"KMO's hebben over het algemeen onvoldoende expertise om een kwaliteitsvolle (voorspelbare) selectie te doen. Het is ook hun vak niet. Alles wat helpt om HR binnen KMO's te professionaliseren is meer dan welkom"
Marijke van Hoorebeeck
HR-expert en zaakvoerder HR at yout service
Het belang van evidence-based selecteren!
KMO’s hebben te weinig tijd en expertise om op een gedegen manier in te schatten welke sollicitant het meest geschikt is voor de job. Hun keuze is vaak gebaseerd op een kort gesprek en buikgevoel, wat jammer genoeg weinig effectief blijkt te zijn (Gutner, 2011; Lievens, 2015, Sels et al., 2006). Een recente meta-analyse van 48 studies over het thema turnover en financiële prestatie van de organisatie, concludeerde dat een ongefundeerde selectie-aanpak zeer nadelige gevolgen kan hebben voor de bedrijfsresultaten. Als je meermaals foute selectiekeuzes moet “oplossen” door minder geschikte medewerkers te ontslaan, is dit een absolute rem op de organisatieprestatie (Hancock et al., 2013). Het prijskaartje van een foute selectiekeuze kan namelijk hoog oplopen. Enerzijds kan de medewerker die niet past binnen het bedrijf snel vertrekken en dan moet een nieuwe selectieprocedure opgestart worden, met alle gevolgen van dien voor het budget: o.m. de tijd die een selectieproces vergt, vacaturekost en de introductie- en opleidingskost van nieuwe medewerker. Als we kijken naar de kost om iemand die niet geschikt is te vervangen, dan komen verschillende studies uit op een gemiddelde kost die overeenstemt met 6 tot 9 keer het maandsalaris van de betrokken medewerker (Bersin, 2013). Anderzijds kunnen minder geschikte medewerkers die een langere periode in het bedrijf blijven een negatieve impact hebben op de omzet/winst doelstellingen en klantentevredenheid, om nog maar te zwijgen over de mogelijke impact op werksfeer en engagement bij andere medewerkers (Bersin, 2013). Zowel in multinationals als in kleinere organisaties is een gedegen selectieproces om die redenen van uiterst belang, maar in KMO’s zal het effect meer te voelen zijn. Bij een kleiner team is de bijdrage van iedere medewerker cruciaal. Iedere selectiebeoordeling is bijgevolg een strategisch belangrijke beslissing en wordt dan ook best zeer zorgvuldig en gefundeerd genomen.
Waarom een praktische leidraad voor evidence-based selecteren?
Selecties gebeuren in de praktijk te vaak intuïtief en op buikgevoel wat tot niet-effectieve selecties leidt.
Het kost veel geld om een geschikte kandidaat onterecht af te wijzen door een niet-valide selectiemethode (zeker in deze tijden van krapte).
Evenzeer kost het veel geld om een niet-geschikte kandidaat onterecht aan te werven door een niet-valide selectiemethode.
Weinig kleinere kmo’s evalueren hun selectieaanpak en hun keuze van selectie-technieken
Weinig kmo’s kennen de kosten en de baten van selectietechnieken.
De ‘war for talent’ die nog moet losbarsten vraagt een professionele aanpak van rekrutering en selectie.
Een minder performante selectie doet investeringen op het vlak van employer branding teniet.
De beleving van de kandidaten tijdens de selectieprocedure wint aan belang, gezien het gebrek aan sollicitanten voor de meeste jobs.
Doel en doelgroep.
Doel
- Kmo's inspireren en echte handvaten geven om hun selectieproces te professionaliseren.
- Een praktijkrelevante vertaling van het van nature vrij technische selectieonderzoek.
Doelgroep
- Organisaties die nood hebben aan professionalisering op vlak van selectie
- Professionals in selectie die dit stappenplan kunnen vertalen in hun aanpak naar klanten.