Facebook Pixel Onderzoekscentrum helpt kmo's circulair ondernemen - Hogeschool Gent
Foto Onderzoekscentrum helpt kmo's circulair ondernemen

Onderzoekscentrum helpt kmo’s circulair ondernemen.

O

Onderzoekscentrum helpt kmo’s circulair ondernemen.

Het HOGENT-Research Centre for Sustainable Organizations start eind april, in samenwerking met bedrijvencentrum De Punt, een opleiding die kmo’s op weg helpt naar een circulaire transitie. Een dergelijke omschakeling dringt zich op, maar vele kleine bedrijven weten niet hoe ze dit moeten aanpakken. Het vormingstraject ‘Circulair ondernemen als KMO … Hoe? Zo!’ geeft hen ondersteuning op maat.

De economie moet om meer dan een reden duurzamer en meer circulair. De (Europese) regelgeving wordt strenger, er manifesteert zich een groeiende grondstoffenschaarste, er is een gigantisch afvalprobleem en het klimaat slaat geregeld op hol, met niet alleen menselijk, maar ook economisch leed tot gevolg.

Maaksector

Een circulaire economie houdt, eenvoudig uitgedrukt, in dat je niets verloren laat gaan: net als in de natuur blijven grondstoffen in steeds terugkerende cycli in het systeem circuleren. Met winst voor zowel mens en planeet als voor de business. Maar dat simpel klinkende uitgangspunt is niet gemakkelijk in de praktijk te brengen. 

 

"De eigen realiteit van de deelnemende bedrijven vormt de vertrekbasis."

Peggy Van Acker
Lector en onderzoeker

“Nogal wat kmo’s zien in dat een transitie naar circulair ondernemen onvermijdelijk is, maar weten niet hoe eraan te beginnen”, licht Peggy van Acker toe,  lector strategisch, retail- en marketingmanagement en onderzoeker. “Daar spelen we met ons laagdrempelig vormingstraject op in. Het is een korte maar intensieve opleiding met beperkte inschrijvingskosten waarbij we vooral mikken op Oost-Vlaamse kmo’s uit de maaksector. De eigen realiteit van de deelnemende ondernemingen vormt de vertrekbasis. We beginnen en eindigen het traject met een gezamenlijke bijeenkomst, maar de wekelijkse onlinesessies zijn zoveel mogelijk toegepast op de context van de deelnemende kmo.”

Diversiteit aan expertise

Circulair werken gaat niet alleen over productie, maar over alle processen die daarmee in verband staan. Een van de grote troeven van de opleiding is dan ook dat er een grote diversiteit aan expertise betrokken is, zowel vanuit het Research Centre for Sustainable Organizations als vanuit De Punt, dat als bedrijvencentrum met maatschappelijke missie heel wat ervaring heeft in het begeleiden van kmo’s in de richting van een duurzaam businessmodel. “We kunnen toegevoegde waarde bieden op het vlak van strategie, financiële en juridische aspecten, HR, marketing, enz. Door die uiteenlopende expertise zijn we in staat om een brede en geïntegreerde ondersteuning te bieden”, zegt Peggy Van Acker.

Maar zelfs met een ruime en gespecialiseerde ondersteuning is er geen garantie dat de transitie naar een circulair businessmodel lukt.  Circulair werken is immers zelden evident. Soms zijn hoogtechnologische processen nodig om bijvoorbeeld een product te ontmantelen zodat je de onderdelen kan hergebruiken.

Daarnaast moet je voor je nieuwe manier van werken ook draagvlak creëren bij je medewerkers én bij je klanten. “Hoe kom je bijvoorbeeld te weten of je klanten bereid zijn om meer te betalen voor duurzame producten en hoe communiceer je hier het best over?” schetst Peggy Van Acker. “Aan de andere kant mag je  circulair werken niet reduceren tot extra kosten. Het is een investering, die op termijn niet alleen ecologisch en/of sociaal, maar ook economisch rendeert.”

Netwerk

Met de opleiding willen de initiatiefnemers de kmo’s niet alleen concrete kennis aanbieden, maar hen eveneens leren hoe ze hun weg in de richting van een circulair businessmodel op eigen houtje verder kunnen zetten en waar ze welke informatie kunnen vinden. “De netwerkgedachte is een essentieel element in onze opleiding”, licht Peggy toe: “We willen ook dat de deelnemende bedrijven elkaar vinden, elkaar tips en advies kunnen geven en elkaar ondersteunen. Pasklare oplossingen zijn er immers meestal niet, maar als je samen op zoek gaat naar een oplossing, geraak je er doorgaans wel uit. En ook dat getuigt van een duurzame houding.”

Meer info over de inhoud en praktische kant van de opleiding vind je op deze webpagina.

 

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Circulair ondernemen als kmo ... Hoe? Zo!

Grondstoffenschaarste, stijgende grondstofprijzen, langere leveringstermijnen, een strengere wetgeving, ... De nood aan en vraag naar meer duurzaamheid is alomtegenwoordig, als bedrijf kan je niet …

Research Centre for Sustainable Organizations

Het Research Centre for Sustainable Organizations is samen­gesteld uit experts binnen de domeinen business­modellen, arbeid, tewerk­stelling, HR, impact­marketing, …

Sustainable Development Goals logo

Dit initiatief draagt bij tot:

   SDG9 - Industrie, innovatie en infrastructuur, SDG12 - Verantwoorde consumptie en productie

Meer weten over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen? Kijk op hogent.be/duurzaamheid.

Publicatiedatum: 15/03/2023