Facebook Pixel Hogescholen organiseren steeds meer opleidingen samen. - Hogeschool Gent
Foto Hogescholen organiseren steeds meer opleidingen samen.

Hogescholen organiseren steeds meer opleidingen samen.

H

Hogescholen organiseren steeds meer opleidingen samen.

HOGENT, Odisee-hogeschool en Arteveldehogeschool slaan handen in elkaar voor nieuwe bacheloropleiding Human Resources Management.

Studenten die in september kiezen voor de nieuwe bacheloropleiding Human Resources Management aan HOGENT, studeren meteen ook aan Odisee-hogeschool en Arteveldehogeschool. Hetzelfde geldt voor wie vanaf volgend academiejaar medisch technoloog wil worden: je gaat niet alleen naar Arteveldehogeschool, maar ook naar HOGENT. Liever de graduaatsopleiding Digitale Vormgeving? Welkom bij zowel Arteveldehogeschool als LUCA School of Arts. Een nieuwe dynamiek in het hoger onderwijs toont een toenemende wisselwerking tussen hogescholen die samen opleidingen aanbieden.

Voor het eerst bundelen drie Vlaamse hogeronderwijsinstellingen de krachten om samen een professionele bacheloropleiding aan te bieden. Het gaat om de opleiding Human Resources Management, die start in september en georganiseerd wordt door HOGENT, Odisee-hogeschool en Arteveldehogeschool. Studenten kiezen zelf of ze de lessen volgen in Brussel (bij Odisee-hogeschool) of in Gent (bij HOGENT en Arteveldehogeschool). “De nieuwe opleiding HRM combineert de sterktes en expertises van drie hogescholen, zowel in functie van de opleiding als voor de versterking van HRM-professionals”, zegt Ann Verreth, algemeen directeur van Odisee hogeschool. “Het is cocreatie in de praktijk.”

De nieuwe opleiding combineert een offline en online onderwijsaanpak waardoor ook studenten die werken en studeren combineren er hun plek vinden. “Dankzij de samenwerking bundelen we onze expertise op het vlak van blended onderwijs”, zegt Tomas Legrand, algemeen directeur van Arteveldehogeschool. “Elke student die flexibiliteit nodig heeft, kan daardoor vlot een bacheloropleiding volgen. Bovendien kiest een student zelf waar die studeert.”

Adequaat inspelen op noden en verwachtingen

Van hogescholen wordt verwacht dat ze, met een actueel opleidingsaanbod, inspelen op de noden en verwachtingen van organisaties, werkenden en werkzoekenden. De druk vanuit sectoren met knelpuntberoepen is groot en door nieuwe technologieën ontstaan nieuwe beroepsprofielen. Om die behoeften adequaat te beantwoorden, bundelen hogescholen de krachten. “Ik ben ervan overtuigd dat dit de toekomst is van het hoger onderwijs”, zegt Koen Goethals, algemeen directeur van HOGENT. “We creëren niet alleen inhoudelijke meerwaarde, maar kunnen ook kostenefficiënter werken.”

Ook in september start de nieuwe bacheloropleiding Medische Technologie, een samenwerking tussen Arteveldehogeschool en HOGENT. De nieuwe graduaatsopleiding Digitale Vormgeving is een samenwerking van LUCA School of Arts en Arteveldehogeschool. Odisee-hogeschool ten slotte werkt voor de bacheloropleiding Sociaal Werk voor volwassenen al samen met Erasmushogeschool Brussel.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

HRM

Mensen maken het verschil. Gemotiveerde mede­werkers zijn cruciaal bij het opbouwen van sterke en goed presterende organisaties. Human Resources Management (HRM) zorgt voor het aanwerven van …

Medische technologie

De bachelor medische technologie (3 jaar) vormt experts die de brug slaan tussen gezondheids­zorg en technologie. Vanaf jaar 1 krijg je medische en technische vakken. En je …

Publicatiedatum: 17/06/2024