Gebruik van pneumatische onkruidwieder.
Het fysisch wegblazen of beschadigen van koolvliegeitjes uit de gewasrij biedt mogelijkheden om plantuitval en schade te beperken. Een pneumatische onkruidwieder kan hiervoor een geschikte machine zijn. Die verwijdert onkruiden in de rij door middel van perslucht tijdens het schoffelen. Op de schoffelmessen zijn buisjes gemonteerd en op de plantrijen gericht, een compressor blaast lucht door de buisjes en in het midden van de plantrij veroorzaken de twee luchtstromen een opwaartse werveling. Naast kiemende onkruiden kan deze onkruidwieder ook eitjes van koolvlieg wegblazen.
De pneumatische onkruidwieder.
In 2023 onderzocht PSKW het potentieel van de pneumatische onkruidwieder als techniek om koolvliegeitjes mechanisch te verwijderen. De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend, in 2024 wordt de techniek verder onderzocht.
Resultaten.
Het Proefstation voor Groententeelt legde in 2023 een veldproef aan om het potentieel van deze techniek uit te testen vergeleken met een plantbakbehandeling met spinosad (bv. Tracer) in bloemkool. De proef werd geplant op 7 juni. In het object met de pneumatische onkruidwieder reden we na planten wekelijks gedurende vijf weken met de aangepaste schoffelbalk. In het onbehandeld controle object en de referentie met Tracer werd ook geschoffeld, maar werd telkens de compressor uitgeschakeld. Op 27 juni, 4 juli en 11 juli telden we het aantal larven in bemonsterde bloemkoolstronken.
Gezien het late planttijdstip, was de druk van koolvlieg in deze proef eerder laag. In het onbehandelde object vonden we gemiddeld 1,5 larven per stronk. Bij de eerste beoordeling telden we zowel in het referentie object als in het object met de pneumatische onkruidwieder significant minder larven dan in de onbehandelde controle. Bij de volgende beoordeling was het aantal larven bij de pneumatische onkruidwieder lager dan de referentie maar dit verschil was niet significant. Bij de laatste beoordeling was er geen verschil meer tussen de verschillende objecten.
Hier lees je het verslag van de eerste proeven.