- Bijscholing - avondsymposium
- di 29 april 2025
- Campus Vesalius
Verdiep je in pre- en postoperatieve stemzorg vanuit logopedisch en medisch standpunt. Verschillende sprekers proberen vanuit hun professionele ervaring een antwoord te bieden op een aantal centrale vragen.
Zijn er alleen voordelen aan stemrust na een ingreep? Moet de stemrust relatief of absoluut zijn? Welke gamma aan oefeningen kunnen we inzetten om stemmen na een ingreep te verbeteren? Na een theoretisch deel gaan we samen aan de slag met een aantal stemoefeningen.
We kijken ernaar uit om ervaringen en kennis te delen met jou. Het onderwerp zal niet alleen stemtherapeuten en neus-, keel- en oorartsen boeien, maar is interessant voor tal van mensen in de zorg of hulpverlening.
Programma.
18.00 uur
Deuren open
18.30 uur
Verwelkoming
Gentse Stemmen
18.35 uur
Lezing | Medisch peri-operatief beleid bij fonochirurgie.
Dr. Monique Verguts, NKO-arts, laryngologe en foniater
19.30 uur
Lezing | Stem in vorm na fonochirurgie: theoretisch kader.
Gertie Van den Driessche, logopedist
20.00 uur
Pauze met hapje en drankje
20.30 uur
Lezing en Workshop | Stem in vorm na fonochirurgie: samen aan de slag.
- Gertie Van den Driessche, logopedist
- Carole Chiers, logopedist en docent logopedie
21.30 uur
Afsluiter en drankje
Tijdens de aansluitende receptie praten we graag nog even verder.
22.00 uur
Einde
Deze activiteit organiseren we naar aanleiding van de Werelddag van de Stem.
Doelgroep
Iedereen met interesse in stem is welkom. Bijvoorbeeld: NKO-artsen, studenten NKO, logopedisten, studenten logopedie...
Wanneer?
Dinsdag 29 april 2025 van 18 tot 22 uur
Locatie
HOGENT campus Vesalius
Auditorium centraal
Keramiekstraat 80
9000 Gent
Parkeren doe je in de omliggende straten. Campus Vesalius heeft een vlotte verbinding met station Gent Sint-Pieters (2,3 km). De tramhalte ‘Zwijnaarde Gestichtstraat’ is vlakbij.
Kostprijs
- Standaardtarief : 40 euro
- Kortingstarief studenten: 15 euro (mits inschrijven via je mailadres van je onderwijsinstelling en op vertoon van een geldige studentenkaart)
Vragen?
-
Inhoudelijke vragen: kristin.daemers@mijnziekenhuis.be of eddy.hoste@hogent.be
-
Vragen over de inschrijvingsadministratie: evy.decang@janpalfijngent.be
Accreditatie
Accreditatie voor artsen is aangevraagd. Het aanwezigheidsattest telt als betaalbewijs.
Maak kennis met de sprekers.
Carole Chiers is docent binnen de opleiding bachelor in de logopedie van de Arteveldehogeschool Gent. Binnen de opleiding is ze actief betrokken bij de inhouden rond interventiedomein ‘stem’. Ook geeft ze articulatie-en stemtrainingen aan studenten en stemvorming aan professionele sprekers. Daarnaast werkt ze ook als zelfstandig logopedist (stemtherapeut) in haar praktijk te Heule (regio Kortrijk). Hier begeleidt ze personen met stemproblemen.
Gertie Van den Driessche is logopedist van het Stemcentrum in AZ Sint-Jan Brugge. Interdisciplinaire diagnostiek en behandeling van stemproblemen staan centraal in haar job. Ze is tevens logopedist van het Brugse Schisisteam, waar ze werkt met kinderen en volwassenen met resonantiestoornissen. Binnen verschillende opleidingen engageert ze zich voor het begeleiden van bachelorproeven. Ze is betrokken bij de organisatie van bijscholingen rond de topics stem en resonantie.
Dr. Monique Verguts, nko-arts, laryngologie en foniatrie, AZDiest en stemklinieken PhoniCura en ZAS Sint-Augustinus. Dr. Verguts volgde haar opleiding tot arts aan de KU Leuven. Aansluitend volgde zij aan dezelfde universiteit de opleiding tot arts-specialist Neus-, Keel-, en Oorziekten, Gelaats- en Halschirurgie. Sedert kinderleeftijd was er al een fascinatie voor muziek, zingen en de menselijke stem. Tijdens en na de opleiding geneeskunde en de specialisatie tot nko-arts legde zij zich in het bijzonder toe op het bestuderen van de aandachtsgebieden rond stem: laryngologie en foniatrie. Na haar afstuderen als nko-arts volgde zij aanvullende laryngologie stages te Boston, Chicago, Hamburg, Philadelphia en Portland. Voorts was ze aanwezig op talrijke binnen- en buitenlandse congressen en cursussen rond stem en laryngologie, zowel in de rol van spreker als in de rol van deelnemer.
Zij is een van de pioniers in België betreffende de ambulante laryngeale (laser)behandelingen onder locale verdoving. Hiernaast verricht zij fonomicrochirurgie, lasergeassisteerde fonomicrochirurgie en laryngeale frameworkchirurgie. Na haar afstuderen als nko-arts startte ze de stemkliniek in het ZAS Sint-Augustinus in Wilrijk en in AZDiest. Recent opende ze stemkliniek PhoniCura in Halen.
Dokter Verguts hecht veel belang aan een multidisciplinaire benadering van stemzorg. Over de jaren heen werd er een goede samenwerking uitgebouwd met een breed netwerk van stemgespecialiseerde logopedisten, osteopaten, kinesisten, zangpedagogen en oncologische teams.
Met meer dan tien jaar zangopleiding en meer dan twintig jaar zang- en koorervaring gecombineerd met haar medische expertise en ervaring als stemdokter, wordt haar advies en behandeling frequent gevraagd door zangers en professionele stemgebruikers.
Een initiatief van Gentse Stemmen
- Carole Chiers, professionele bacheloropleiding logopedie, Arteveldehogeschool
- An Cardinael, Eddy Hoste, professionele bacheloropleiding logopedie, HOGENT
- Evy De Cang, dr. Julie Goderis en dr. Lien Devuyst, diensten logopedie en neus-keel-oor, AZ Jan Palfijn
- Kristin Daemers en dr. Hanne Vanmaele, diensten logopedie en neus-keel-oor, AZ Maria Middelares




Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Logopedie en audiologie
In de opleiding logopedie en audiologie kies je na een eerste gemeenschappelijk jaar in welke specialisatie je wil verder studeren: logopedie of audiologie. Want ook in het werkveld wordt er vaak …
bijscholingen
Bekijk ons uitgebreid aanbod navormingen, studiedagen, bijscholingen of nascholingen, workshops, symposia en congressen. Dit zijn korte vormingen van een of meerdere dagen. Een ideale manier om je …