Facebook Pixel HOGENT werkt mee aan circulair Aalst. - Hogeschool Gent
Foto HOGENT werkt mee aan circulair Aalst.

HOGENT werkt mee aan circulair Aalst.

H

HOGENT werkt mee aan circulair Aalst.

Het aantal producten verminderen, ze hergebruiken en/of een nieuw leven geven: daar gaat het in circulaire economie om. HOGENT maakt zowel in Gent als in Aalst deel uit van een ‘sociaal-circulaire hub’ die bijdraagt aan die doelstelling. Op 3 december organiseert de sociaal-circulaire hub Aalst een event dat circulaire economie en circulair denken zeer tastbaar maakt.

Een sociaal-circulaire hub is een ecosysteem van ondernemers, burgers, overheden, onderwijs- en onderzoeksinstellingen die samen nieuwe circulaire activiteiten ontwikkelen die ook het potentieel hebben om tewerkstelling te creëren in de sociale economie. In totaal telt Vlaanderen twaalf van dergelijke hubs.

Circulair: wat precies?

Circulaire economie streeft ernaar om materialen en producten zo hoogwaardig mogelijk te blijven inzetten in de economie. Producten worden ontworpen om zo lang mogelijk mee te gaan, worden hersteld, hebben een tweedehandswaarde of worden opnieuw uit elkaar gehaald en omgevormd tot nieuwe producten. De materialen zijn altijd recycleerbaar of afbreekbaar. De circulaire economie springt dus duurzaam om met grondstoffen en de planeet maar creëert daarnaast ook economische meerwaarde en jobs voor mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt.

Circulawadde!?

De Aalsterse sociaal-circulaire hub - de Keet genaamd, op dit ogenblik een netwerk, op termijn ook een locatie - pakt op 3 december uit met het ‘circulaire burgerevent’ Circulawadde?!, dat een waaier aan activiteiten aanbiedt en fraaie voorbeelden rond circulair ondernemen in de kijker zet.

Linde Raport, die vanuit het HOGENT-onderzoekscentrum Research Centre for Sustainable Organizations betrokken is bij het ecosysteem De Keet en de organisatie van het event, legt uit: “Een van de doelstellingen van de sociaalcirculaire hub De Keet is om via allerlei initiatieven en events te informeren en te sensibiliseren over circulariteit. Circulawadde?! past dus helemaal in dat plaatje.”

"Het hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Ook als burger kan je bijdragen tot een meer circulaire economie."

Linde Raport
Onderzoeker Reseach Centre for Sustainable Organisations

Partners

De Keet is een partnerschap van Stad Aalst, OCMW Aalst, De Punt, The Circular Hub, de Provincie Oost-Vlaanderen, Stroom vzw, Kringwinkel Zuid-Oost-Vlaanderen en HOGENT.

De activiteiten van De Keet concentreren zich op eerstelijnsadviesverlening aan bedrijven en organisaties. Zo biedt De Keet een acceleratieprogramma aan op maat van sociaal en circulair geïnspireerde startende ondernemers. Het netwerk beschikt over een netwerk van experten en onderzoekers die kennis over ontwikkelingen in de circulaire economie delen en circulair ondernemerschap stimuleren, bij voorkeur in combinatie met creatie van bijkomende sociale tewerkstelling.

Maar de sociaal-circulaire hub wil zeker ook de consument meekrijgen. “We willen de gewone burger warm maken voor circulariteit. Niet met moeilijke grafieken maar vooral door bezoekers te laten voelen, proeven en ruiken. En dat is wat Circulawadde!? wil doen ”, zegt Linde.

Want er blijkt toch een perceptieprobleem, ervaart ze: “Er wordt wel veel informatie gedeeld over circulair ondernemen, maar al te vaak zijn dat vrij theoretische en ingewikkelde discours, terwijl het allemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Dat willen we met ons event aantonen: ook als burger kan je bijdragen tot een meer circulaire economie.”

Koffiegruis

Een belangrijk onderdeel van de circulaire economie is de deeleconomie: door auto’s, toestellen,… te delen, vermijd je dat ze ergens ongebruikt staan te verloederen. Een voorbeeld van zo een deelsysteem is Dégage, waar je als particulier je auto ter beschikking kan stellen als deelauto. Soortgelijke systemen bestaan ook voor fietsen en kledij. Tijdens de workshop op Circulawadde?! ontdekken bezoekers mogelijke deelinitiatieven voor Aalst.

Andere circulaire voorbeelden zijn de Kringwinkel Zuid-Oost-Vlaanderen die nieuwe producten creëert uit reststromen van textiel onder het merk ‘t Uniek, waaronder zitzakken uit oude knuffelberen. Resound maakt van oud textiel geluidsabsorberende panelen. Er is ook Kopje Zwam, een stadslandbouwproject dat oesterzwammen kweekt op koffiegruis en er ‘zwamburgers’ van maakt, More2Coffee maakt dan weer uit koffiegruis de Circulatte, een circulaire kaars.

Meten is weten

De werking van de sociaal-circulaire hubs is niet vrijblijvend: de impact ervan wordt wel degelijk gemeten, op verschillende vlakken: of er sprake is van een groeiend circulair bewustzijn bij de burger en in het bedrijfsleven, kan op verschillende manieren getoetst worden. Het aantal bezoekers op eigen events is een evidente graadmeter. De evolutie van het aantal arbeidsplaatsen in de circulaire activiteiten binnen de sociale economie geeft eveneens een indicatie. Daarnaast is onder meer het aantal repair cafés een graadmeter. Een repair café is een gratis bijeenkomst waarop vrijwillige reparateurs helpen bij het herstellen van bijvoorbeeld kledij, elektrische apparaten, meubels en fietsen. Ook de klantentoename en het aantal binnengebrachte tweedehandsgoederen bij kringloopwinkels geven inzicht in hoe de circulaire mindset evolueert. Zo’n impactmeting is een kolfje naar de hand van de onderzoekers van het Research Centre for Sustainable Organizations.

“Door meer circulair te denken en te handelen, helpen we niet alleen de planeet en verminderen we de afvalberg drastisch, maar we zorgen ook voor onszelf door nieuwe aankopen te beperken en zo minder uit te geven”, geeft Linde nog mee.

Het circulaire burgerevent Circulawadde?!, vindt plaats op zaterdag 3 december, van 11 tot 17u bij Walstroom in Aalst. Het programma vind je op de website van De Keet.

Sustainable Development Goals logo

Dit initiatief draagt bij tot:

   SDG12 - Verantwoorde consumptie en productie

Meer weten over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen? Kijk op hogent.be/duurzaamheid.

Publicatiedatum: 01/12/2022