Gezondheidszorg zit nog altijd in de lift bij het opnemen van een goed doel in een testament. Gezondheidszorg staat - sinds corona – op nummer 1. ‘Educatie en onderzoek’ daalt elk jaar in de ranking, terwijl ‘Zorg voor mensen met een beperking’ elk jaar stijgt.
In het kort
- Nalaten aan gezondheidszorg staat nog altijd op nummer 1.
- Inkomsten uit legaten voor goede doelen blijven stijgen - 18% van de totale inkomsten voor goede doelen is afkomstig uit legaten.
- Wie eerder in Vlaanderen een duolegaat liet opmaken, laat dit het best nakijken - duolegaatregeling wijzigt vooralsnog niet in Brussel en Wallonië.
- Het nultarief in Vlaanderen is een opportuniteit om méér te kunnen schenken aan een goed doel: 100% van uw gift via testament gaat naar het goede doel
Legatenbarometer
Jaarlijks publiceert HOGENT, naar aanleiding van 13 september: “Internationale Dag van het Testament voor het Goede Doel”, de resultaten van de legatenbarometer (klik hier om het volledige rapport te downloaden). De Legatenbarometer HOGENT onderzoekt al verschillende jaren in opdracht van testament.be de inkomsten uit legaten voor goede doelen. Jaar na jaar toont deze een positieve trend aan.
Ondanks de hervorming van het duolegaat in 2021 in Vlaanderen zijn in 2022 de legateninkomsten voor goede doelen in Vlaanderen gestegen, aldus een recent persbericht van Vlaams minister Diependaele. Wat de impact van deze hervorming op langere termijn zal zijn is echter moeilijk in te schatten.
18%
Gemiddeld bedragen de inkomsten uit legaten 18% van de totale bedrijfsinkomsten van goede doelen. Voor vele goede doelen zijn deze werkingsmiddelen cruciaal om hun missie voort te zetten.
135.441 euro
gemiddelde bedrag van één legaat
Grootste legatenwervers
Grootste legatenwervers in 2022 zijn Stichting tegen kanker (25 miljoen), Kom op tegen kanker (19 miljoen) en Artsen zonder grenzen (15 miljoen).
Populairste domeinen
De populairste domeinen in 2022 zijn gezondheidszorg, internationale solidariteit & ontwikkeling en zorg voor mensen met een beperking.
SOS duolegaten in Vlaanderen
In de legatenbarometer wordt dit jaar opnieuw speciale aandacht besteed aan het duolegaat. Sinds juli 2021 is het als kandidaat-erflater in Vlaanderen minder fiscaal interessant om na te laten aan een goed doel via het stelsel van het duolegaat. Bij een duolegaat kan de erfbelasting op het legaat van erfgenamen in derde lijn worden overgeheveld naar het goede doel. Een fiscaal interessant constructie dus voor de andere erfgenamen.
Ter compensatie kwam er in Vlaanderen voor goede doelen een nultarief. Daardoor betalen goede doelen sinds 2021 geen erfbelasting meer wanneer ze een legaat ontvangen. Als erflater kan je op die manier in Vlaanderen méér nalaten aan projecten die je zelf kiest en belangrijk vindt, je gift via testament gaat immers 100% naar het goede doel. De beslissing in Vlaanderen werd, zonder overleg met de andere gewesten, genomen vanuit politiek standpunt, maar op dit moment zijn er geen indicaties dat Brussel of Wallonië zou volgen met een hervorming van het duolegaat.
Twee jaar na ingang van deze hervorming krijgen HOGENT en testament.be nog geregeld vragen – voornamelijk vanuit organisaties die legaten werven in Vlaanderen – over het hoe en wat van het duolegaat. Velen willen graag weten welke impact de hervorming heeft op legatenwerving in Vlaanderen en wat ze in de toekomst kunnen verwachten. Deze vraag is echter moeilijk te beantwoorden; voor sommige organisaties is het een ramp aangezien ze al heel wat inkomsten misliepen bij het recent openvallen van een duolegaat, voor anderen valt het vooralsnog wel mee. De grootste uitdaging voor velen is het in beweging krijgen van mensen om hun testament te herbekijken: zo zijn niet alle kandidaat-erflaters die op dit moment nog een testament met duolegaat hebben nog bereikbaar of zelfs in staat om het aan te passen. Op vlak van prospectie worstelen veel organisaties met deze onwetendheid.
Organisaties gaan dan ook op zoek naar alternatieven voor het duolegaat. Sommige organisaties, maar ook adviseurs, schuiven hierbij een schenking bij leven naar voor. Hier dient echter met enige voorzichtigheid mee omgegaan te worden; een schenking bij leven kan wel voor een belastingvermindering zorgen, maar is onherroepelijk. Organisaties worden geadviseerd om in hun communicatie te focussen op de impact die de schenker kan maken voor de doelgroep die ze bedienen en wat ze met de inkomsten uit legaten kunnen realiseren. Het blijft dus nog steeds zinvol om te investeren in legatenwerving.
De twijfel en onzekerheden als gevolg van de hervorming, zorgde ervoor dat sommige organisaties onterecht denken dat het duolegaat is afgeschaft. Ze begrijpen daaruit als er nog een duolegaat openvalt, ze meteen moeten verwerpen. Het is belangrijk om deze foutieve aanname de wereld uit te helpen; een duolegaat kan wel degelijk nog een positief saldo hebben voor het goede doel. Als dat niet het geval is, kunnen organisaties nog steeds proberen om een dading te sluiten met de erfgenamen. Om organisaties beter te informeren over de mogelijkheden en aanpak die ze hierbij kunnen hanteren, werd in de legatenbarometer een stappenplan ontwikkeld om richting te geven wanneer er nog een duolegaat openvalt.
Contact
Ann-Sophie Bouckaert
+32 486 82 14 88
Publicatiedatum: 07/09/2023