Foto Ondernemende studententeams pakken maatschappelijke uitdagingen aan.

Maatschappelijke uitdagingen aanpakken met ondernemende studententeams.

M

Maatschappelijke uitdagingen aanpakken met ondernemende studententeams.

Volgend academiejaar start HOGENT, onder impuls van E-Lab, met ‘Ondernemende Studententeams’. Dat zijn interdisciplinair samengestelde groepjes studenten die zichzelf uitdagen om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken door het ontwikkelen van innovatieve technologie. De teams zullen extra-curriculair functioneren. Er zijn dus geen studiepunten verbonden aan hun activiteiten en resultaten, wel ontvangen ze een attest.

 

Deel uitmaken van zo’n ondernemend team hoeft niet te betekenen dat de studenten in kwestie student-ondernemer zijn. Het ondernemende aspect schuilt in de vereiste attitude en mindset. Het initiatief richt zich naar studenten die zichzelf een extra persoonlijke ‘academische challenge’ willen opleggen. Ze werken binnen hun team rond één centrale uitdaging gedurende een heel academiejaar - of misschien zelfs over verschillende academiejaren heen.

Studenten uit alle departementen en opleidingen kunnen participeren. De oproep om zich kandidaat te stellen wordt begin mei gelanceerd. Kandidaat-studenten zullen, voor ze in een team aan de slag kunnen, vooral op motivatie worden gescreend. Persoonlijk engagement is immers cruciaal. Begin volgend academiejaar gaan de eerste teams effectief van start.

Concrete toegevoegde waarde

“De teams moeten een concrete toegevoegde waarde realiseren via de ontwikkeling van innovatieve technologieën. Het moet dus meer zijn dan een koffieshop oprichten”, licht Bart Derre, directeur E-Lab, toe. “Met dit initiatief slaan we twee vliegen in 1 klap: "We stimuleren studenten om concreet aan de slag te gaan met projecten die maatschappelijke impact genereren en daarnaast creëren we een nieuwe manier om ondernemende vaardigheden te ontwikkelen. Samenwerking met externe partners maakt daar ook deel van uit."

Drie gastprofessoren, gepokt en gemazeld in het bedrijfsleven, zullen dit project zowel inhoudelijk als procesmatig begeleiden. Erwin De Beuckelaer is innovatiemanager bij Johnson & Johnson aan HOGENT en al jaren gastprofessor voor het vak design thinking aan HOGENT. Ignace Van Doorselaere is ex-CEO van Van de Velde en Neuhaus en is nu zelfstandig ondernemer. Wouter Hendrickx is actief als customer success manager - strategic innovation bij Verhaert Masters in Innovation.

Het concept van de Ondernemende Teams wordt de komende weken verder verfijnd. Daar zorgt een werkgroep voor waarin, behalve de drie gastdocenten, ook enkele lectoren en twee studenten van studentenraad Revolte betrokken zijn. Revolte speelt een sleutelrol om het project op de rails te krijgen en de studenten er warm voor te maken. 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2025