- Bijscholing
- Gent
- dagonderwijs
- 5 dagen
Ben je actief in de houtverwerkende sector? Ben je overtuigd dat circulair ondernemen nieuwe kansen biedt en de concurrentiekracht van jouw onderneming vergroot? Wil je het abstracte concept van circulaire economie omzetten in de praktijk?
Dan is de opleiding Leer houtkringlopen iets voor jou. Deze reeks is speciaal voor de houtsector ontwikkeld. We laten je kennismaken met circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën. Je krijgt zicht op de snel veranderende wet- en regelgeving en laten je experimenteren met innovatieve en duurzame materialen. Kortom: een totaalpakket met alle mogelijkheden om in jouw bedrijf aan de slag te gaan met circulair ondernemen.
Je investeert in vijf halve dagen opleiding en een excursie waarbij er nauw contact is tussen de docenten en alle deelnemers. Tijdens coachingsessies en de workshops wordt individueel aan de eigen case op maat van je bedrijf gewerkt. Je wordt begeleid door experten die je helpen om specifieke kansen voor jouw bedrijf te ontdekken. Optioneel kan je nog een extra workshop en/of webinars volgen (incl. in de inschrijvingsprijs).
Dag 1: Intro en hout als duurzaam en circulair materiaal
Je duikt in het gedachtegoed van de circulaire economie. We belichten hierbij de verschillende bouwstenen (strategie, waardeketen, bedrijfsmodel, productontwerp en design) en de opportuniteiten. Hout, het circulaire materiaal bij uitstek door zijn natuurlijke hernieuwbaarheid en veelzijdigheid, speelt een cruciale rol in duurzame ontwikkelingen en biedt oplossingen voor klimaatverandering.
Dag 2: Ecodesign - Duurzaam productontwerp
Introductie tot Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR) met focus op het verminderen van de milieu-impact van ontwerp tot einde levensduur. Je leert daarna meer over circulair ontwerpen in de houtbouw waarbij je onder begeleiding zelf aan de slag kunt gaan. We kijken naar pioniers, drijfveren en barrières voor houtbouw in België. We gaan in op aanpasbaarheid, demonteerbaarheid en het gebruik van recuperatiehout.
Dag 3: Circulaire en duurzame bedrijfsvoering
Het circulair business model, marketing en de consequenties voor jouw bedrijf onder de loep.
We zoomen in op de verschillende toepassingen van circulaire economie en op business modellen binnen de bredere houtsector. Je ontdekt tools die je helpen in het nemen van beslissingen. Na deze sessie volgt een coachingssessie waarbij we inspelen op de specifieke vragen van jouw bedrijf.
Dag 4: Workshop prestatie-eisen: duurzame materiaalkeuzes
Je leert kritisch duurzame materiaalkeuzes maken voor een circulair ontwerp.
Tijdens een workshop bekijk je wat voor jouw bedrijf de mogelijke keuzes & alternatieven zijn. De focus ligt hierbij op hout en houtafgeleide producten. Je kan onder begeleiding werken aan een eigen casus. Stel al je vragen! Verschillende experten zijn paraat met raad en daad. Ze geven ook informatie over 100% biobased plaatmateriaal en de laatste ontwikkelingen op het gebied van materiaalafwerking.
Dag 5: Legaliteits- en duurzaamheidslabels en LCA - EPD
Basiskennis LevensCyclusAnalyse (LCA), Environmental Product Declaration (EPD) en de EUDR. Wegwijs in oriënterende concrete tools die helpen om jouw keuzes en ideeën nog beter te maken.
Dag 6: Workshop Grading of timber (optioneel)
De verschillende kwaliteiten van hout en hun sorteerregels. Dit wordt ook gelinkt aan duurzame materiaalkeuzes: voor elke toepassing de juiste kwaliteit bepalen. Niet meer vragen dan nodig is om zo het rendement van het materiaal te verhogen
Circulariteit in de praktijk
We sluiten af met een excursie naar een bedrijf dat circulariteit in de praktijk brengt. Je krijgt daar bovenop ook de mogelijkheid om enkele webinars te volgen waar bedrijven uit de sector hun positief verhaal en ook hun lastige ervaringen met jou delen. Je kan rekenen op onze experten voor een terugkoppeling over jouw concreet uitgevoerd plan.
Inschrijven
Interesse in deze opleiding maar je kan ze dit jaar door omstandigheden niet volgen? Laat dan je gegevens achter en we houden je op de hoogte.Hou mij op de hoogte
Locatie
HOGENT campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent
Certificaat
Na afronding van de volledige navorming ontvang je een aanwezigheidsattest.
Vragen?
- Stuur een mail naar els.franssens@hogent.be
- Voor vragen rond je ingediende VLAIO-subsidiedossier kan je terecht bij kmoportefeuille@hogent.be
Doelgroep
Iedereen die actief is in de houtverwerkende sector.
Er zijn 12 beschikbare plaatsen. Wees er dus snel bij.
Kostprijs
250 euro (prijzen vrijgesteld van btw volgens art. 44)
Subsidie voor je deelname:
Werk je in de privésector? Met de kmo-portefeuille recupereer je mogelijk een stuk van je inschrijvingsgeld. Erkenningsnummer HOGENT - opleiding: DV.O101616
Meer info over kmo-portefeuille →
Met de steun van VLAIO.
Wanneer?
5 lesdagen + extra workshop (optioneel) en een excursie (inbegrepen). Telkens les op dinsdag van 13.30 tot 17.45 uur.
-
17/09/24: Intro en info over hout als duurzaam en circulair materiaal
-
1/10/24: Ecodesign - duurzaam productontwerp
-
22/10/24: Circulaire en duurzame bedrijfsvoering
-
12/11/24: Workshop Prestatie-eisen: duurzame materiaalkeuzes en Q&A
-
19/11/24: Labels (legaliteits- en duurzaamheidslabels) en LCA - EPD
-
26/11/24: Workshop Grading of timber (optioneel)
-
10/12/24: Excursie naar Beneens bouw- en interieurbedrijf en Kamp C.
Het terugkoppelingsmoment vindt plaats op afspraak in december 2024 of januari 2025.