Facebook Pixel Naar meer gedeeld gebruik van producten. - Hogeschool Gent
Foto Naar meer gedeeld gebruik van producten.

Naar meer gedeeld gebruik van producten.

N

Naar meer gedeeld gebruik van producten.

Zo’n 60 bedrijven en organisaties ondertekenden de Green Deal Huren en Delen. Hun missie: de shift naar gedeeld gebruik van producten realiseren. Dit initiatief wil de huur- en deelmarkt verenigen, versterken en verduurzamen, omdat die een belangrijke rol speelt in de transitie naar een circulaire economie. De Green Deal Huren en Delen is een initiatief van vzw WijDelen en Vlaanderen Circulair, en kan rekenen op de steun van het Vlaamse Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Ook HOGENT neemt eraan deel.

De Vlaming beschikt gemiddeld over zo’n 5000 euro aan spullen waar hij nauwelijks gebruik van maakt: van de elektrische boor in de garage, tot de mixer ergens achteraan in de keukenkast. Met de Green Deal Huren en Delen wil een collectief van bedrijven en kennisorganisaties de komende drie jaar de kansen en uitdagingen van de huur- en deelmarkt verder uitspitten.

Het deelnemersveld van de Green Deal bestaat uit een amalgaam van verhuurbedrijven, deelplatformen, productiebedrijven, retailers, burgerinitiatieven, kennisinstellingen, overheden en middenveldorganisaties. De deelnemers zullen via design- en innovatietrajecten kennis uitwisselen en experimenten opzetten.

Meerwaarde

Ook HOGENT neemt deel aan de Green Deal. Niet dat de hogeschool meteen huur- en deelactiviteiten wil uitbouwen, maar HOGENT kan wel degelijk een meerwaarde betekenen voor dit initiatief, onder meer vanuit de onderzoekscentra Research Centre for Sustainable Organizations (SUOR) en Duurzaam Ruimtegebruik en Mobiliteit (DRUM). Beide onderzoekscentra besteden in hun onderzoeksprojecten veel aandacht aan duurzaamheid en circulaire economie.

Stefanie De Bruyckere, onderzoekscoördinator van SUOR, legt uit: “Duurzaamheid is sowieso een centraal thema in het onderzoeksbeleid van HOGENT. Maar los daarvan kan zowel de expertise van het Research Centre for Sustainable Organizations als van het onderzoekscentrum Duurzaam Ruimtegebruik en Mobiliteit de deel- en huureconomie vooruit helpen.”

Stefanie verwijst in dat verband naar verschillende onderzoeksprojecten. Zo publiceerde het Research Centre for Sustainable Organizations, in samenwerking met UGent, een paper over deelplatformen binnen de textielsector en loopt een marketinggerelateerd onderzoek dat moet leiden tot een stappenplan om doelgroepen toe te leiden naar duurzaam gedrag.

Business modelling

Deel- en uitleendiensten zitten in Vlaanderen wel in de lift. Zo nam autodelen toe met 10 procent. Daarnaast komen voor nieuwe spelers op de markt die zich richten op specifieke producten: bij Porceleen bijvoorbeeld kan je terecht voor keukentoestellen, op Gravelbike.be kan je een topfiets huren. Ook retailers zoals AS Adventure en Decathlon bieden meer en meer producten te huur aan. Deelplatform Peerby.be heeft al 38.000 particuliere gebruikers, en Bullswap, verhuurbedrijf voor bouwapparatuur, bedient 6400 professionele klanten.

Maar het economische verhaal van deze initiatieven is niet altijd evident.

En ook daar kan HOGENT iets betekenen: “Behalve op het vlak van strategieontwikkeling voor gedragsverandering, willen we onze expertise rond business modelling en juridische aspecten inzetten bij de Green Deal. Want vaak is er toch nog behoorlijk wat werk aan de winkel om deel- en verhuuractiviteiten economisch leefbaar te maken”, verduidelijkt Stefanie.

Organisaties die actief zijn in de huur- en deelmarkt kunnen overigens nog altijd deelnemen  aan de Green Deal Huren en Delen via hurendelen.be.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023