Facebook Pixel 5Genius - Hogeschool Gent
Foto 5Genius

5Genius: een next-generation network voor HOGENT.

G

5Genius: een next-generation network voor HOGENT.

HOGENT bouwt samen met telecomoperator Citymesh het eerste private 5G-netwerk op drie van haar campussen. Met het 5GENIUS-project ontwikkelt en implementeert HOGENT een 5G-gebaseerd digitaal ecosysteem voor onderwijs, onderzoek en operationele doeleinden. 

Studenten en medewerkers van HOGENT zullen met de 5G-technologie op een betrouwbare netwerkinfrastructuur en snelle connectiviteit kunnen rekenen. Met 5Genius zet HOGENT verdere stappen in digitale innovatie in onderwijs en onderzoek en kunnen we inspelen op opkomende nieuwe technologieën. HOGENT nodigt relevante stakeholders uit om de eindeloze mogelijkheden in sectoren zoals gezondheidszorg, landbouw, business, mobiliteit en industrie samen te verkennen. 

HOGENT is de eerste hogeschool in België die een 5G-netwerk breed zal inzetten om impact te maken op tal van sectoren.

Uitrol op drie campussen.

HOGENT beschikt over acht campussen, waarvan er drie buiten Gent gevestigd zijn en vijf sites. Het 5Genius- project wordt uitgerold op campus Schoonmeersen, campus Vesalius en proefhoeve Bottelare.

Campus Schoonmeersen

Campus Schoonmeersen vormt als grootste campus van HOGENT een praktische ruimte om te experimenteren met het concept ‘Smart campus’. De impact van 5G op de activiteiten in het gebouw B en P is direct van invloed op onderwijs, onderzoek en dienstverlening op het gebied van informatica, supply chain management, landmeten, GEO-ICT, robotica, energietechnologie, industriële automatisering, CAD-CAM, 3D prototyping, 3D scanning en IoT. Bovendien biedt de aanwezigheid van het Entrepreneurial-Lab een directe ruimte voor samenwerking met startups en het bedrijfsleven. 

Meer over campus Schoonmeersen

Campus Vesalius 

Het 360° Zorglab op campus Vesalius biedt een hoogtechnologische setting met faciliteiten op het vlak van IT, video-opname en analysesoftware, over sensoren tot virtual realiteit. De implementatie van 5G zal de verdere ontwikkeling en verfijning van nieuwe eHealth use cases in het zorglab mogelijk maken. 

Meer over campus Vesalius

Proefhoeve Bottelare 

De proefhoeve in Bottelare staat in voor baanbrekend onderzoek op het gebied van gewasbescherming en duurzame landbouw en is een speelveld voor het onderzoekscentrum AgroFoodNature van HOGENT. Een 5G-netwerk zal het mogelijk maken om grote datasets te verzamelen voor het toepassen van 5G- en AI-technologieën in onderzoeksprojecten, zoals Smart Farming.

Meer over de proefhoeve Bottelare

Contact.

Met het 5Genius-project wil HOGENT op termijn ook impact creëren voor andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen, organisaties, bedrijven en start-ups. Zie je met dit 5Genius-project in HOGENT een interessante partner richting innovatie, economische groei en welvaart? Of wil je gewoon meer weten? Neem contact met ons op. 

HOGENT

Bart De Rouck
bart.derouck@hogent.be
Directeur IT
 

Citymesh

Jens Buysse
Research Manager
jens.buysse@citymesh.com
 

Partners.

logo citymesh logo funded by the european union

Citymesh

Citymesh is een toonaangevende connectiviteitsprovider en de vierde telecom operator in België. Ze zorgen voor connectiviteit in alle vormen én zetten deze meteen om in operationele waarde, dankzij een harde focus op innovatieve oplossingen en menselijkheid.

Citymesh blinkt uit in innovatieve oplossingen voor verschillende sectoren en nichemarkten door middel van een combinatie van Mobile Private Networks (4G/5G/wifi), communicatietools zoals PTX, remote operations zoals hun Safety Drones, slimme sensoren en datavisualisatie. Zo ondersteunen ze vandaag meer dan 70 steden, verschillende offshore projecten, tientallen expo hallen, de Belgische spoorwegen, scholen, de healthcare sector, industriële sites en gebouwen alsook meer dan 200 evenementen.

Financiering

Dit project is mede mogelijk gemaakt met de steun van het Connecting Europe Facility programma (CEF Digital). 

Copyright Jesse De Meulenaere
‘In onze ideale wereld gaat digitale vernieuwing hand in hand met meer duurzaamheid, de zogenaamde ‘twin transition’. Dit project bewijst dat die ideale wereld binnen bereik is. 5G zorgt namelijk voor een groenere landbouw: één met onder andere minder pesticiden en een slimmer gebruik van water. Technologische vernieuwing helpt zo in de strijd tegen de klimaatverandering en maakt de ecologische keuze de gemakkelijkste. We moeten blijven investeren om samen tot zulke indrukwekkende innovaties te komen die onze planeet en onze gezondheid beschermen.’

Petra De Sutter
Minister van Telecommunicatie

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

HOGENT bouwt eigen 5G-netwerk.

5G is de jongste generatie draadloze technologie en zal een belangrijke rol spelen om toekomstbestendig onderwijs en onderzoek uit te bouwen.  Om te onderzoeken wat 5G voor HOGENT concreet kan …

Experten CADS
Maak kennis met de experts van het Centre for Applied Data Science. Neem gerust contact op als je vragen hebt of als je graag met ons wil samenwerken.     Willem De …