Foto HR-scan

HR-scan.

H

HR-scan.

Ondernemingen, klein en groot, kunnen gebruik maken van een waaier aan instrumenten en procedures om de prestaties en het welzijn van werknemers te bevorderen, en zo de bedrijfsprestaties te verbeteren. Denk hierbij aan de wijze waarop medewerkers worden aangeworven, opgeleid of beloond (HR-praktijken). Maar ook de leiderschapsstijl van leidinggevenden én keuzes bij het ontwerpen van individuele jobs zijn hierbij van groot belang (job design). Veel om over na te denken dus! 

Hoewel deze factoren (HR-praktijken, leiderschap en job design) allemaal 'het managen van personeel' tot doel hebben, worden ze vaak apart benaderd. Met dit grootschalige onderzoek willen we vat krijgen op hun individuele belang in het stimuleren van werknemerswelzijn en –prestaties, maar ook op de mate waarin ze elkaar kunnen versterken of tegenwerken. Bij wijze van voorbeeld: teamwerk zal misschien enkel positieve effecten genereren wanneer het gepaard gaat met teambeloning en teamleiderschap. En helemaal geen of misschien zelfs ongewenste effecten wanneer het in combinatie met individuele prestatiebeloning en autoritair leiderschap ingevoerd wordt.

Welke combinaties van factoren werken, en welke werken niet in termen van werknemerswelzijn en –prestaties en het functioneren van de organisatie? Een interessante, maar tevens moeilijk te beantwoorden vraag. Om hier een antwoord op te formuleren, willen we zoveel mogelijk ondernemingen (kmo’s) en hun medewerkers bevragen naar hun perceptie van de aanwezige HR-praktijken, leiderschapsstijlen en keuzes in job design binnen het bedrijf. 

Op termijn moet dit onderzoek ons toelaten uitspraken te doen over welke combinaties van factoren tot betere of net tot minder goede resultaten voor werknemers en organisaties leiden. Op grond van deze kennis kunnen we ondernemingen vervolgens advies geven om tot een beter geïntegreerde aanpak van 'personeelsbeleid en leiderschap' te komen. 

 

HR-beleid in België.

Het HR-beleid van Belgische kmo’s is onveranderd gebleven sinds de start van de coronacrisis. Dat vindt 86% van kmo-werknemers die tot nu toe bevraagd werden via HR-scan, een onderzoeksproject van HOGENT, KU Leuven en UGent in samenwerking met Securex. HR-scan brengt op een wetenschappelijk onderbouwde manier het HR-beleid van Belgische kmo’s in kaart.

Onderzoek.

Wij, onderzoekers van HOGENT, KU Leuven en UGent, voerden samen een onderzoek uit naar leiderschap, job design en HRM-praktijken in Vlaamse kmo’s. Securex ondersteunde ons hierbij. Hierbij wilden we enerzijds nagaan welke praktijken rond HRM, job design en leiderschap anno 2021 gangbaar zijn in organisaties, en anderzijds bestuderen onder welke voor­waarden deze praktijken kunnen leiden tot een hoog werknemers­welzijn en hoge organisatieprestaties. Op basis van de resultaten ontwikkelden we een tool die organisaties kan helpen om (1) inzicht te krijgen in de eigen realiteit, (2) deze realiteit te benchmarken aan andere relevante organisaties, en (3) eventuele bijsturing in gang te zetten, zodat hun beleid tegelijkertijd het werknemerswelzijn en de organisatie­prestaties kan optimaliseren. 

Naar (het verloop van) het onderzoek →
Naar de resultaten →

Video's.

Deel 1: Wat is de aanleiding van de HR-scan?

Deel 2: Wat zijn de kenmerken van de HR-scan?

Deel 3: Hoe wordt de HR-scan ingevuld?
 

Deel 4: Wat krijgen organisaties die deelnemen aan de HR-scan?

Deel 5: Wat doen de academische partners met de verzamelde data?

Maak kennis met het team dat meewerkte aan de HR-scan. Neem gerust contact op als je vragen hebt of als je graag met ons wil samenwerken.