Maatschappelijke veranderingen
Organisaties die impact beogen, streven een betere wereld na door positieve beïnvloeding via hun resultaten op mens, milieu en welzijn.
Ons Park onthuld: een case studie in impact meten
Ons Park wil een positieve impact op “respect voor de natuur” bij omwonenden en bezoekers. Ze doen dit door de toegankelijkheid van het park te verbeteren, het park aantrekkelijk te maken, de biodiversiteit te verhogen en natuureducatie op te zetten.
Bekijk onderstaand filmpje als je wil weten hoe ze dat doen.
Impact en strategie
Impact realiseren vereist dat organisaties zowel aandacht hebben voor de verduurzaming van hun strategie als voor de impact die ze hebben op de maatschappij.
Impact is het gevolg van een duurzame organisatiestrategie. Impact gaat over de bijdrage aan veranderingen in de samenleving: in de leefomgeving, bij de gehele bevolking of gericht naar bepaalde stakeholders.
In Ons Park wordt impact op bepaalde duurzaamheidsdoelstellingen van de VN (SDG's) nagestreefd:
- Stedelingen die meer tijd in een park doorbrengen hebben minder te kampen met hoge bloeddruk of hoge cholesterolwaarden (SDG3)
- Personen met een laag inkomen voelen zich gezonder in de nabijheid van groen (SDG1)
- Mensen voelen zich veilig in parken (SDG11)
- Contact met de natuur leidt tot meer respect en kennis over planten en dieren (SDG15)
Een theory of change (ToC) geeft weer hoe een duurzame organisatiestrategie leidt tot de beoogde impact op maatschappelijke veranderingen. Een goed opgestelde ToC helpt een organisatie om meer impact te realiseren op één of meer doelstellingen, activiteiten in de richting van impact bij te sturen of middelen te verantwoorden.
De theorie zelf bestaat uit een aantal onderliggende aannames, bewijzen of gevolgtrekkingen. Ze worden meestal uitgedrukt aan de hand van pijlen. Die pijlen tonen hoe de inzet van middelen via activiteiten leiden tot directe resultaten die op hun beurt een impact hebben op een maatschappelijke verandering op langere termijn.
Een ToC is daarom een strategische oefening die helpt bij te sturen wanneer nodig: “Doen we de juiste dingen? Moeten we bepaalde activiteiten bijsturen, …?”
Waarom impact meten?
Impactmetingen helpen om stil te staan bij het grotere geheel en de inzet van middelen en activiteiten. Impactmetingen helpen te focussen op prioriteiten of strategische keuzes. Het opstellen van een meetplan en meetkader doet kritisch nadenken over de impact van resultaten en helpt de neuzen in dezelfde richting te houden.
Impact wordt soms rechtstreeks gemeten bij bepaalde stakeholders, soms worden bepaalde bestaande indicatoren gebruikt uit andere metingen en in bepaalde gevallen wordt vooral gezocht naar mechanismen die onderliggend de verandering mediëren.
Impact in kaart brengen
Impact in kaart brengen kan verschillende doelen hebben en verschillende belangen dienen. Wil je impact rapporteren aan derden of wil je als organisatie je impact monitoren over verschillende jaren? Wil je beleid bijsturen, de maatschappelijke betrokkenheid van medewerkers verhogen of wil je aantonen dat bepaalde diensten of producten bijdragen tot een betere wereld?
Impact meten kan je doen met het oog op het bewijzen van de assumpties uit je theory of change. Ons Park kan zich afvragen of het inzetten van een tractor weldegelijke bijdraagt tot een betere soortenbescherming. Misschien heeft het lawaai van de tractor net een negatieve impact?
We helpen je graag verder om impactbeleid te voeren, impact te realiseren, te projecteren en te meten.
Soms is kosteloos advies of een vrijblijvend gesprek over de relatie tussen de missie en impact al voldoende. Soms is een training gewenst die ingaat op theory of change, verschillende strategieën of impact meten. Een workshop met enkele stakeholders kan leiden tot een eerste veranderingstheorie over de bijdrage die geleverd wordt aan maatschappelijke doelen.
Een intensiever traject kan ingaan op een doorgedreven analyse over de huidige werking en resultaten in relatie met maatschappelijke systemen en doelstellingen.
Indien gewenst kan een langer traject doorlopen worden waarbij we ondersteuning bieden van concept tot rapportage.
Wil je met ons samenwerken?
Zit je met een vraag, wil je nog meer informatie of wil je graag met ons samenwerken? Stuur dan een mailtje naar steven.brandt@hogent.be