Facebook Pixel Inzetten op loopbaanbeleid verhoogt bedrijfsprestaties - Hogeschool Gent
Foto Inzetten op loopbaanbeleid verhoogt bedrijfsprestaties

Inzetten op loopbaanbeleid biedt kmo's competitief voordeel.

I

Inzetten op loopbaanbeleid biedt kmo's competitief voordeel.

HR-scan, een diepgaand onderzoek van HOGENT, KU Leuven, UGent en Securex, bevroeg werkgevers en werknemers binnen dezelfde Belgische kmo’s.  Uit hun nieuw onderzoeksrapport blijkt dat Belgische kmo’s die  inzetten op een degelijk loopbaanbeleid met loopbanen op maat, functie-uitbreidingen, jobrotatie en promotiekansen, duidelijk een competitief voordeel hebben: de bedrijfsprestaties zijn beter dan in kmo’s met een zwakker loopbaanbeleid (72 tegenover 54 procent) en het mentaal welzijn van werknemers ligt hoger (64 procent tegenover 38 procent).

 

Het onderzoek legt voor het eerst ook een sterk perceptieverschil bloot tussen kmo-werknemers en kmo-werkgevers als het gaat over promotiekansen in hun bedrijf. Zo zien werknemers in slechts 37 procent van de kmo’s promotiekansen op de huidige werkplek, terwijl 76 procent van de werkgevers in diezelfde bedrijven aangeeft dat die er wel degelijk zijn.  

Kmo’s kunnen, doordat ze minder hiërarchische niveaus kennen en beperkter zijn in omvang,  hun werknemers zowel in de breedte als in de hoogte minder loopbaanperspectieven bieden dan grotere bedrijven. Daar komt nog bij dat - volgens cijfers van Securex - de loonkosten per gepresteerd uur in 2022 stegen met 7,9 procent in België. Samen met de krapte op de arbeidsmarkt maakt dit het voor Belgische kmo’s uitdagend om talenten aan te trekken en te behouden.  

De elementen van loopbaanbeleid  

Het onderzoek buigt zich over de verschillende onderdelen die samen een strategisch loopbaanbeleid van een onderneming vormen. Loopbanen op maat, functie-uitbreidingen, jobrotatie en promotiekansen zorgen elk op zich voor een competitief voordeel. Die elementen hangen ook positief samen met het mentale welzijn van werknemers.

Maar volgens werknemers zijn deze elementen echter niet altijd aanwezig in de kmo waarin ze werkzaam zijn. In 88 procent van de kmo’s geven werknemers aan dat ze de mogelijkheid krijgen om hun functie uit te breiden met nieuwe taken en/of verantwoordelijkheden, maar in slechts 43 procent van de kmo’s zien ze mogelijkheden tot jobrotatie. 

Algemeen heeft 73 procent van de Belgische kmo’s een sterk loopbaanbeleid volgens hun HR-verantwoordelijke of zaakvoerder tegenover slechts 53 procent van diezelfde kmo’s volgens hun werknemers.  

Heidi Verlinden, Research Project Manager bij Securex, geeft tips om hiermee om te gaan: “Kmo’s doen er goed aan om vacatures ook intern bekend te maken zodat er meer talent doorstroomt. Kmo’s die minder promotiemogelijkheden kunnen bieden, kunnen dat compenseren met andere loopbaanpraktijken zoals loopbanen op maat, functie-uitbreidingen en jobrotatie. Dat leidt niet enkel tot betere prestaties, maar ook tot een hoger welzijn van de medewerkers, wat op zijn beurt de prestaties opnieuw bevordert op lange termijn.”  

In slechts 37 procent van de kmo’s zien werknemers promotiekansen op de huidige werkplek, terwijl 76 procent van de werkgevers in diezelfde bedrijven aangeeft dat die er wel degelijk zijn.

Over het onderzoek

HOGENT, KU Leuven en UGent voeren samen met Securex een onderzoek uit naar leiderschap, job design en HRM-praktijken in Belgische kmo’s. Hierbij willen ze enerzijds nagaan welke praktijken rond HRM, job design en leiderschap gangbaar zijn in organisaties, en anderzijds bestuderen onder welke voorwaarden deze praktijken kunnen leiden tot een hoog werknemerswelzijn en hoge organisatieprestaties.

De resultaten zijn gebaseerd op de kmo’s waarvan zowel de werkgever als minimaal 30 procent van de werknemers de volledige - erg uitgebreide - vragenlijst hebben ingevuld. Deze steekproef telt 851 werknemers uit 51 deelnemende kmo’s, gedefinieerd als organisaties met minder dan 250 werknemers (61 procent met minder dan 20 werknemers en 39 procent met  meer dan 20 werknemers). Deze organisaties zijn actief in verschillende sectoren zoals de industrie, commerciële en niet-commerciële dienstverlening (resp. 20, 78 en 2 procent). Een meerderheid heeft een personeelsverantwoordelijke of personeelsdienst (61 procent).

 

 

Sustainable Development Goals logo

Dit initiatief draagt bij tot:

   SDG8 - Eerlijk werk en economische groei

Meer weten over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen? Kijk op hogent.be/duurzaamheid.

Publicatiedatum: 02/03/2023