Foto Opleiding cybersecurity actueler dan ooit.

Opleiding cybersecurity actueler dan ooit.

O

Opleiding cybersecurity actueler dan ooit.

Een schip is een drijvend kantoor – maar dan op zee. Zelfs een kleine technische storing kan onbedoeld een toegangspoort vormen tot gevoelige data of essentiële systemen. Cyberveiligheid is ook op schepen pure noodzaak. En het is dat besef dat Demi De Fré, studente Toegepaste informatica, voor een stage bij DEME, een wereldleider in offshore energie, baggerwerken en maritieme infrastructuur, deed kiezen.

Cyberveiligheid in beweging

Cyberveiligheid is geen abstract begrip meer, het is een vakgebied dat continu in beweging is. Nieuwe technologieën, systemen en toepassingen veranderen de manier waarop we werken en communiceren. Dit betekent dat de vaardigheden die professionals in dit vakgebied bezitten, voortdurend moeten worden aangescherpt. Exact om die reden koos Demi drie jaar geleden heel bewust voor een brede IT-opleiding aan HOGENT met  een stevige fundering die haar toelaat om te blijven evolueren.

In het tweede jaar nam Demi haar leertraject voor cybersecurity in handen. Ze koos voor de IT-specialisatie systeem- en netwerkbeheerder en verdiepte zich in de complexiteit van wereldwijd geconnecteerde systemen en netwerken, hacking en cybersecurity. “Wat ik doe, heeft impact”, zegt Demi. “Met mijn studies kun je bijdragen aan de veiligheid van onze samenleving. Of je nu bij een internationaal bedrijf als DEME werkt, bij Defensie in een cybercommandocel, of meedoet aan een NAVO-cyberoefening – als IT’er maak je een verschil.”

Stage bij DEME

Demi zit nu haar derde jaar en loopt momenteel stage als Security Engineer bij DEME. “Ik hou van uitdagingen. Daarom leek deze stageplaats bij DEME mij perfect”, vertelt Demi. Als wereldspeler met activiteiten in meer dan 90 landen, is het bedrijf dan ook geopolitiek interessant. Het beschikt  over unieke informatie over de zeebodem. Maar ook concurrentie speelt een rol: DEME ontwikkelt innovatieve technieken, bijvoorbeeld voor het bouwen van windmolens op zee. Deze kennis is bijzonder interessant voor landen of bedrijven die een technologische voorsprong willen nemen.

Thuiskomen in een community

Cyberdreigingen zijn zelden eenvoudig en vragen om een multidisciplinaire aanpak. IT, operationele technologie en andere disciplines moeten samenwerken om systemen optimaal te beveiligen. Dat ervaart Demi vandaag op zee, waar technologie en innovatie samenkomen in een complexe maritieme omgeving. Hier ziet ze hoe cruciaal samenwerking is en hoe IT-professionals actief bijdragen aan veiligheid. Dat ze als IT’er welkom is aan boord om applicaties te testen, spreekt tot de verbeelding. “Je maakt deel uit van een community,” zegt Demi. “En dat maakt IT weer menselijk en tastbaar.” Kortom, jongeren die willen bijdragen aan defensie en veiligheid, hoeven niet per se voor een militaire opleiding te kiezen. Ook met een bacheloropleiding toegepaste informatica kunnen jonge talenten het verschil maken.

“Wanneer hackers de touwtjes in handen krijgen, is de wereld van schepen, infrastructuur en zelfs nationale veiligheid in gevaar. Terwijl de bedreigingen groeien en de technologie complexer wordt, zijn het de IT-specialisten die in de vuurlinie staan, klaar om een cyberaanval af te weren.”

Demi De Fré
studente toegepaste informatica

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Toegepaste informatica in dagonderwijs

Deze opleiding biedt je in het eerste jaar een heel stevige en brede basis­kennis over diverse IT-onderwerpen. Daarna kies je staps­gewijs voor de specialisatie die het best bij je …

Militaire student
Trekt - naast IT- ook de wereld van Defensie jou aan? Je hoeft geen keuze te maken tussen verder studeren en een militaire loopbaan. Als militair student kan je onze bacheloropleiding …

Publicatiedatum: 10/04/2025