Prestatiemanagement: wetenschappelijk onderbouwd naar een ondersteunende feedbackomgeving.
1. Bepaal de doelgroep(en)
Overleg eerst binnen het (HR)-management of directie bij welke werknemers je de HOGENT Feedback Barometer wenst af te nemen. Wens je de mening te kennen van verschillende groepen van medewerkers? Dit is geen probleem, we kunnen rapporteren naar groepen van medewerkers, bijvoorbeeld op basis van jobinhoud.
2. Maak precieze afspraken met je medewerkers/doelgroepen
Spreek een precieze schrijfwijze af van de naam van je bedrijf. Het is belangrijk dat elke deelnemer de naam van je bedrijf op precies dezelfde manier schrijft. Je mag in plaats van een naam bijvoorbeeld ook een unieke code afspreken die je communiceert naar alle medewerkers.
Belangrijk: indien je bij de analyse de verschillen wenst na te gaan tussen vb. bedienden en arbeiders dan is het belangrijk dat medewerkers van beide groepen dit aangeven in de schrijfwijze van het bedrijf. Bijvoorbeeld "BEDRIJFX - BEDIENDE" en "BEDRIJFX - ARBEIDER".
3. Zet het onderzoek voor je organisatie op
Ben je overtuigd van de toegevoegde waarde van de HOGENT Feedback Barometer voor jouw organisatie? Ga naar het invulformulier en start je onderzoek op.
- Ben je overtuigd van de toegevoegde waarde van de HOGENT Feedback Barometer voor jouw organisatie?
- Vul onderstaand formulier in en klik op verzenden.
- Je ontvangt van ons een e-mail met praktische informatie over het opstarten van het onderzoek en hoe je het resultatenrapport kan opvragen.
4. Start met de online bevraging
Verspreid de link, die je van ons ontvangt na het invullen van het invulformulier, naar je medewerkers. Je kan hiervoor een eigen begeleidend schrijven voorzien of onderstaand voorbeeld gebruiken:
Beste collega,
In samenwerking met HOGENT starten wij een onderzoek op rond de manier waarop (prestaties van) medewerkers worden opgevolgd en de huidige feedbackcultuur die er heerst. We wensen graag jouw mening te kennen over hoe er in onze organisatie omgegaan wordt met het beoordelen van je werk en het krijgen en geven van feedback.
Het invullen duurt ongeveer 15 minuten. De bevraging is ANONIEM. Er kan niet achterhaald worden wie wat geantwoord heeft. Dit is trouwens niet relevant in het kader van dit onderzoek. Gelieve bij de vraag van de naam van de organisatie volgende precieze schrijfwijze te hanteren: [naam bedrijf] + eventueel subgroep (vb. BEDIENDE). Bij het invullen van de vragenlijst houd je steeds ons als werkgever voor ogen.
Nog dit: er zijn geen "goede" of "foute" antwoorden. Het gaat enkel om het beeld dat jij hebt van onze organisatie als werkgever.
Het management krijgt een rapport met de gemiddelde resultaten en zal hiermee verder aan de slag gaan.
Je kan deze vragenlijst invullen tot dd/mm/jjjj.
Stuur een herinnering naar je medewerkers. Hoe meer deelnemers, hoe accurater het beeld dat je zal krijgen. Klik hier voor een preview van de vragenlijst.
5. Ontvang het rapport
Kort nadat de vragenlijst is afgesloten ontvang je van ons via e-mail het samenvattend rapport.
6. Aan de slag met de resultaten
Het rapport bevat al veel informatie en praktische tips. Heb je echter nood aan wat uitleg, dan kan dit via een videocall van max 1 uur met een van de projectmedewerkers. Contacteer ons hiervoor via feedbackbarometer@hogent.be.
Nadat je de resultaten van de HOGENT Feedback Barometer hebt geanalyseerd en geëvalueerd, komt de volgende stap die je als organisatie moet ondernemen: de leidinggevenden (en medewerkers) bewust maken van het belang van een ondersteunende feedbackomgeving.