Met (korte) ketenontwikkeling in de voedingsindustrie worden alle samenwerkingsverbanden bedoeld vanaf de akker tot bij de consument, met minimale tussenstappen. Uitbouw van een korte keten zorgt ervoor dat de schakels uit de keten zich kunnen onderscheiden van de grote spelers op de markt, én dat de consument opnieuw voeling krijgt met de oorsprong van zijn producten.
Hoe bouw je als ondernemer een lokale keten uit? Hoe stem je als akkerbouwer de teelt van een nieuw gewas af op de afname? Hoe ga je als verwerker om met de logistieke uitdagingen die komen kijken bij een korte keten? Hoe kunnen we zorgen voor grondstoffen die qua kwaliteit en verwerkbaarheid niet moeten onderdoen voor hun tegenhanger uit de lange keten? En last but not least, hoe breng je dit korte keten verhaal over naar de consument?
Ons onderzoekscentrum beschikt over expertise in het duurzaam ontwikkelen en onderhouden van korte ketens voor bakgraan tot brood en broodproducten en voor het ontwikkelen van een korte keten voor producten o.b.v. de gele erwt. Door de multidisciplinaire aanpak zijn we in staat om elke schakel in de keten te ondersteunen bij zijn grootste uitdagingen. Van het vormen van het netwerk, over teeltoptimalisatie en productontwikkeling tot het in de markt zetten van het eindproduct.
Sinds kort beschikken we over een labo-schaal snijmolen en walsenmolen.
Meer info over gerelateerde onderzoeksprojecten
Doelgroep
KMO's, start-ups, consumentenorganisaties, vzw’s, hoeveverwerkers, …
Sectoren: voedingsbedrijven (lokale producent, lokale verwerkers, kleine retailers, …)