Ondernemingen focussen bij het rapporteren vooral op financiële gegevens zoals omzet, winst, balanstotaal…
Duurzaamheidsindicatoren krijgen nog weinig aandacht, hoewel investeerders, financiële instellingen, werknemers en andere belanghebbenden hiermee meer en meer rekening houden bij hun keuzes. Binnenkort worden alle Europese grote ondernemingen en beursgenoteerde kmo’s wettelijk verplicht zijn om te rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid.
Projectresultaten.
De rol van de accountant in duurzaamheidsrapportering
Carine Coppens interviewde Bart Van Coile (voorzitter van het ITAA) over wat de impact is van de gewijzigde duurzaamheidsrapportering op accountants. Blader door het ITAA-zine van april 2022.
Duurzaamheidsrapportering: ben je er klaar voor?
Wat is CSRD? En voor wie is het belangrijk? Bekijk deze visual én het gedetailleerd stappenplan en kom er alles over te weten!
- Stappenplan
- Visual(2023)
MOOC: Reporting value creation and sustainability for SME's
Samen met de Universiteit van Bologna en drie andere Europese hogeronderwijs instellingen heeft HOGENT meegewerkt aan een MOOC om kleine en middelgrote ondernemingen aan te moedigen om duurzaamheid te beschouwen als een middel voor waardecreatie.
Europese Duurzaamheidsrapporterings-standaarden goedgekeurd.
Accountants, wees voorbereid! In het ITAA-zine van oktober 2023 lichten An Saveyn, Astrid Cocquyt, Carine Coppens en Stefanie De Bruyckere toe hoe je aan de slag kan gaan met deze nieuwe vereisten.
Hoe staat het momenteel met duurzaamheids-communicatie bij Vlaamse kmo's?
In 2023 gingen studenten Toegepaste Informatica aan de slag om een nulmeting en analyses uit te voeren. Deze resulteerden in een duurzaamheidsscore voor elke kmo.
Podcast Accountancy challenges: ESG in 2024, trend of must?
Carine Coppens was te gast tijdens een aflevering van podcast Accountancy challenges van Wolters Kluwer waar de focus lag op duurzaamheidsrapportering.
Duurzaamheidsrapportering gaat over meer dan de milieu-impact van je bedrijf
In Accountancy Vandaag licht Carine Coppens toe dat duurzaamheidsrapportering ook sociale en governance aspecten zoals diversiteit en risicomanagement omvat.
Rapporteren over duurzaamheid
An Saveyn schoof aan bij de Podcast Duurzaam Ondernemen voor een inspirerend gesprek met Yves Peiffer van Elep. Onder de deskundige begeleiding van Maaike Van Overmeire (VLAIO - Enterprise Europe Network) werd er dieper ingegaan op duurzame ondernemingskansen en toekomstgerichte initiatieven
Advies en dienstverlening.
Bij het Research Centre for Sustainable Organizations hebben we inmiddels een schat aan kennis opgebouwd op het gebied van geïntegreerde verslaggeving. Hieronder kan je alvast een greep uit ons dienstverleningsaanbod terugvonden. Contacteer ons via an.saveyn@hogent.be indien je samen met ons aan de slag wil gaan!
- Gratis verkenningsgesprek (Blikopener)
- Informatiesessie duurzaamheidsrapportering (CSRD) bij directieleden en financiële afdelingen
- Teambuilding voor accountants/ dienstverleners/ kmo's
- Implementeren van stappenplan duurzaamheidsrapportering (CSRD)
- Maturiteitsniveau duurzaamheidsrapportering van je onderneming: waar sta jij ten opzichte van sectorgenoten?
Een selectie van organisaties waarvoor we in het verleden succesvolle dienstverleningstrajecten hebben gerealiseerd:
“Dit seminarie werd subliem gegeven. Het werd werkelijk in geuren en kleuren uitgelegd. Voor een moeilijke materie is dit echt uitzonderlijk te noemen”
Jean Marie Hillewaere (voorzitter BBB-vzw)
Maak kennis met onze experten.
Astrid Cocquyt
Integrated reporting, duurzaamheidsverslaggeving, duurzame businessmodellen, duurzaam en sociaal ondernemen
Carine Coppens
Accounting, integrated reporting, duurzaamheidsverslaggeving, financiering, verzekeringen, fiscaliteit, consolidatie
Stefanie De Bruyckere
Coördinator Research Centre for Sustainable Organizations, rol van de accountant als dienstverlener, financieel management, integrated reporting
Benieuwd naar meer?
Vind je deze informatie van onze onderzoekslijn geïntegreerde verslaggeving interessant? Neem dan zeker een kijkje op de webpagina van het Research Centre for Sustainable Organizations.
Om duurzame impact mogelijk te maken is het nodig een lange termijn aanpak te hanteren en interdisciplinair te werk te gaan. De verwevenheid van economische, sociale en ecologische aspecten, gekoppeld aan de inherent complexe natuur van organisaties, maakt een integrale benadering noodzakelijk. Een benadering waarbij gefocust wordt op één deeldomein van een organisatie is ontoereikend om de effectieve impact in kaart te kunnen brengen. We onderzoeken de eigenschappen en de criteria van het organisatiesysteem vanuit een interdisciplinaire optiek. We richten ons hiertoe op het modelleren en implementeren van duurzaam beleid, alsook het meten en rapporteren van impact.