Foto Tentoonstelling over stripfiguren zet vrouwelijke 'badass' in de kijker.

Tentoonstelling over stripfiguren zet vrouwelijke ‘badass’ in de kijker.

T

Tentoonstelling over stripfiguren zet vrouwelijke ‘badass’ in de kijker.

Kuifje, Jommeke, Asterix, Lucky Luke… Als we over strips praten, denken we spontaan aan  mannelijke striphelden. Die zijn moedig, cool, vaak grappig, kortom: ‘badass’. Dat is meteen de titel van een tentoonstelling die HOGENT in samenwerking met de Alliance Française van Oost-Vlaanderen organiseert en die loopt van 17 februari tot 4 april.

De in oorsprong Franse tentoonstelling vestigt op een ludieke manier de aandacht zowel op het belang van taal als op diversiteit. Studenten management & organisatie zorgden voor de Engelse en Nederlandse vertaling van de teksten en audiofragmenten.

Dat de tentoonstelling de titel Badass meekreeg, speelt zowel in op het talige aspect – de term is zeer moeilijk even krachtig te vertalen in een andere taal – maar ook op (onbewuste) stereotypen en diversiteit: meisjes worden niet gauw ‘badass’ genoemd en zo gaat het ook in stripverhalen: vrouwelijke stripfiguren krijgen zelden een hoofdrol en bovendien worden ze dikwijls voorgesteld als zachtaardig en behulpzaam. Die stereotypering wil deze expositie doorprikken.

Voor alle duidelijkheid: badass zijn is geen kwestie van klappen uitdelen, of je roekeloos in de strijd gooien. Badass zijn betekent evenmin dat je geen gevoelens of empathie durft te tonen. De stripfiguren die voor deze tentoonstelling gekozen werden, bewijzen dat. Het zijn stuk voor stuk Franse vrouwelijke stripfiguren – en bijgevolg bij ons minder bekend - zoals Momo, Molly, Akissi, Aubépine, Super Sourde, Astrid, Zita, Aliénor, en Nola Crevette. Het zijn elk op hun manier sterke figuren die hun gevoeligheid behouden. Ze beantwoorden niet aan clichés, zijn onafhankelijk en niet bang om zichzelf te zijn, inclusief onhebbelijke kantjes. Het zijn heldinnen die stijlvol, cool en - zoals HOGENTenaars - eigenwijs zijn. Helemaal badass, dus.

Enthousiasmeren

De tentoonstelling past binnen de doelstellingen van Studio Lingo, het talencentrum van HOGENT (zie kaderstuk), verduidelijkt Nadine De Donder, hoofdlector Frans en een van de initiatiefnemers: “Een van die doelstellingen is enthousiasmeren: hoe kunnen we de huidige generatie jongeren ertoe aanzetten om meer met taal bezig te zijn? Talenkennis blijft immers zeer belangrijk in het bedrijfsleven en de maatschappij, maar dat wordt onderbelicht. Met de tentoonstelling willen we daar iets aan doen.”

Hoewel de expositie oorspronkelijk gegroeid is uit het Franse Festival de la Bande Dessinée d’Angoulême, is er een stevige HOGENT-inbreng: studenten van de afstudeerrichting business translation and interpreting vertaalden de Franstalige teksten van de tentoonstelling naar het Nederlands en het Engels. Daarnaast werd ook werk gemaakt van een audioguide in de drie talen, een samenwerking tussen studenten van alle opleidingen, lectoren en stemcoaches.

Diversiteit

Naast aandacht voor taal wil de tentoonstelling ook stereotiepe beeldvorming doorprikken. “Op een speelse, niet belerende manier”, benadrukt Nadine De Donder. “We willen de jongeren zelf dingen laten ontdekken, hen aan het denken zetten. Hoe komt het bijvoorbeeld dat een (strip)verhaal met een meisje in de hoofdrol nog dikwijls wordt weggezet als een boek voor meisjes, terwijl van een verhaal met een mannelijke held nooit zal gezegd worden dat het alleen voor jongens is. Wat voor vrouwelijke stripfiguren geldt, gaat trouwens net zo goed op voor stripfiguren met een andere huidskleur of met een beperking: je vindt ze maar zelden terug, of hooguit in een bijrolletje.”

De expositie richt zich naar studenten en leerlingen uit het secundair. Alle scholen uit de Gentse regio worden uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. Al is het meer dan kijken alleen: de jongeren worden gestimuleerd om zelf een tekstje te bedenken waarin ze kernachtig formuleren waarom ze zelf ‘badass’ zijn – daar is ook een wedstrijd aan verbonden. Er zijn daarnaast workshops gepland, onder meer van de Franse Carbone, scenariste van stripverhalen die komt vertellen over de diversiteit in stripverhalen en van Lies Lavrijsen die toelicht waarom het zo moeilijk is om stripverhalen adequaat te vertalen. Leerkrachten secundair onderwijs kunnen intekenen op een creatief en pedagogisch atelier voor de verschillende graden.

De tentoonstelling loopt van 17 februari tot 5 maart op campus Ledeganck en van 11 maart tot 4 april op campus Schoonmeersen.

Meer info

"Talenkennis blijft zeer belangrijk, maar dat wordt onderbelicht. Met de tentoonstelling willen we daar iets aan doen."
Nadine De Donder, hoofdlector Frans.

Taalondersteuning via Studio Lingo

Alle HOGENT-studenten uit het departement Bedrijf en Organisatie (DBO) en het departement Biowetenschappen en Industriële Technologie (DBT) kunnen terecht bij Studio Lingo voor taalondersteuning.

Studio Lingo werkt op drie niveaus:

  • Remediëring: studenten die worstelen met (aspecten van) Frans, Engels of Nederlands kunnen bij Studio Lingo terecht voor workshops of individuele begeleiding
  • Beleving: workshops, culturele activiteiten zoals filmavonden of tentoonstellingen, gastlezingen, taalstages, …: Studio Lingo neemt geregeld initiatieven waarbij de studenten in een laagdrempelig en aangenaam kader in een taalbad ondergedompeld worden.
  • Uitdaging: studenten die sterk zijn in taal worden uitgedaagd via innovatieve taalprojecten. Aan hun inspanningen zijn studiepunten gekoppeld.

Meer info over Studio Lingo

 

 

Publicatiedatum: 04/02/2025