Facebook Pixel Maaibeleid geeft plaats aan uitzonderlijke bloemensoorten. - Hogeschool Gent
Foto Maaibeleid geeft plaats aan uitzonderlijke bloemensoorten.

Maaibeleid geeft plaats aan uitzonderlijke bloemensoorten.

M

Maaibeleid geeft plaats aan uitzonderlijke bloemensoorten.

Onlangs werd op campus Schoonmeersen de bijenorchis ontdekt, een zeldzame en beschermde orchideeënsoort. Het is niet het enige teken dat het met de biodiversiteit op de campus de goede kant opgaat. Het maaibeleid dat nu sinds twee jaar wordt toegepast, werpt vruchten af. “Op Schoonmeersen is HOGENT op dat vlak zeer goed bezig”, vindt Aaron De Decker, die afstudeert als bachelor agro- en biotechnologie (afstudeerrichting groenmanagement) en zijn bachelorproef wijdde aan biodiversiteit (onder meer op HOGENT-domein). De komende maanden verdiept hij zich verder in het thema als jobstudent.

 

Minder en/of slechts gedeeltelijk maaien: het helpt vele planten en bloemen om opnieuw een plaats te veroveren in het landschap. Daar zijn op HOGENT al verschillende voorbeelden van. De bijenorchis is een van de meest spectaculaire maar lang niet de enige plantensoort die na een lange afwezigheid opnieuw opduikt. En dat is een rechtstreeks gevolg van (onder meer) het maaibeleid en het niet bemesten van de graslanden.

Koninginnepage

Aaron De Decker is als jobstudent en lid van de HOGENT-werkgroep biodiversiteit net begonnen met een inventarisering van de soorten die aanwezig zijn op de HOGENT-campussen: waar vind je welke kruiden en in welke mate? “Soorten zeggen veel over de bodem”, legt hij uit. “Zo wijzen plekken met veel brandnetels op overbemesting.”

Behalve bloemen en planten brengt Aaron ook de fauna in kaart. Hij observeerde onder meer al de koninginnenpage, een zeldzame vlinder, op campus Schoonmeersen, maar een meer biodiverse dierenpopulatie volgt op de plantenbiodiversiteit en vergt dus meer tijd.

De inventarisatie zal gebruikt worden om een beheersplan uit te werken dat toelaat om het biodiversiteitsbeleid gerichter en verfijnder te maken en bijvoorbeeld bij rioleringswerken de impact op de biodiversiteit te kunnen inschatten, zodat indien nodig aanpassingen kunnen worden doorgevoerd.

Alle campussen

Aaron brengt niet enkel de biodiversiteit op campus Schoonmeersen in kaart, maar ook op de andere campussen. De vraag rijst meteen of zo’n inventarisatie op kleinere campussen met weinig groen, wel zinvol is.

“Zeker wel”, benadrukt Aaron: “Je hoeft niet over uitgestrekte weilanden te beschikken. Kansen om biodiversiteit te verhogen, zijn er genoeg”, zegt Aaron. “Het gaat vooral over de wil en bereidheid om er iets aan te doen. En HOGENT levert duidelijk inspanningen.”

De zeldzame bijenorchis bloeit op campus Schoonmeersen.

 Hij geeft nog mee dat niet alleen graslanden kunnen bijdragen tot biodiversiteit: “Het gaat ook over stukjes bos, hagen en groenperkjes, maar net zo goed over de directe omgeving van bomen die alleen staan. Want zelfs zo’n solitaire boom kan bepaalde soorten aantrekken en dus bijdragen tot biodiversiteit. Dat geldt evenzeer voor ecologische groenbermen die helpen om zaden te verspreiden en extra insecten aan te trekken.”

Ook de koninginnenpage laat zich sinds kort geregeld zien op Schoonmeersen. 

Hoe verder, hoe biodiverser

Uit een bevraging die hij voor zijn bachelorproef organiseerde, blijkt dat er ook bij de bevolking steeds meer openheid is tegenover een aanpak die biodiversiteit verhoogt. Al is hier wel enige nuancering op zijn plaats: “Om het een beetje kort door de bocht uit te drukken: hoe verder de biodiverse aanpak van hun eigen tuin ligt, hoe meer mensen die ondersteunen.”

Met andere woorden: graslanden in het buitengebied mogen erop los groeien. Als het over openbaar groen dichter bij stads- en dorpskernen gaat, zijn vele mensen er voorstander van om het overzichtelijk te houden en in een minimum aan structuur te voorzien, bijvoorbeeld met kort gemaaide randen en maaipaden tussen de begroeiing. Voor de eigen tuin zweert een kleine meerderheid nog altijd bij het klassieke, gekortwiekte gazon boven meer biodiverse grasperken. Maar toch is ook daar een evolutie merkbaar.

Bijdrage aan menselijk welzijn

Dat biodiversiteit goed is voor de natuur, is evident. Maar ook de mens heeft er baat bij, legt Aaron uit: “Een biodivers ecosysteem draagt bij aan onze gezondheid en ons welzijn. Neem een gemengd bos: dat capteert CO2, filtert het water en houdt het vast en heeft ook een rustgevende impact op de mens. Dat is al veel minder het geval wanneer het over een monocultuur-bos gaat.”

En als mens en natuur er beter van worden, welk argument valt er dan nog te bedenken om niét met biodiversiteit bezig te zijn?

Sustainable Development Goals logo

Dit initiatief draagt bij tot:

   SDG15 - Leven op het land, SDG13 - Klimaatactie, SDG3 - Goede gezondheid en welzijn

Meer weten over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen? Kijk op hogent.be/duurzaamheid.

Publicatiedatum: 21/06/2023