Foto Elke campus krijgt 'menstruatiekastjes'.

Elke campus krijgt 'menstruatiekastjes'.

E

Elke campus krijgt 'menstruatiekastjes'.

Enkele maanden geleden was Revolte, de studentenraad van HOGENT, vragende partij om een initiatief te nemen tegen menstruatiearmoede. Dat zette een proces in gang dat nu leidt tot het plaatsen van ‘menstruatiekastjes’ in de gelijkvloerse damestoiletten op alle HOGENT-campussen. Vanaf deze week worden de kastjes geplaatst.

Menstruatiearmoede kwam pas de jongste jaren meer in de aandacht. De term verwijst naar het feit dat meisjes en jonge vrouwen soms niet over voldoende geld beschikken om menstruatieproducten te kopen, waardoor sommigen tijdens de menstruatieperiode uit schaamte zelfs wegblijven van school.

Zo bevroeg Caritas Vlaanderen in het najaar van 2019 meer dan 2500 meisjes en jonge vrouwen tussen 12 en 25 jaar in Vlaanderen. Zo’n 12 procent onder had al eens met geldgebrek te kampen gehad, waardoor ze geen menstruatieproducten konden kopen. Bij meisjes die in een precaire financiële situatie leven, loopt dit zelfs op tot 45 procent. In die bevolkingsgroep miste 15 procent al eens school bij gebrek aan menstruatieproducten.

Drempels

“Over het principe om op HOGENT maandverband en tampons aan te bieden, waren we het zeer snel eens”, zegt Ann Goossens, diensthoofd Logistiek Beheer. “Maar hoe we dat zouden aanpakken, vereiste wat meer denkwerk. Door de producten op aanvraag ter beschikking te stellen aan het onthaal, bijvoorbeeld, creëer je een zeer hoge drempel. Dus dat was zeker geen optie.”

Ook werken met automaten bleek niet vanzelfsprekend: de automaten die ervoor in aanmerking kwamen, functioneerden alleen met munten, wat ingaat tegen het doel om iets te doen aan menstruatiearmoede. “Bovendien zou dat haaks staan op ons streven naar een cashvrije campus”, voegt Ann Goossens nog toe.

Uiteindelijk werd het uitgangspunt verbreed: het aanbieden van maandverband en tampons werd niet meer louter vanuit een armoedeproblematiek benaderd, maar vanuit de vaststelling dat iedere vrouw wel eens in een situatie komt dat ze die producten nodig heeft maar niet meteen bij de hand heeft.

Ann Goossens legt uit: “Met andere woorden: we beschouwen maandverband en tampons als sanitaire producten, zoals toiletpapier dat is. Iedereen vindt het vanzelfsprekend dat je toiletpapier gratis aanbiedt, dus waarom maandverband en tampons niet? En dus werd beslist om ze gratis ter beschikking te stellen in alle gelijkvloerse damestoiletten op alle campussen.”

Hamsteren

Hoe studenten op het initiatief zullen reageren, valt af te wachten. Zullen studentes de gratis producten enkel gebruiken in geval van nood of zullen sommige studentes maandverbanden en tampons hamsteren, met het gevolg dat de kastjes snel leeggehaald zijn en het initiatief zijn doel voorbijschiet?

Dat is op dit ogenblik een open vraag, zegt Ann Goossens: “We beschouwen de komende maanden als experimenteertijd en evalueren op het einde van het academiejaar. We stellen vast dat toiletpapier niet of nauwelijks wordt gehamsterd. We rekenen erop dat dit ook niet gebeurt met de producten in de menstruatiekastjes, maar de nabije toekomst zal dat snel uitwijzen. Hoe dan ook willen we onze primaire doelstelling om de producten zo laagdrempelig mogelijk aan te bieden, aanhouden.”

Van de leverancier van de maandverbanden en tampons kreeg HOGENT een stevige korting. De kastjes waarin de producten ter beschikking worden gesteld, zijn bij HOGENT zelf vervaardigd en worden de komende dagen geplaatst.

Sustainable Development Goals logo

Dit initiatief draagt bij tot:

   SDG1 - Geen armoede, SDG5 - Gender­gelijkheid, SDG10 - Ongelijkheid verminderen

Meer weten over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen? Kijk op hogent.be/duurzaamheid.

Publicatiedatum: 20/09/2022