Er is uitgebreide expertise rond procesoptimalisatie van afvalwaterzuivering, milieu-analyses en snelle ecotoxicologische karakterisering en biomonitoring van water aanwezig binnen ons onderzoekscentrum.
Projecten en resultaten.
Altevas
In dit project werd de effectiviteit van algentechnologie voor de valorisatie van spuistromen uit de glastuinbouw onderzocht.
Biomonitoring of aquatic environments in the Amazon using environmental DNA
Traditionele biomonitoring van aquatische ecosystemen is tijdrovend, duur en vereist uitgebreide taxonomische kennis. Monitoring op basis van DNA heeft deze nadelen niet, maar er is wel een uitgebreide database nodig met DNA-sequenties van alle doelsoorten. In dit project werd zo'n database ontwikkeld.
VLIR-UOS Network Ecuador: Biodiversity
Het mee vormen van professionals en specialisten in Ecuadoriaanse biodiversiteit en waterbronnen ondersteunen, dat is de doelstelling van dit project.
DNA-based monitoring for assessing the effect of invasive species on aquatic communities in the Amazon basin of Ecuador
In dit project werd een op DNA gebaseerd monitoringsysteem ontwikkeld waarmee invasieve vissen en hun effecten op aquatische gemeenschappen in het Ecuadoraanse stroomgebied van de Amazone vroegtijdig kunnen worden opgespoord. Dit werd gedaan door het optimaliseren van de nanopore Next-Generation sequencing (NGS) techniek (MinION) die biomonitoring van tropische aquatische milieus mogelijk maakt.
Move-it-lab
De revolutionaire combinatie van een mobiele, on-site afvalwaterzuiveringsinstallatie en een high-tech laboratoriumunit. Hier komen fysiochemische wateranalyses samen met geavanceerde microscopische slibanalyses en moderne moleculaire identificatietechnologie.
Developing new genetic tools for bio assessment of aquatic ecosystems in Europe
Het doel van deze COST-actie was het samenbrengen van een groep onderzoekers uit verschillende disciplines met als taak het identificeren van genomische instrumenten en nieuwe ecogenomische indices die aan de basis liggen van routinematige toepassing voor biodiversiteitsbeoordelingen van Europese waterlichamen.
Phage4water
Faagtherapie voor het verbeteren van slibkwaliteit: naar een gezonde en energie-efficiëntere waterzuivering.
WIJ-water
Met dit project willen we het poldergebied in Noord-West-Vlaanderen Oost-Vlaanderen en Zeeland klimaatresistenter maken door in te zetten op (1) een grensoverschrijdend waterbeheer en (2) grootschalige bovengrondse zoetwaterbuffering in bestaande kanalen (Schipdonkkanaal Leopoldkanaal Damse Vaart PlassendaeleNieuwpoort).
Grensoverschrijdende samenwerking voor acties ten behoeve van watervoorraden
CARE+ richt zich op het verminderen van waterverontreiniging door intensieve landbouw in grensregio's. Pesticiden, nitraten en fosfor bedreigen de waterkwaliteit, vooral tijdens droogte en overstromingen, wat verergert door klimaatverandering. Ondanks bestaande oplossingen blijven ze kleinschalig. Het project wil deze technieken strategisch toepassen in vier stroomgebieden, met betrokkenheid en ondersteuning van boeren.
Advies en dienstverlening.
Het laboratorium milieutechnologie van HOGENT beschikt over expertise rond procesoptimalisatie in de afvalwaterzuivering, zowel op fysicochemisch als biologisch vlak, de snelle ecotoxicologische karakterisering van waters en milieu-analyses.
Bekijk het aanbod hier of vraag een gratis verkenningsgesprek (Blikopener).
Maak kennis met onze experten.
Bjorge Decostere
Zuivering, valorisatie en hergebruik van industrieel afvalwater, microalgen systemen, biokinetisch modelleren, respirometrie
Christine Van der heyden
Waterkwaliteit, optimalisatie van waterzuiveringen, aquatische biomonitoring, environmental DNA, internationale samenwerkingen (vnl. Ecuador)