In het dominante maatschappelijk beeld dat vorm geeft aan de ruimte is er één menselijk ideaalbeeld sturend. Vertrekkende vanuit dit beeld creëerden we een hiërarchie waarbij de mens bovenaan staat. Het heeft ons in staat gesteld het landschap waarin we ons bevinden te instrumentaliseren wat resulteerde in een enorme welzijns- en welvaartssprong voor de mens. Het bracht echter ook ongekende problemen en uitdagingen met zich mee die niet rechtvaardig verdeeld zijn. Deze onrechtvaardigheid bevindt zich zowel tussen verschillende groepen mensen als tussen de mens en alle andere levende wezens. Tekenend hiervoor zijn de ongelijke verdeling van kosten en baten horende bij de klimaatverandering alsook de 6de uitstervingsgolf op aarde die in hoofdzaak niet-menselijk leven treft.
In de projecten binnen deze onderzoekslijn bevragen we dit menselijke ideaalbeeld en ontwikkelen we alternatieven waarbij een focus op alle levensvormen centraal staat. Zo bewerkstelligen we rechtvaardige ruimtelijke transities. Hierbij houden we rekening met rechtvaardigheidsvraagstukken tussen verschillende groepen mensen als tussen de mens en de bredere meer-dan-menselijke gemeenschap. Landschap begrijpen we hierbij als een fundamenteel gedeeld begrip, waar we als individu samen met álle andere levensvormen vorm aan geven en door gevormd worden. Het landschap is een sociaalecologische gemeenschap en we benaderen ontwerp in deze onderzoekslijn als een instrument om te werken aan de rechtvaardigheid binnen deze gemeenschap.
In voorgaande projecten binnen deze onderzoekslijnen brachten we onder andere het rechtvaardigheidsvraagstuk onder de aandacht van de landschaps- en tuinarchitect, toonden we de stad als een gedeelte ruimte voor mens en dier, ontwikkelden we een ontwerphouding die de sociaalecologische gemeenschap van een plek op de voorgrond plaatst en adviseerden we ontwerp- en kunstpraktijken in het benaderen van deze rechtvaardigheidskwesties.
Projecten en resultaten.
![](/sites/hogent/assets/Image/decentering_square_1.png)
Decentering design: valorisatie van een ontwerpmethode voor mens en niet-mens
![](/sites/hogent/assets/Image/dierschap_square.png)
Dierschap: naar een gedeelde ruimte voor mens en dier
![](/sites/hogent/assets/Image/ecolab_square.png)
![](/sites/hogent/assets/Image/landgoederen_square.png)
Een nieuwe kijk op landgoederen: ontwerpend onderzoek met een focus op gedeeld eigenaarschap
![](/sites/hogent/assets/Image/gegrond_community_land_trust_square.png)
Kansen en uitdagingen van het Community Land Trust model voor rechtvaardige en duurzame stadstransitie. Case-study: CLT Gent
![](/sites/hogent/assets/Image/opportunitijdelijkheid_square.png)
Opportunitijdelijkheid: duurzaamheid van tijdelijke invullingen
![](/sites/hogent/assets/Image/sodulta_square.png)
Sociale duurzaamheid in de landschaps- en tuinarchitectuur: naar een dialoog in onderwijs en praktijk (SoDuLTA)
![](/sites/hogent/assets/Image/wish_square.png)
Woon- en omgevingskwaliteit in sociale huisvestingswijken in Vlaamse centrumsteden (WiSH)
![](/sites/hogent/assets/Image/floge_square.png)
![](/sites/hogent/assets/Image/landgoederen_square.png)
Behoud door ontwikkeling: nieuwe perspectieven op historische landgoederen in Vlaanderen
![](/sites/hogent/assets/Image/kids_square.png)
KIDS. KInderen in Stedelijke Ruimtes: ontwikkeling van een sociaal en ruimtelijk onderzoeks- en reflectiekader
![](/sites/hogent/assets/Image/blok_square.png)
BLOK. Sociaalruimtelijk en ontwerpend onderzoek naar de [B]etekenisgeving [L]eefbaarheid en [O]ntplooiingskansen voor [K]inderen en tieners in de context van hoogbouw
Benieuwd naar meer?
Vind je deze informatie van onze onderzoekslijn life centered design interessant? Neem dan zeker een kijkje op de webpagina van het onderzoekscentrum Futures through Design.