Facebook Pixel Wat is de waarde van duurzaamheidsverslaggeving voor kmo's? - Hogeschool Gent
Foto Wat is de waarde van duurzaamheidsverslaggeving voor kmo's?

Duurzaamheids-verslaggeving.

D

Duurzaamheids-verslaggeving.

Mondiale vraagstukken zoals klimaat, ethiek, mensenrechten en schaarste, en hun impact op de strategie en risico's van bedrijven, leiden tot een grotere/bredere informatiebehoefte bij stakeholders van een organisatie. Zij wensen inzicht in zowel financiële als niet-financiële informatie. Als gevolg hiervan is de belangstelling voor geïntegreerde rapportering aanzienlijk toegenomen.

Bij integrated reporting (IR) laten bedrijven niet alleen zien hoe zij op financieel gebied waarde creëren, maar ook hoe zij op niet-financiële gebieden, zoals bijvoorbeeld op gebied van personeel, maatschappij of milieu, waarde toevoegen op korte, middellange en lange termijn. Door deze niet-financiële aspecten ook als waardevol kapitaal te zien, zijn bedrijven in staat om op een meer holistische manier de organisatie aan te sturen.

De vraag stelt zich echter, hoe organisaties deze niet-financiële informatie kunnen rapporteren. De Europese en nationale wetgeving bieden een kader, maar de concrete vertaling naar een geïntegreerd jaarverslag is voor veel (kleinere) organisaties nog onduidelijk. Deze nieuwe Europese wetgeving - Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) - heeft tot doel meer transparantie en inzicht te creëren in de duurzaamheidsprestaties van grote ondernemingen én beursgenoteerde kmo’s. 

 

Veel Belgische organisaties focussen echter op de financiële prestaties/impact in hun jaarrapport, wat niet altijd voldoet aan enerzijds de informatiebehoeften van stakeholders, en anderzijds de verwachtingen die binnenkort in het Belgisch wetgevend kader zullen verankerd worden. 

Er is nood aan ondersteuning om relevante materialiteiten te identificeren, betekenisvolle kpi’s te formuleren, en meer algemeen een stappenplan te ontwikkelen voor kleinere organisaties om met duurzaamheidsrapportering aan de slag te gaan. Dit onderzoeksproject heeft dan ook tot doel te analyseren (1) hoe Belgische kmo’s op dit moment hun waardecreatie in kaart brengen, en (2) welke stappen zij kunnen zetten om hun duurzaamheidsrapportering op een betekenisvolle manier verder uit te bouwen. 
 

  • Je draait als volwaardige medewerker mee in het onderzoekscentrum. Dit betekent dat je actief mee je schouders onder de onderzoeksactiviteiten zet, die uitgevoerd worden in nauwe samenwerking met het werkveld. Deze uitdaging stelt je in staat om jouw onderzoeks- en communicatievaardigheden aan te scherpen.
  • Je bouwt mee aan een hands-on stappenplan voor duurzaamheidsrapportering, op maat van kleine en middelgrote organisaties. In samenspraak met je stagementor worden klemtonen qua sector en aanpak afgesproken.
 
Interesse? Stel je kandidaat!

Stuur een mailtje naar Carine Coppens, An Saveyn en Astrid Cocquyt, waarin je jezelf kort voorstelt en waarin je motiveert waarom je graag aan dit onderzoeksproject wil meewerken (max. 1A4).