De retailmarkt is in volle verandering. Consumenten kopen goederen en diensten niet alleen in de fysieke winkel maar ook online en mobiel. Of in een combinatie van beide. Denk aan: online fiets bestellen en offline afhalen. Of offline schoenen ontdekken en online kopen. Voor de consument is dit één koopomgeving. Gevolg? Niet evident, maar met de opleiding retailmanagement sta je sterk in je schoenen om die transformerende wereld onder de knie te krijgen.
De bachelor in het retailmanagement leidt je op tot een zelfsturende professional in een retailomgeving waar:
Een retailmanager balanceert op het scherpst van de snee. Hij of zij is continu gefocust op maximale klanttevredenheid, marktaandeel, hoe je te onderscheiden van de concurrentie en rendabiliteit. Voor deze veeleisende functie brengen we je de noodzakelijke managementvaardigheden bij zoals:
Jozefien Jorissen
storemanager bij C&A
Deze opleiding kan je in Vlaanderen alleen aan HOGENT volgen.
Deze opleiding kan je in Vlaanderen alleen aan HOGENT volgen.
We bieden jou de knowhow op het moment dat je die ook echt nodig hebt voor je opdrachten. Je kan de meegekregen theorieën en concepten beter koppelen aan reële situaties. Je ziet ook de relevantie en de urgentie van de leerstof in.
Studenten leren van en met elkaar via groepswerk of projectwerk. Tijdens de lessen maken we tijd en ruimte vrij om te experimenteren. Bijvoorbeeld een verkoopgesprek of een personeelsbriefing ensceneren.
Via werkplekleren krijg je alle aspecten van de retail onder de knie. Je werkt gedurende het hele jaar bij één bedrijf. Op die manier maak je kennis met de hele cyclus van een retailbedrijf. Je ervaart aan den lijve hoe de retailer de bedrijfsfilosofie en visie vertaalt naar strategische keuzes en vervolgens naar operationele activiteiten op de werkvloer.
Het voordeel van zo’n sterk praktijkgerichte aanpak? Je bouwt een sterke band op met het bedrijf en leert de retail of de distributie door en door kennen. Let wel: elk jaar werk je bij een ander bedrijf.
Om werkplekleren mogelijk te maken werken we samen met een groot aantal retailbedrijven. Die stellen geselecteerde coaches ter beschikking om je professioneel te begeleiden. HOGENT bepaalt daarbij wat van de werkplek wordt verwacht en welke leerdoelen je moet behalen.
Een belangrijk leermiddel tijdens werkplekleren is je portfolio. Daarin noteer je je vooruitgang. Zo draag je zelf mee de verantwoordelijkheid over je traject. De lector-begeleider en de bedrijfscoach duiden in je portfolio aan welke
competenties je tijdens je leertraject verwerft.
Na elke periode van ‘hogeschoolleren’ volgt een periode van ‘werkplekleren’. Zo pas je de verworven kennis en inzichten meteen toe in de praktijk.
Vervolgens koppel je ook terug. Na je werkplekperiode reflecteer je kritisch over je ervaringen op de werkplek en leg je verbanden met het leerproces op school. Zo sluiten leren op school en werkplekleren nauw op elkaar aan en versterken ze elkaar.
Elk semester wordt afgesloten met een gewone examenperiode.
We bieden werkplekken aan in heel wat bedrijven. Zij zijn vragende partij om je na je opleiding aan te werven:
Overzicht werkplekwinkels
Werkplekleren is voor velen een nieuw gegeven. Je hebt ongetwijfeld nog wel wat vragen.
Deze opleiding is uniek in Vlaanderen en op
vraag van de bedrijven zelf opgericht.
De opleiding wordt gesteund door Comeos, de organisatie die de Belgische handel en diensten vertegenwoordigt.
HOGENT werkt heel nauw samen met de retailsector en stelt werkplekken ter beschikking bij tal van bekende retailers uit verschillende sectoren.
De opleiding wordt aangeboden in de vorm van duaal leren. Dat betekent dat je enerzijds op de campus studeert. Anderzijds leer je het reilen en zeilen al vanaf het eerste jaar op de werkvloer, onder begeleiding van een docent-begeleider en een bedrijfscoach.
De lessen zijn heel geanimeerd. Je kan rekenen op heel wat interactie tussen studenten en docenten.
In het eerste modeltraject draai je gedurende drie weken mee in een Franstalige vestiging van een winkelketen. Dé manier om je Frans te verbeteren. Hoe dat in zijn werk gaat? Herbekijk de Instagram takeover van Charlotte via de highlights op Instagram (@hogeschool_gent).
Erasmus binnen retailmanagement?
Het kan. Retailers zijn immers internationaal georganiseerd. Daarom bieden we je de kans een deel van je opleiding in een buitenlands bedrijf te volgen en/of in een buitenlandse school.
En wees gerust: HOGENT helpt je met alle paperassen, financiële ondersteuningsmaatregelen en logistieke obstakels.
"Als we terugkeren van het werkplekleren bekijkt elke student de theorie vanuit een ander perspectief. Dit kan leiden tot interessante discussies tijdens de les."
Marine Bellflamme
student
"Als we terugkeren van het werkplekleren bekijkt elke student de theorie vanuit een ander perspectief. Dit kan leiden tot interessante discussies tijdens de les."
Marine Bellflamme
student
Met een diploma retailmanagement lonken volgende jobmogelijkheden:
Via werkplekleren heb je al heel wat werkervaring opgedaan bij verschillende bedrijven. Je kan je cv dus pimpen met concrete (werk)voorbeelden en aanbevelingen van je bedrijfscoaches. Dat werkt als een magneet op je toekomstige werkgever.
Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan. Check online de vele postgraduaten, bachelor- na- bacheloropleidingen en navormingen. Grosso modo zijn er twee mogelijkheden voor wie wil verder studeren:
Bekijk zeker ook het aanbod van de universiteiten. Die bieden je de mogelijkheid om via schakelprogramma’s in te stappen in masteropleidingen.
chat met een student of medewerker →
volg een infosessie →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar karen.vangrimbergen@hogent.be
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.