Facebook Pixel Textiel verven, coaten en finishen platform - Hogeschool Gent
Foto Textiel verven, coaten en finishen platform

Platform voor textiel verven, coaten en finishen.

P

Platform voor textiel verven, coaten en finishen.

Het verven, coaten en finishen van textielsubstraten is een belangrijk onderdeel van het eindproduct ‘textiel’. Het afgewerkte substraat heeft op vraag van de eindgebruiker een bepaald uitzicht of dient aan bepaalde eigenschappen te voldoen, waaronder het inbouwen van functionaliteiten zoals brandvertragende, antimicrobiële of olie- en waterafstotend eigenschappen.

Om deze eigenschappen te krijgen, wordt steeds gewerkt met compounds. De verschillende additieven dienen perfect op elkaar afgesteld te worden om aan de verschillende vereisten te voldoen en de stabiliteit is daarbij van groot belang. FTILab+ beschikt over een uitgebreide expertise rond het coaten, finishen en compounderen, waarop jij een beroep kan doen.

Het platform voor verven, coaten en finishen van textiel bestaat uit verschillende lab- en pilootinstallaties voor het verven, bedrukken en functionaliseren van textiel en andere flexibele materialen:

 • Verven: Semi-industriële pilootinstallatie voor verven van garens (Bobbin dyeing-machine Bellini) en weefsels (Then HT dyeing, Pesch haspelkuip), diverse laboratorium verftoestellen voor continu (pad-steam) en discontinu verven
   
 • Bedrukken: Flatbed magnetic pressure screen printing voor het aanbrengen van decoratieve en functionele patronen op textiel
   
 • Coaten en finishen: aanbrengen van coatings barrière-eigenschappen of functionaliteiten volgens diverse coating- en impregneertechnieken (kiss-roll, mesrakel, foulard, …).
   
 • Lamineren: verlijmen van textiel met één of meer andere substraten zoals textiel, films, membranen, folies, …
 • Transferpers: Monti Antonio vlakke tafel 700x500 mm en industrieel rol tot rol systeem tot 1600 mm breed
   
 • Stomer: industrieel rol tot rol systeem Setema tot 1600 mm breed
   
 • UV curing: snel en milieuvriendelijk uitharden van coatings met behulp van ultraviolet licht (A4). UV lichtstraat beschikbaar en te installeren op coatinglijn.
   
 • Spuitcabine: cabine voor het afwerken van hout en plaatmaterialen met water-gebaseerde lakken
   
 • Plasma en coronabehandeling: dit platform bestaat uit een 3D plasma surface treater, GRINP-systeem, Alhbrandt-coronasysteem voor oppervlaktemodificatie en/of -functionalisatie in atmosferische omstandigheden.

Doelgroep

Textielbedrijven, houtbedrijven, designers

Contact

Frank Godefroidt
Didier Verhulst