Facebook Pixel Koolvlieg - Hogeschool Gent
Foto Koolvlieg

Koolvlieg en haar natuurlijke vijanden.

K

Koolvlieg en haar natuurlijke vijanden.

Hoe herken je ze?

Koolvlieg (Delia radicum) is een belangrijk plaaginsect dat in koolgewassen voor veel schade en productieverliezen kan zorgen. Telers gebruiken nog vaak chemische methoden om deze plaag onder controle te houden, maar recente evoluties in de gewasbescherming zetten de telers onder druk. Tegelijk groeit bij consumenten en distributiebedrijven de vraag naar residuvrije fruit- en groenteproducten.

Het beter begrijpen van de biologie en de interacties tussen de plaag en zijn natuurlijke vijanden is een eerste stap naar een duurzame beheersingsstrategie. Via een inventarisatie op verschillende koolpercelen zullen we in kaart brengen welke natuurlijke vijanden er in onze regio’s voorkomen en in welke aantallen.

Hieronder vind je meer informatie over de plaag en haar belangrijkste vijanden: de sluipwesp Trybliographa en de kortschildkever Aleochara.

 

Praktijkbrochure

Inagro bundelde plagen en hun natuurlijke vijanden in de koolteelt in een handige praktijkbrochure.

Download hier de praktijkbrochure

De koolvlieg
Meer info
Trybliographa
Meer info
Aleochara
Meer info

 

Resultaten.

Om een idee te krijgen van de diversiteit, de aantallen en het seizoensgebonden voorkomen van natuurlijke vijanden op koolpercelen inventariseerden we verschillende biologisch en gangbaar beheerde bloemkoolpercelen gedurende het hele groeiseizoen. Insecten die op de bodem leven werden met bodemvallen gevangen. Gele vangschalen werden gebruikt om de aanwezige vliegende insecten(gemeenschap) in kaart te brengen. Alle gevonden exemplaren werden vervolgens geteld en in het labo geïdentificeerd.

De larven en poppen van koolvlieg kunnen ook door verschillende natuurlijke vijanden geparasiteerd worden. Om na te gaan welk percentage geparasiteerd wordt, werden poppen op de proefpercelen verzameld en in het labo verder uitgekweekt.

De eerste resultaten van dit onderzoek zijn te lezen in Proeftuinnieuws.

 
Naar de hoofdpagina.