Foto Oudste brouwersonderwijs in Gent is klaar voor de toekomst.

Oudste brouwersonderwijs in Gent is klaar voor de toekomst.

O

Oudste brouwersonderwijs in Gent is klaar voor de toekomst.

Hoewel HOGENT bachelors in het brouwen aflevert en Universiteit Gent opleidt tot masters, delen ze van oudsher een brouwerijlabo op campus Schoonmeersen. Zowel de bachelor- als masteropleiding zijn ‘erfgenamen’ van de in 1886 opgestarte opleiding brouwerijtechnologie, de oudste brouwersopleiding in het Gentse. Op 12 november heropenden beide partners na twee jaar van renovatie en innovatie officieel hun vernieuwde brouwerij, waarmee ze de traditie van brouwerijonderwijs, -onderzoek en dienstverlening aan bedrijven verder zetten binnen hun gezamenlijk Innovatiecentrum voor Brouwerij & Fermentatie.

De brouwerij op 60-literschaal werd opgeschaald naar vijf hectoliter: groot genoeg voor representatieve testbatches voor commerciële productie, maar klein genoeg om het betaalbaar te houden. De nieuwe infrastructuur is flexibel, schaalbaar en innovatief genoeg om in te spelen op trends in de sector.

Met een reeks technologische innovaties zetten de partners stappen richting brouwen op industriële schaal, met oog voor duurzaamheid en voor innovatieve bieren met minder alcohol of lokale ingrediënten en unieke smaakprofielen. De nieuwe infrastructuur is flexibel, ideaal voor het testen van nieuwe ingrediënten, processen of stijlen zonder de risico's van grootschalige producties. Tegelijkertijd is ze schaalbaar en innovatief genoeg om in te spelen op trends in de sector.

Voor de financiering van de vernieuwde brouwerij konden HOGENT en UGent rekenen op steun van VLAIO, het Vlaams Agentschap voor innoveren en Ondernemen.

Nieuwste generatie brouwers

De brouwers van HOGENT en UGent zijn gegeerd, want bier brouwen is hip. De brouwerijopleiding aan HOGENT zit ingebed in de bachelor in de chemie,  afstudeerrichting biochemie, waarbij de specifieke keuze voor brouwerij gemaakt wordt in het derde en laatste jaar van de opleiding. In het academiejaar 2013-2014 integreerde de opleiding voor masterstudenten in de Universiteit Gent in de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen. Het vak Mouterij- en Brouwerijtechnologie wordt aangeboden aan de masterstudenten in de Industriële Wetenschappen: Biochemie (industrieel ingenieurs), maar ook heel wat bio-ingenieurs in opleiding nemen jaarlijks het vak op als keuzevak.

Niet alleen alle betrokken UGent- en HOGENT-studenten leren van elkaar en worden beter van deze investering, ook het werkveld en buitenlandse spelers worden aangetrokken voor opleiding en navormingen op maat.

Els Van Damme (decaan Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen UGent), Koen Goethals(algemeen directeur HOGENT), Jessika De Clippeleer (hoofd innovatiecentrum voor Brouwerij & Fermentatie) en Dana Vanderputten (lector bruiwerijtechnologie HOGENT) klinken op de vernieuwde brouwerij.

Els Van Damme (decaan Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen UGent), Koen Goethals (algemeen directeur HOGENT), Jessika De Clippeleer (hoofd innovatiecentrum voor Brouwerij & Fermentatie) en Dana Vanderputten (lector brouwerijtechnologie HOGENT) klinken op de vernieuwde brouwerij.

Fermentatio

Opmerkelijk is ook dat de in 1889 opgerichte oud-studentenvereniging Fermentatio nog altijd actief is en sterk gelinkt aan de brouwerijopleidingen. Op 6 december 2024 organiseert Fermentatio in samenwerking met het Innovatiecentrum voor Brouwerij en Fermentatie de jaarlijkse brouwerijstudiedag. Dit evenement trekt jaarlijks zo’n 300 deelnemers uit de sector. De studenten kunnen van dat brede netwerk profiteren voor stageplaatsen en allerlei vormen van samenwerking.

En dat netwerk is groot. Het onderzoek van het Innovatiecentrum voor Brouwerij & Fermentatie wordt gesteund door de volledige productieketen: zowel landbouwers, grondstofleveranciers, brouwers, mouters, consultants, sector-federaties als academische partners kennen de weg naar de brouwerij.  Samen buigen ze zich bijvoorbeeld over onderzoek naar de productie van non- en laag- alcoholische bieren, alternatieve ruwe granen of de teelt van brouwgerst in Vlaanderen. Bedrijven kloppen bij de brouwerij ook aan voor dienstverlening.

Het onderzoek van het Innovatiecentrum voor Brouwerij & Fermentatie is binnen HOGENT gelinkt aan het onderzoekscentrum AgroFoodNature en binnen UGent aan het Departement Biotechnologie van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen.

Kortom, in Gent zit de kennis rond mouterij- en brouwerijtechnologie van UGent en HOGENT samen op één plaats in het gemeenschappelijk laboratorium van het Innovatiecentrum voor Brouwerij & Fermentatie. Het is een uniek voorbeeld van succesvolle samenwerking tussen hogeronderwijsinstellingen.

Publicatiedatum: 13/11/2024