Op donderdag 30 september ondertekenden Peter Wollaert, managing director CIFAL en Koen Goethals, algemeen directeur van HOGENT een samenwerkingsakkoord rond duurzaamheid. Die samenwerking is voor HOGENT een volgende stap naar een doordacht duurzaamheidsbeleid. Ook de recente aanstelling van duurzaamheidscoördinator Karen Van Bastelaere past daarin. HOGENT stelt haar ambities scherper.
Het samenwerkingsakkoord met CIFAL houdt in dat die organisatie HOGENT de komende drie jaar zal begeleiden op weg naar een duurzaamheidsvisie en -strategie en de realisatie van concrete actiepunten op het vlak van ecologische, circulaire, sociale en ethische duurzaamheid.
CIFAL is een door de Verenigde Naties erkend trainings- en expertisecentrum op het vlak van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN. In 2015 bereikten 193 landen een akkoord over de verwezenlijking van deze 17 ontwikkelingsdoelen, die ook de leidraad vormen bij het uitbouwen van de duurzaamheidsvisie van HOGENT.
CIFAL en HOGENT zijn geen onbekenden voor elkaar: het voorbije academiejaar hebben een aantal HOGENTenaars, voornamelijk vanuit het departement Bedrijf & Organisatie een ‘Train the trainer’-opleidingstraject over de SDG’s en de UN Agenda 2030 gevolgd. Deze collega’s gaan met de input uit dit trainingstraject aan de slag in hun opleiding. Ze ontvingen op de dag van de ondertekening van het samenwerkingsakkoord, donderdag 30 september, hun certificaat (zie foto) van Peter Wollaert, managing director van CIFAL en Koen Goethals, algemeen directeur van HOGENT.
SDG Champion
HOGENT is de eerste hogeschool in Oost-Vlaanderen en de tweede in Vlaanderen (na PXL) die samen met CIFAL het SDG-PIONEER-traject aanvat. Het is echter de ambitie van HOGENT om verder te gaan. De hogeschool wil niet enkel het ‘SDG Pioneer’-certificaat behalen, maar in een volgende fase ook het SDG Champion-certificaat.
Het uiteindelijke doel is om binnen afzienbare tijd zelfs SDG Ambassador te zijn. “De eerste stap (SDG Pioneer) vatten we dit academiejaar aan”, geeft duurzaamheidscoördinator Karen Van Bastelaere aan. “De focus ligt hier op de integratie van duurzaamheid in de organisatie(structuur). Dat impliceert dat we duurzaamheidselementen in kaart brengen en mede op basis daarvan een visie en strategie ontwikkelen – en daar koppelen we uiteraard concrete actiepunten aan. CIFAL heeft heel wat expertise in het begeleiden van dergelijke trajecten en we zijn er dan ook van overtuigd dat hun betrokkenheid een meerwaarde zal bieden in ons traject naar een gedragen duurzaamheidsbeleid.”
Door ook onmiddellijk het certificaat SDG Champion als doel te stellen, legt HOGENT de lat hoog. “Dat klopt”, beaamt Karen Van Bastelaere. “SDG Champion houdt in dat we concrete stappen zetten richting transitie naar een inclusieve klimaatneutrale onderwijsinstelling. HOGENT kiest hierbij voor een integrale aanpak: door verschillende aspecten van duurzaamheid tegelijkertijd aan te pakken (denk aan energie, afval, biodiversiteit, water, diversiteit, welzijn, …) in zowel kleinere als meerjarenprojecten én bovendien dit samen te doen met en voor verschillende stakeholders.
Niet topdown
We willen met HOGENT het verschil maken in onze opleidingen, onderzoekscentra en onze diensten. We willen een trekkersrol opnemen in bijvoorbeeld het ontwikkelen en integreren van nieuwe technologieën in het kader van duurzaamheid. Daarnaast willen we onze CO2-uitstoot met 55 procent terugdringen tegen 2030 en tegen 2050 CO2-neutraal zijn. Hiervoor is (snel) een meerjarenplan met concrete acties nodig.
Ook hier is een integrale aanpak essentieel. Op het vlak van CO2-uitstoot is vooral de mobiliteit een uitdaging en is samenspraak met andere partners, waaronder stad Gent, noodzakelijk. Ook het bestuurscollege van HOGENT heeft zich achter deze klimaatambitie en het behalen van het SDG Champion-certificaat geschaard, dus het is geen vrijblijvende intentie.”
De weg naar duurzaamheid zal alvast niet topdown verlopen. “Elke collega die wil meedenken en meewerken, zal dat ook kunnen”, garandeert Karen Van Bastelaere.
“Elke collega die wil meedenken en meewerken, zal dat ook kunnen”
Karen van Bastelaere
Van 3P’s naar 5P’s
Lange tijd werden er drie 3 pijlers van duurzaamheid onderscheiden: People, Planet en Profit. Die zogenaamde 3P’s evolueerden intussen naar 5P’s: People, Planet, Prosperity, Peace en Partnership. Volgens de VN maakt duurzame ontwikkeling immers geen kans zonder vrede en zonder samenwerking (Peace en Partnership). Profit (winst) moest plaats ruimen voor het bredere Prosperity (welvaart), dat meer impliceert dan louter financiële winst en ook betrekking heeft op een gezonde en aangename leef- en werkomgeving.
De 17 universele duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties kunnen herleid worden tot die 5 clusters. Deze doelstellingen richten zich zowel op overheden, bedrijven, universiteiten, hogescholen en wetenschappelijke instellingen als op verenigingen en burgers, waar ook ter wereld.
Publicatiedatum: 29/09/2021