Ruimte in Vlaanderen is schaars.
In Vlaanderen is ruimte een kostbaar goed, zoals geldt voor alle economische middelen, en dit leidt tot een dynamiek in prijzen. Aangezien de waarde van vastgoed een doorslaggevende rol speelt bij de beslissingen van zowel burgers als overheden, is een diepgaand begrip van deze dynamiek essentieel voor effectief beleid en weloverwogen vastgoedkeuzes. Thema’s zoals betaalbaar wonen en mobiliteit zijn hier nauw mee verbonden en vormen de hoofdthema’s van het onderzoekscentrum Duurzaam Ruimtegebruik en Mobiliteit (DRUM).
Vastgoeddata in Vlaanderen missen transparantie.
In tegenstelling tot veel andere landen ontbreekt het aan openbaar beschikbare transactieprijzen van woningen, bouwgronden, nijverheidsgebouwen, landbouwgronden, enzovoort. Dit leidt tot toenemende twijfels bij toezichthouders, overheden en het publiek over de betrouwbaarheid van waarderingen. Dit bemoeilijkt bijvoorbeeld nauwkeurige waardebepalingen van vastgoed, kosten-batenanalyses, simulaties, en politiek-bestuurlijke afwegingen, zoals het ontwikkelen van een planschaderegeling in het kader van de bouwshift in Vlaanderen.
Het Ruimtelijk-Economisch Vastgoedmodel (het REM): een analyse van objectiviteit en kwaliteit in de Vlaamse vastgoedmarkt.
In de zoektocht naar objectiviteit en kwaliteit binnen de Vlaamse vastgoedmarkt komt het Ruimtelijk-Economisch Vastgoedmodel (REM) naar voren als instrument. Het REM is ontworpen om de complexe dynamiek tussen locatie, perceel en vastgoedwaarde bloot te leggen. Met als voornaamste doel het vaststellen van het verband tussen vastgoedwaarde en de determinanten die deze waarde bepalen. Deze determinanten worden onderverdeeld in drie categorieën, waarbij het microniveau de structurele eigenschappen van het vastgoedobject omvat, zoals oppervlakte en aantal kamers. Het mesoniveau omvat de buurtkenmerken, zoals toegang tot openbaar vervoer en criminaliteit, terwijl het macroniveau de invloed van de bredere economische context, wetgeving en marktdynamiek belicht.
Bouwgrondprijzen in Vlaanderen: update 2023
Sinds 2015 ontbrak het aan een actueel rapport over bouwgrondprijzen in Vlaanderen. Dit onderzoeksproject vult dit hiaat. Het rapport analyseert de recente ontwikkelingen van bouwgrondprijzen, met name voor de periode 2016 tot en met 2022, rekening houdend met de structurele kenmerken en locatie van het perceel. De update voor 2023 is vanaf nu ook beschikbaar.
Resultaten en output.
Ruimtelijk Economisch Vastgoedmodel voor Gent
Wonen in Gent is duur. Maar hoe duur? En op basis van welke parameters worden vastgoedprijzen berekend? Onderzoeker Pepijn Viaene licht toe in dit filmpje!
Podcast - Huizenmarkt
In deze podcastaflevering wordt een antwoord gezocht op de vraag van een jong koppel dat graag een eigen woning wil kopen. Doen ze dit beter nu, of wachten ze nog een aantal jaren? DRUM-onderzoeker Pepijn Viaene weet raad.
Bouwgrondprijzen in Vlaanderen
Sinds 2015 werd niet meer gerapporteerd over bouwgronden in Vlaanderen. Na verwerking en verrijking van de dataset met de perceelgeometrie en bestemming volgens de ruimteboekhouding kunnen bouwgronden geïdentificeerd worden. Zo kan de recente evolutie van bouwgrondprijzen, specifiek de periode 2016 tot en met 2022, geanalyseerd worden in functie van de structurele eigenschappen en locatie van het perceel.
Maak kennis met onze experten.
Bouw van een ruimtelijk-economisch vastgoedmodel is een onderzoeksproject van het onderzoekscentrum Duurzaam Ruimtegebruik en Mobiliteit.