Foto Steun om je opleiding te financieren

Financiële begeleiding.

F

Financiële begeleiding.

 

Studentenvoorzieningen (STUVO) wil je informatie geven over de verschillende mogelijkheden om je opleiding te financieren. Je wil op kot of een nieuwe laptop kopen maar dat is financieel niet haalbaar? Je kan het studiegeld niet in één keer betalen omdat er te veel kosten tegelijkertijd zijn? Je wil een deel van je opleiding in het buitenland volgen maar dat kost te veel?

 

Vanuit de overheid en STUVO zijn er initiatieven om je opleiding te helpen te bekostigen. 

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk. Je opleiding, je studietraject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje. We hebben een overzicht gemaakt van waar je allemaal rekening moet mee houden.

Ga naar het overzicht

Om recht te hebben op een studietoelage dient het inkomen onder de maximumgrens te zitten. Die wordt bepaald door de afdeling Studietoelagen van de Vlaamse overheid. Deze grens varieert naargelang het aantal punten (personen ten laste) in de leefeenheid. Als het referentie-inkomen maximaal € 3768 (bedrag 2023-2024) boven het toegestane barema ligt, dan word je als bijna-beursstudent erkend. Dit statuut geeft geen recht op een studietoelage, maar wel op een vermindering van het studiegeld. Je betaalt dus een tussentarief.

Je studietoelage zelf aanvragen en je profiel instellen kan op www.studietoelagen.be.

Je kan bij STUVO terecht voor een voorschot op je studietoelage. Dit kan zijn om de periode tussen het begin van het academiejaar en de ontvangst van de studietoelage te overbruggen. Het bedrag van het voorschot is altijd in verhouding met het bedrag van de studietoelage.

Kom je niet in aanmerking voor een studietoelage omdat je niet aan de studievoorwaarden voldoet, maar voldoe je wel aan de financiële voorwaarden, dan kan je een vermindering van het studiegeld aanvragen bij STUVO.

Wanneer het moeilijk is om meteen het volledige studiegeld te betalen, kan je een gespreide betaling krijgen in de vorm van een renteloze lening.

Zit je met een tijdelijk geldtekort of ben je op zoek naar een tussentijdse oplossing? Dan is een renteloze lening misschien iets voor jou.

Voor de aankoop van een laptop kan je een renteloze lening aanvragen. Deze renteloze lening betaal je op je eigen tempo terug. Elke aanvraag wordt anoniem en discreet besproken.

Wens je ook voor andere studiekosten een renteloze lening? Dan wordt er samen met een medewerker van STUVO rekening gehouden met je gezinssituatie, het budget en de studiekosten.

Onder bepaalde omstandigheden kan er een 'omzetbare lening' toegestaan worden. Dit houdt in dat de lening onder bepaalde voorwaarden in een studieondersteuning kan worden omgezet.

Dit is een tussenkomst in je studiekosten die niet moet worden terugbetaald. Deze studieondersteuning wordt toegekend na onderzoek van je financiële en sociale situatie, je studieverloop en de inspanningen die je zelf levert om je inkomsten te verhogen.

Om de aanvraag vlot te laten verlopen, kan je zelf al eens het volgende doen:

  • overloop je bronnen van inkomsten en tekorten binnen je budget
  • maak een overzicht van de studiekosten die je moeilijk of niet kan betalen

Via het HOGENT Career Center kan je een studenten­job vinden waar jij dat wil: daar waar je woont, waar je studeert of waar dan ook.

Meer info

STUVO beantwoordt je vragen in verband met je studiekosten, studiefinanciering, studietoelage, kinderbijslag/groeipakket, studentenarbeid, het aanvragen van een leefloon, studeren met een werkloosheidsuitkering e.a.

Alle info vind je ook op www.centenvoorstudenten.be.

Contact.

Overwale 42, 9000 Gent
09 243 37 38
zorg@hogent.be

Je kan online een afspraak maken. Je kan kiezen tussen een digitale afspraak via Microsoft Teams of een fysieke afspraak bij ons op kantoor.

Boek een afspraak