Facebook Pixel Waarom hijst HOGENT de regenboogvlag? - Hogeschool Gent
Foto Waarom hijst HOGENT de regenboogvlag?

Waarom hijst HOGENT de regenboog­vlag?

W

Waarom hijst HOGENT de regenboog­vlag?

Het is mei en de regenboog­vlaggen zijn weer van de partij. Wat doen die vlaggen daar eigenlijk? Waarom hangen we die op? Waarom nu? En wat betekent dat juist?

  Activiteiten in mei.

HOGENT organiseert deze maand heel wat activiteiten rond het thema, zowel voor studenten als voor mede­werkers:

HOGENTenaar Jeroen Demaldré met regenboogvlag
“Ik vermoed dat er nog heel wat studenten zijn die hetzelfde voelen, denken en meemaken als ik. Ik had het geluk dat ik enkele lectoren had tegen wie ik het kon vertellen, die me in vertrouwen namen en die me begrepen als ik een minder dagje had.”

Jeroen Demaldré

“Ik vermoed dat er nog heel wat studenten zijn die hetzelfde voelen, denken en meemaken als ik. Ik had het geluk dat ik enkele lectoren had tegen wie ik het kon vertellen, die me in vertrouwen namen en die me begrepen als ik een minder dagje had.”

Jeroen Demaldré

De regenboog­vlag staat symbool voor diversiteit, gelijk­waardig­heid en inclusie. Door de vlag te hijsen, geven we het signaal dat iedereen zich­zelf mag zijn. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar in realiteit is dat nog steeds geen evidentie. Hoewel België relatief hoog scoort op vlak van wet­geving rond gelijke rechten en bescherming tegen discriminatie, is de strijd tegen haat en discriminatie nog steeds niet gestreden.

Dat beaamt ook HOGENTenaar en student postgraduaat gecertificeerd accountant, Jeroen Demaldré: “België staat op de derde plaats in de Rainbow Index van ILGA Europe, maar er is nog steeds homo- en trans­fobie op alle niveaus.” Jeroen werd gepest in een fase van zijn jeugd waarin hij heel hard op zoek was naar zijn identiteit. Het is nog maar recent dat hij zichzelf heeft geaccepteerd. Vandaag is hij finalist van Mister Gay Belgium en hijst hij de regenboog­vlag van HOGENT. Als symbolische act: om te tonen dat zelf­acceptatie gelukkig maakt en uit dank, omdat HOGENT voor hem een veilige plek was.

Op 17 mei is het de Internationale Dag tegen Holebi- en Trans­fobie (IDAHOT). Die datum is symbolisch, omdat op 17 mei 1990 de Wereld­gezondheids­organisatie (WHO) homo­seksualiteit officieel schrapte uit de lijst van geestesziekten. Op deze dag vragen we aandacht voor alle vormen van holebi- en trans­fobie, van verbaal en fysiek geweld tot discriminatie en micro-agressies, want zelfs goed­bedoelde opmerkingen kunnen soms negatieve en stereo­tiepe beeld­vorming in stand houden en mensen een slecht gevoel geven.

Wat kan je doen bij holebi- of trans­fobie?

Als je grens­overschrijdend gedrag ziet, is het belangrijk om in te grijpen. Er zijn verschillende manieren waarop je kan reageren. Deze tips van çavaria kan je handig onthouden met de 5D's:

  1. Direct: spreek de dader onmiddelijk aan om het het grens­overschrijdend gedrag te doen stoppen
  2. Distract: leid de aandacht af om zo de situatie te ondermijnen
  3. Delegate: vraag hulp aan iemand anders in de buurt
  4. Document: registreer wat er gebeurt zodat je het kan melden
  5. Delay: controleer achteraf bij het slachtoffer hoe die zich voelt

Omdat alle studenten en personeelsleden een veilige en zorgzame leer- en werk­omgeving verdienen, roepen we altijd op om een melding te doen wanneer je grens­overschrijdend gedrag ervaart of vaststelt. Kijk voor meer info op hogent.be/melden.

Diversiteit in vlaggen

Mensen met een oplettend oog hadden het misschien al opgemerkt: naast de klassieke regenboog­vlag heeft HOGENT ook enkele 'progress pride'-vlaggen opgehangen (zie bannerfoto). Die hebben bovenop de regenboog­kleuren nog een extra driehoek met elementen die extra aandacht vragen voor onder­vertegen­woordigde groepen:

  • wit, roze en blauw voor trans personen, mensen die zich niet (volledig) identificeren met het geslacht dat hen werd toegewezen bij hun geboorte
  • bruin en zwart voor mensen met een donkere huidskleur
  • geel met een paarse cirkel voor intersekse personen, mensen die zijn geboren met geslachts­kenmerken (bv. chromosomen, hormonen of voortplantings­organen) die niet volledig passen binnen de klassieke tweedeling van man of vrouw

De driehoek vormt een pijl naar rechts om de weg vooruit te tonen, en staat links ter herinnering van het feit dat we er nog niet zijn.

“Wat ik in het middel­baar vooral miste, was een goed rol­model. Ik kende haast niemand van de LGBTQ+ gemeen­schap. De representatie in de media hielp ook niet. Zelfs in fictieve media sterft het holebi­personage altijd als eerste. Intussen heb ik gelukkig veel mensen uit de LGBTQ+ gemeen­schap leren kennen, en telkens weer sta ik versteld van hun open­heid en hartelijk­heid. Te midden van goede mensen ontdekken we het beste in onszelf en dat is in deze tijd, ongeacht geaard­heid, meer dan ooit van belang.

Aan iedereen die worstelt met hun identiteit: kijk naar wat jou uniek en waarde­vol maakt als persoon. Besef ook dat je niet alleen bent.

En een goede raad aan iedereen: denk niet in hokjes. Leer in plaats daar­van de persoon zelf zien, en waar­deer mensen voor wie ze zijn, los van hun gender­identiteit of seksuele oriëntatie.”

Mathias Poelman, student micro degree duurzaamheids­coördinator

Rainbow-washing of échte vooruitgang?

Is alles opgelost met het ophangen van zo'n regenboogvlag? Zo simpel is het helaas niet. Het is belangrijk om kritisch te blijven en te kijken hoe we echt vooruit­gang kunnen blijven maken. Anders blijft het niets meer dan rainbow-washing, een holle belofte vergelijk­baar met green­washing maar dan over inclusie in plaats van duurzaam­heid. Inclusie is een opdracht van ons allen. Check dus zeker het inclusie­beleid van HOGENT op hogent.be/inclusie en denk na wat jij kan doen vanuit jouw rol. Praat erover met andere HOGENTenaars en blijf kritisch.

Heb je vragen, bedenkingen of ideeën over inclusie? Mail dan naar de werk­groep Inclusie via inclusie@hogent.be.

Zit je met vragen over jezelf, vrienden of familie en heb je nood aan een goede babbel? Neem contact op voor een vrijblijvend vertrouwelijk gesprek met een medewerker van ons zorgteam. Kijk voor meer info op hogent.be/zorg of op Wallie, het intranet voor studenten  .

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Diversiteit en inclusie
HOGENT ziet diversiteit als een verrijking en wil een inclusieve hogeschool zijn waar iedereen zich thuis voelt.
Voornaamwoorden

Met voornaam­woorden verwijzen we naar iemand: hij/hem/zijn (mannelijk), zij/haar/haar (vrouwelijk) of die/hen/hun (genderneutraal). Heel wat HOGENTenaars zetten hun voornaam­woorden mee in …

Teatime@bib

Teatime@bib, dat zijn interessante themalezingen in je lokale HOGENT-bib. De tweede editie van 2024 ging over ervaringskennis. Deze editie vond plaats op donderdag 30 mei om 16 uur. Kon je er …

Sustainable Development Goals logo

Dit initiatief draagt bij tot:

   SDG3 - Goede gezondheid en welzijn, SDG10 - Ongelijkheid verminderen

Meer weten over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen? Kijk op hogent.be/duurzaamheid.

Publicatiedatum: 03/05/2024