Het EQUALITY ResearchCollective wil sociale uitsluiting bij mensen in kwetsbare leefsituaties tegengaan en hun levenskwaliteit en het garanderen van mensenrechten bevorderen. Participatieve onderzoeksmethoden en ervaringskennis staan centraal in de visie van het collectief.
Het collectief
Het EQUALITY ResearchCollective is samengesteld uit experts binnen de domeinen orthopedagogiek, sociaal werk, ergotherapie, onderwijs, filosofie, recht, talen, design en vormgeving.
Maak kennis met het collectief
Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken? Neem contact met ons op via equality@hogent.be.
6 Onderzoekslijnen.
G
Gemeenschapsgerichte zorg en ondersteuning
Via deze onderzoekslijn willen we mee vorm geven aan een verantwoorde invulling van vermaatschappelijking van zorg, waarbij mensen in kwetsbare leefsituaties worden gezien als actieve actor in dit proces en hun ervaringskennis een centrale plaats inneemt.
T
Toegankelijkheid van basisvoorzieningen
Deze onderzoekslijn richt zich op de toegankelijkheid van basisvoorzieningen om de uitdaging van onderbescherming aan te pakken.
D
Diversiteit
Deze onderzoekslijn richt zich op diversiteit met specifieke aandacht voor machtsrelaties en de maatschappelijke beeldvorming en waardering die aan sommige diversiteitskenmerken verbonden worden.
K
Kwaliteit van leven en mensenrechten
In het EQUALITY//ResearchCollective vormen kwaliteit van leven en mensenrechten de centrale bouwstenen voor het onderzoek dat we opzetten. Deze onderzoekslijn richt zich op conceptueel onderzoek rond deze referentiekaders en de manier waarop ze in de praktijk geïmplementeerd kunnen worden.
O
Onderwijs / welzijn
Deze onderzoekslijn richt zich op alle bewegingen op het kruispunt tussen onderwijs en welzijn. Het onderzoek richt zich op het interprofessioneel werken over beleidsdomeinen en sectoren heen met als doel de (onderwijs)kansen van kinderen en jongeren in kwetsbare leefsituaties te bevorderen.
Overzicht projecten en output →
E
Ervaringskennis
Binnen deze onderzoekslijn onderzoeken we hoe we ervaringskennis, naast wetenschappelijke en professionele kennis, kunnen inbrengen als volwaardige en gelijkwaardige bron van kennis met een klemtoon op dialoog, kruisbestuiving en verbindende samenwerking.
Overzicht projecten en output →
Advies en dienstverlening.
In de kijker.
- Inspiratienota: Herstelgedachte bij jongeren
- Herbekijk het herstelcollege “Rat Hell to Rat Park” door Dave Higham
- Kan onderwijs zonder welzijn? En vice versa? COV - Basis
- Conclusies inclusiebeurs 6 oktober 2021
- PRAKTIJKBESCHRIJVING Huiswerkbegeleiding: een variëteit aan praktijken op het snijvlak van Onderwijs en Welzijn
- Tien lessen uit de coronacrisis - Sociaal.net
- Ervaringsdeskundigen in de jeugdhulp: een hefboom voor participatie en vermaatschappelijking? - Agorawebzine
- Heeft onderwijs welzijn nodig? En vice versa?
Foto header: kunstwerk van Letterknecht aan de Franse Vaart in Gent naar aanleiding van Black Lives Matter.