Foto Studenten trekken woestijn in met voedingsadvies.

Studenten trekken woestijn in met voedingsadvies.

S

Studenten trekken woestijn in met voedingsadvies.

Van 5 tot 12 april vindt de Morocco Desert Challenge (moroccodesertchallenge.com) plaats, een minder bekende variant van de Parijs-Dakarrally. Voor het derde jaar op rij zijn daar studenten landmeten bij betrokken en voor het eerst trekken ook vier studenten voedings- en dieetkunde mee met de karavaan, onder begeleiding van lector-onderzoeker Nele Callewaert. “De studenten zullen de piloten monitoren en voedingsadvies geven. Sowieso wordt het een unieke ervaring”, zegt ze.

De rally bestaat uit acht etappes – in totaal ruim 3000 kilometer - en tussen die etappes zijn er ‘bivaks’ voorzien. En die zijn qua organisatie niet van de poes: er zijn honderden wagens bij betrokken: de racewagens, -trucks en -motoren, maar ook transport van materiaal, catering en dergelijke. En al de mensen die erbij betrokken zijn, moeten uiteraard ook een slaapplaats krijgen. Het is dus een halve volksverhuizing en die hele karavaan die zich dagelijks verplaatst, moet in een ordentelijke en werkbare kampeerruimte - met restaurant-tenten, slaaptenten, sanitair, EHBO, parkings … - terecht komen. Om dat degelijk te kunnen doen, zijn er metingen nodig en daarom nam de organisatie in 2023 de afstudeerrichting landmeten onder de arm, die de nu voor de derde keer met enkele studenten structuur geeft aan de kampplaatsen, onder coördinatie van lectoren Guillaume Opsomer en Simon Spruytte.

Dehydratatie

Maar voor deze editie krijgen de studenten landmeten en hun begeleiders dus het gezelschap van studenten voedings- en dieetkunde. Ook zij zullen metingen doen, maar dan van een totaal andere aard: de deelnemende motorrijders zullen op verschillende momenten gemonitord worden. Hun lichaamsgewicht wordt gemeten, de hartslag in rust, het stressniveau en dergelijke.

Nele Callewaert geeft context: “Het was een arbeidsgeneesheer die de Desert Challenge als vrijwilliger volgt, die aankaartte dat er nood was aan begeleiding en advies op het vlak van voeding en daarom het project Enduro Health lanceerde. In het kader daarvan contacteerde hij ons met de vraag om mee te werken.”

Dat er bij dergelijke wedstrijden nauwelijks aandacht wordt besteed aan voeding, is eigenlijk opmerkelijk, vindt ze: “Zo’n rally vindt plaats in extreme omstandigheden, in hitte en droogte. Bijgevolg komt dehydratatie er geregeld voor. Het is dan ook geen toeval dat we ons focussen op de motorrijders want dat is de meest kwetsbare groep.”

De rallyrijders worden dagelijks op vier momenten gescreend: voor het vertrek, tijdens een (verplichte) pauze, na aankomst en ’s avonds voor het slapengaan. Ze krijgen dan ook voedingsadvies mee. “Bijvoorbeeld over hoe ze voor een zware etappe voldoende vocht kunnen opnemen en welke maaltijden het meest geschikt zijn om met voldoende energie aan de tocht te beginnen”, licht Nele Callewaert toe. “Er is natuurlijk ook een medisch team aanwezig, dus bij problemen kunnen we altijd doorverwijzen, maar wij doen een eerste monitoring, sensibilisering en preventie.”

Sportdieet

Nele vertrekt met haar studenten naar Marokko op 3 april, twee dagen voor de rally start. Het laatste traject wordt op 12 april gereden en de volgende dag keren ook de studenten naar huis. Hun deelname aan de rally past in de stageopdracht van de studenten. “Naast hun taken ter plaatse, hebben ze ook wat literatuuronderzoek en voorbereidingswerk moeten doen. Bovendien kunnen de gegevens die de studenten verzamelen en verwerken een aanzet zijn voor een bachelorproef”, legt Nele uit.

Dit bijzondere project laat de opleiding voedings- en dieetkunde ook toe om op een prettige manier duidelijk te maken dat ook sportdieetkunde aandacht krijgt in de opleiding. “We weten dat dit voor veel studenten een aantrekkelijk gegeven is, maar leggen daar niet de nadruk op, hoewel het wel in de opleiding vervat zit, onder meer via een keuzevak. “Een project als dit geeft ons de gelegenheid om dat aspect eens in de kijker te zetten”, zegt Nele Callewaert, die nog meegeeft dat de intentie is om met de organisator van de Morocco Desert Challenge een langdurige samenwerking uit te bouwen en misschien ook een rol te spelen in andere evenementen van dezelfde organisatie, zoals de grootscheepse mountainbikewedstrijd Roc Du Maroc.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Voedings- en dieetkunde
De bachelor voedings- en dieetkunde leidt je op tot voedingsdeskundige en diëtist. Zo sta je in voor de voedingszorg van zowel gezonde als van zieke mensen.
Landmeten
Landmeten is een afstudeer­richting van de professionele bachelor vastgoed met beide voeten in de praktijk. Vaak letterlijk: vastgoed opmeten in de zon en later de gegevens verwerken als het regent. Je leert terreinen opmeten, verkavelingen ontwerpen en afpalingen realiseren.

Publicatiedatum: 20/03/2025