HOGENT richt binnenkort een Sustainability Office op dat mee vorm gegeven wordt door studenten. Door hen actief te betrekken, leren ze fundamentele vaardigheden aan om initiatieven te ontwikkelen rond de klimaatproblematiek en inclusie en ze zorgen er mee voor dat HOGENT stappen vooruit zet in haar duurzaamheidsbeleid. Uiteraard gebeurt dat in samenspraak met de duurzaamheidscoördinator Karen Van Bastelaere en in lijn met de doelstellingen van HOGENT.
Het Sustainability Office wordt uitgebouwd volgens de criteria van de ‘Green Offices’. Dat zijn duurzaamheidsplatformen binnen universiteiten en hogescholen waar studenten en medewerkers beschikken over een mandaat, middelen en ondersteuning om hun onderwijsinstellingen te verduurzamen. Bij het Sustainability Office van HOGENT zullen twee studenten als jobstudent aan de slag kunnen, samen met een netwerk van vrijwilligers.
Het Green Office-model geldt als toonbeeld van hoe hoger onderwijs kan verduurzamen. Internationaal huisvesten een zeventigtal onderwijsinstellingen een Green Office.
'Duurzaamheid en inclusie prominent'
Er was de jongste tijd nogal wat te doen rond de financiering van Green Offices en van de overkoepelende organisatie, maar dat heeft HOGENT er niet van weerhouden om ermee door te gaan. Duurzaamheidscoördinator Karen Van Bastelaere verduidelijkt: “Duurzaamheid neemt een prominente plaats in bij HOGENT en dus willen we daar ook in investeren. We kiezen ervoor om het als Sustainability Office te benoemen, om duidelijk te maken dat het ons niet alleen om milieu en ecologie te doen is. Ook inclusie, gelijke rechten en ethisch handelen maken deel uit van onze duurzaamheidsbenadering.
De precieze datum van de opstart is nog niet bepaald, maar het Sustainability Office komt er sowieso op korte termijn. De rekruteringscampagne voor de jobstudenten is alvast aan de gang. Zodra de selectieprocedure rond is, kunnen ze in principe meteen aan de slag.
Mee aan de wieg
Doordat de studenten mee aan de wieg staan van het Sustainability Office kunnen ze voor een stuk mee de agenda bepalen en zelf accenten leggen. “Dat is zonder meer een fraaie manier om te starten, maar natuurlijk ook uitdagend”, situeert Karen Van Bastelaere.
Niettemin wil ze de studenten niet meteen onder druk zetten: “Ik wil de studenten eerst tijd geven om zich in te werken. Zij zullen ook letterlijk een plaats krijgen in mijn bureau, wat hun integratie toch iets gemakkelijker maakt. Een van hun taken is om een vrijwilligersnetwerk uit te bouwen bij studenten en medewerkers. Daarnaast zullen ze bepaalde thema’s uitlichten, onder meer via lezingen en andere activiteiten. Ze krijgen daar een zekere vrijheid in, maar vanzelfsprekend waken we erover dat alle initiatieven en keuzes van het Sustainability Office in lijn liggen met het bredere HOGENT-verhaal.”
Stel je kandidaat.
Studeer je aan HOGENT en wil je mee aan de wieg staan van onze eigen Sustainability Office? Stel je dan nu kandidaat als jobstudent of vrijwilliger.
Kijk voor meer info op Wallie
Dit initiatief draagt bij tot:
SDG3 - Goede gezondheid en welzijn, SDG5 - Gendergelijkheid, SDG11 - Duurzame steden en gemeenschappen, SDG13 - Klimaatactie
Meer weten over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen? Kijk op hogent.be/duurzaamheid.Publicatiedatum: 12/10/2023