Facebook Pixel Duurzaamheid - Hogeschool Gent
Foto Duurzaamheid

Duurzaamheid.

D

Duurzaamheid.

Beleidsmaatregelen om de klimaatverandering te verzachten (Europese green deal) verhogen de druk op het gebruik van diverse grondstoffen en pleiten voor een efficiënt gebruik van grondstoffen en een stap weg van bv. petroleum-gebaseerde materialen en traditionele houtsoorten. Bovendien wordt van alle industrieën of bedrijfssectoren verwacht dat ze disruptieve procestechnologieën aanwenden die leiden tot een vermindering van de CO2-uitstoot.

Tegenwoordig zijn de textiel-, kleding-, hout- en meubelindustrieën grotendeels afhankelijk van de invoer van synthetische en natuurlijke vezels (vooral katoen) en houtsoorten. Naarmate de wereldbevolking groeit, zal de vraag naar grondstoffen en voedsel toenemen, waardoor de concurrentie niet alleen op markten voor vezels en hout, maar ook om land toeneemt. Dit heeft gevolgen voor de bevoorrading en stimuleert een optimaal gebruik van lokale bronnen.

Deze uitdagingen worden aangepakt in ons onderzoek naar biobased (virgin of reststromen) synthetische vezels en composieten, alternatieve natuurlijke vezels zoals hennep en alpaca, minder bekende houtsoorten, recycling van textiel en hout en milieuvriendelijke processen (bijv. plasma, UV-uitharding, etc.). FTILab+ is je ideale partner bij je transformatie naar een duurzamer productgamma.

Doelgroep

Textielbedrijven, confectiebedrijven, houtbedrijven, meubelbedrijven

Contact

Simona Vasile en Sofie Vermeire