Foto Faagtherapie

Faagtherapie.

F

Faagtherapie.

Wij zijn gespecialiseerd in het bestuderen van bacteriën die verantwoordelijk zijn voor ziekteverwekkende processen. Onze focus ligt op het identificeren van innovatieve diagnostische methoden en het ontwikkelen van geavanceerde technologieën ter ondersteuning van nieuwe behandelingsstrategieën. Samen streven we ernaar de impact van deze pathogenen op de menselijke gezondheid te verminderen.

Projecten en resultaten.

Cannabisness

PMD4U

Het PMD4U-project ontwikkelt een innovatief toestel voor snelle, nauwkeurige detectie van bacteriofagen – cruciaal voor toepassingen in voedselveiligheid, gewasbescherming en antibiotica-alternatieven. Na succesvolle resultaten binnen voorgaande projecten zetten we nu de stap richting een spin-off. Deze zal een gebruiksklaar toestel, software en microfluïdische chips aanbieden. De methode is sneller, goedkoper en duurzamer dan traditionele technieken.

Biodivers Zorggroen

Dry lab

Met dit project breiden we onze onderzoeksinfrastructuur uit met een vriesdroogtoestel, eiwitzuiveringssysteem en -80°C diepvries. Zo versterken we praktijkgericht onderzoek naar faagtherapie en duurzame afvalwaterzuivering. De apparatuur maakt langdurige opslag van fagen mogelijk, ondersteunt gepersonaliseerde behandelingen en opent nieuwe deuren voor eiwitonderzoek en commerciële toepassingen.

Lokaal Brood

Verbetering van het faagselectieprotocol

In dit project verbeteren we het faagselectieprotocol voor mucoviscidosepatiënten met multiresistente longinfecties. Faagtherapie biedt een waardevol alternatief voor antibiotica, maar vereist een nauwkeurige selectie van effectieve fagen. In samenwerking met LBR (UGent) en het mucoviscidosecentrum van UZ Gent onderzoeken we of we de gevoeligheid van bacteriën rechtstreeks op patiëntensputum kunnen testen. Dit benadert de echte longomgeving beter dan klassieke fagogrammen en verhoogt zo de kans op een succesvolle behandeling.

 

 

BeBlaBo

Snelle moleculaire detectie en kwantificatie van fagen

In dit project ontwikkelen we een qPCR-gebaseerde methode om de faagload snel en nauwkeurig te meten bij faagtherapie. Die nauwkeurige monitoring is essentieel voor klinische studies, waar inzicht in de virale en bacteriële load de effectiviteit van de behandeling helpt evalueren. Vandaag gebeurt dit nog via trage en onnauwkeurige kweekmethoden. Wij focussen op de optimalisatie van faag-DNA-extractie – waarvoor nog geen standaardkit bestaat – en op qPCR-tests voor de vijf fagen uit de BacterioFaag2-cocktail, gericht op ernstige brandwondeninfecties met o.a. A. baumannii, P. aeruginosa en S. aureus.

antibiotica

Wat als antibiotica niet meer werken?

Luisteraar Mira worstelt al jaren met chronische sinusitis. Antibiotica helpen niet meer, want de bacterie is resistent geworden. Wat dan? In deze aflevering van de podcast "Goed om Weten!" praten we met Els Van Mechelen van onderzoekscentrum Health and Water Technology over antibioticaresistentie en nieuwe alternatieven zoals 'goede virussen'. Een fascinerend gesprek over de toekomst van infectiebestrijding.

Advies en dienstverlening.

Zorginstellingen, laboratoria en bedrijven kunnen bij ons terecht voor advies en workshops in het kader van biomedische analyses, handhygiëne, wondzorg, communicatie en teamgericht werken.

Bekijk het aanbod hier of vraag een gratis verkenningsgesprek (Blikopener). 

 

Maak kennis met onze experten.

Anne-Sophie

Emily Deleu
Voedingsindustire, voedselveiligheid, microbiologie, bacteriologie

e-mail

Joke Persyn

Anja Nuytten

Biotechnologie, bio-informatica, bacteriofagen, testontwikkeling

e-mail

Freek van baelen

Bodine Van Eenooghe
Mucoviscidose, faagtherapie, NGS, bacteriologie

e-mail

Sanne

Els Van Mechelen

Medische bacteriologie, faagtherapie, DNA-technologie, communicatie en teamgericht werken

e-mail

Anne-Sophie

Stefan Vermeulen

Faagtherapie, humane genetica, moleculaire diagnostiek, primerdesign, bio-informatica

e-mail

 

Benieuwd naar meer?

Vind je deze informatie over faagtherapie interessant? Neem dan zeker een kijkje op de webpagina van het onderzoekscentrum Health and Water Technology.