Facebook Pixel Bouwgrondprijzen in Vlaanderen - Hogeschool Gent
Foto Bouwgrondprijzen in Vlaanderen

Bouwgrondprijzen in Vlaanderen.

B

Bouwgrondprijzen in Vlaanderen.

De Vlaamse vastgoedmarkt is op vele vlakken niet transparant. Sinds 2015 publiceert het Belgisch statistiekbureau (Statbel) geen cijfermateriaal meer wat betreft bouwgronden. Daarom wil het onderzoekscentrum DRUM inzicht bieden in de recente evolutie van bouwgrondprijzen in Vlaanderen.

 

 

Jaarlijkse mediaan eenheidsprijzen

Dit omvat onder andere de berekening van jaarlijkse mediaan eenheidsprijzen zoals hier te zien op de figuur rechts (Bron: 1973-2015 Statbel (2018), 2016-2022 eigen verwerking). Deze berekening steunt op een nieuwe, ruimtelijke methode om bouwgronden te identificeren. Bedoeling is om deze berekening periodiek uit te voeren en te publiceren. Meer weten over de berekening? Lees dan het volledige rapport.

Niveau van gemeenten

DRUM werkt aan een ruimtelijk-economisch vastgoedmodel. Dit model zal de impact van een breed scala aan factoren op de waarde van bouwgrond monetair uitdrukken. Het rapport bevat een eerste verkennende analyse met betrekking tot ligging op niveau van gemeenten (zie figuur links) en bebouwingstypologie.

Structurele eigenschappen

Daarnaast komen ook structurele eigenschappen zoals vorm, oriëntatie, wegligging en oppervlakte van een perceel bouwgrond aan bod (zie figuur rechts: Evolutie aantal transacties en mediaan eenheidsprijs in functie van oppervlakte, 2016-2022)

Tot slot stopt het verhaal niet bij bouwgronden. Zo wordt de waarde van andere gronden, zoals landbouwgrond, beïnvloed door andere waardebepalende determinanten. Huizen en appartementen brengen een extra complexiteit met zich mee. Ook interessant is de correlatie tussen (bouw)grondprijzen en de transactieprijzen van woningen. Het onderzoekscentrum DRUM kijkt dan ook uit om samen met de vastgoedsector in Vlaanderen te bouwen aan een breed gedragen vastgoedtaxonomie en -model.

Lees het volledige rapport hier.