Foto Oudste brouwersonderwijs in Gent is klaar voor de toekomst.

Oudste brouwers­onderwijs in Gent is klaar voor de toekomst.

O

Oudste brouwers­onderwijs in Gent is klaar voor de toekomst.

Hoewel HOGENT bachelors in het brouwen aflevert en Universiteit Gent opleidt tot masters, delen ze van oudsher een brouwerij­labo op campus Schoonmeersen. Zowel de bachelor- als master­opleiding zijn ‘erf­genamen’ van de in 1886 opgestarte opleiding brouwerij­technologie, de oudste brouwers­opleiding in het Gentse. Op 12 november heropenden beide partners na twee jaar van renovatie en innovatie officieel hun vernieuwde brouwerij, waarmee ze de traditie van brouwerij­onderwijs, -onderzoek en dienst­verlening aan bedrijven verder zetten binnen hun gezamenlijk Innovatie­centrum voor Brouwerij & Fermentatie.

De brouwerij op 60-literschaal werd opgeschaald naar vijf hecto­liter: groot genoeg voor representatieve test­batches voor commerciële productie, maar klein genoeg om het betaal­baar te houden. De nieuwe infra­structuur is flexibel, schaal­baar en innovatief genoeg om in te spelen op trends in de sector.

Met een reeks technologische innovaties zetten de partners stappen richting brouwen op industriële schaal, met oog voor duurzaam­heid en voor innovatieve bieren met minder alcohol of lokale ingrediënten en unieke smaak­profielen. De nieuwe infra­structuur is flexibel, ideaal voor het testen van nieuwe ingrediënten, processen of stijlen zonder de risico's van groot­schalige producties. Tegelijker­tijd is ze schaal­baar en innovatief genoeg om in te spelen op trends in de sector.

Voor de financiering van de vernieuwde brouwerij konden HOGENT en UGent rekenen op steun van VLAIO, het Vlaams Agentschap voor innoveren en Ondernemen.

Nieuwste generatie brouwers

De brouwers van HOGENT en UGent zijn gegeerd, want bier brouwen is hip. De brouwerij­opleiding aan HOGENT zit ingebed in de bachelor in de chemie, afstudeer­richting biochemie, waarbij de specifieke keuze voor brouwerij gemaakt wordt in het derde en laatste jaar van de opleiding. In het academie­jaar 2013-2014 integreerde de opleiding voor master­studenten in de Universiteit Gent in de Faculteit Bio-ingenieurs­wetenschappen. Het vak Mouterij- en Brouwerij­technologie wordt aangeboden aan de master­studenten in de Industriële Wetenschappen: Biochemie (industrieel ingenieurs), maar ook heel wat bio-ingenieurs in opleiding nemen jaarlijks het vak op als keuzevak.

Niet alleen alle betrokken UGent- en HOGENT-studenten leren van elkaar en worden beter van deze investering, ook het werkveld en buitenlandse spelers worden aangetrokken voor opleiding en navormingen op maat.

Els Van Damme (decaan Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen UGent), Koen Goethals(algemeen directeur HOGENT), Jessika De Clippeleer (hoofd innovatiecentrum voor Brouwerij & Fermentatie) en Dana Vanderputten (lector bruiwerijtechnologie HOGENT) klinken op de vernieuwde brouwerij.

Els Van Damme (decaan Faculteit Bio-ingenieurs­wetenschappen UGent), Koen Goethals (algemeen directeur HOGENT), Jessika De Clippeleer (hoofd innovatie­centrum voor Brouwerij & Fermentatie) en Dana Vanderputten (lector brouwerij­technologie HOGENT) klinken op de vernieuwde brouwerij.

Fermentatio

Opmerkelijk is ook dat de in 1889 opgerichte oud-studenten­vereniging Fermentatio nog altijd actief is en sterk gelinkt aan de brouwerij­opleidingen. Op 6 december 2024 organiseert Fermentatio in samen­werking met het Innovatie­centrum voor Brouwerij en Fermentatie de jaarlijkse brouwerij­studiedag. Dit evenement trekt jaarlijks zo’n 300 deelnemers uit de sector. De studenten kunnen van dat brede netwerk profiteren voor stage­plaatsen en allerlei vormen van samen­werking.

En dat netwerk is groot. Het onderzoek van het Innovatie­centrum voor Brouwerij & Fermentatie wordt gesteund door de volledige productie­keten: zowel land­bouwers, grond­stof­leveranciers, brouwers, mouters, consultants, sector-federaties als academische partners kennen de weg naar de brouwerij.  Samen buigen ze zich bijvoorbeeld over onderzoek naar de productie van non- en laag-alcoholische bieren, alternatieve ruwe granen of de teelt van brouw­gerst in Vlaanderen. Bedrijven kloppen bij de brouwerij ook aan voor dienst­verlening.

Het onderzoek van het Innovatie­centrum voor Brouwerij & Fermentatie is binnen HOGENT gelinkt aan het onderzoeks­centrum AgroFoodNature en binnen UGent aan het Departement Biotechnologie van de Faculteit Bio-ingenieurs­wetenschappen.

Kortom, in Gent zit de kennis rond mouterij- en brouwerij­technologie van UGent en HOGENT samen op één plaats in het gemeen­schappelijk laboratorium van het Innovatie­centrum voor Brouwerij & Fermentatie. Het is een uniek voorbeeld van succes­volle samen­werking tussen hogeronderwijs­instellingen.

21 maart 2023
Bachelor in de chemie

In de bachelor chemie kan je in het tweede jaar kiezen uit de richtingen biochemie, chemie en milieu­tech­nologie. Vooraleer je kiest verwerf je een brede basis chemie en proef je van álle facetten van de chemische sector.

Micro-credential brouwerijtechnologie

Ben jij een technologisch onderlegde professional die zich wil verdiepen in het brouwproces, maar ook bredere toepassingen in de biochemische sector wil verkennen? Met dit specialisatietraject ontdek je een gloednieuwe, innovatieve en hoogtechnologische brouwerij-omgeving waar je niet alleen waardevolle inzichten opdoet over de brouwindustrie, maar ook kennis vergaart die breed toepasbaar is in meerdere biochemische sectoren. De micro-credential brouwerijtechnologie is een deeltraject van de bachelor chemie.

AgroFoodNature

AgroFoodNature handelt als onderzoekscentrum op de raakvlakken tussen land- en tuinbouw, voeding en natuur.

Publicatiedatum: 13/11/2024