Foto "Effectieve zorg begint bij goed begrip van elkaars vakgebied."

Hoe studenten in de zorg leren samenwerken.

H

Hoe studenten in de zorg leren samenwerken.

14 november Werelddiabetesdag, de dag waarop extra aandacht voor diabetes wordt gevraagd. Die ziekte raakt mensen op verschillende niveaus: van voeding tot mobiliteit en psychisch welzijn. Daarom is een team van verschillende zorgprofessionals onmisbaar. Het AZ Jan Palfijn-ziekenhuis in Gent biedt studenten van zorgopleidingen aan HOGENT en UGent een platform om via een specifieke stage interprofessioneel te leren samenwerken.

Diabeteszorg vraagt om een gezamenlijke aanpak: het is belangrijk dat studenten van verschillende opleidingen zoals ergotherapie, sociaal werk, verpleegkunde, voedings- en dieetkunde, kinesitherapie, geneeskunde en ziekenhuisapotheek, elkaar goed begrijpen.

"Goede diabeteszorg vraagt om kennis, begrip maar ook om afstemming tussen zorgverleners. Elke discipline draagt bij aan een compleet zorgplan dat patiënten echt verder helpt. Door samen te werken, bereiken we de beste resultaten”, legt Leen Van Landschoot, lector verpleegkunde aan HOGENT, uit.

Elkaar vinden

Daarom organiseren HOGENT en UGent specifieke ‘LISa-stages’ (‘Leren Interprofessioneel Samenwerken’) in samenwerking met het Jan Palfijn-ziekenhuis. Deze stage is onderdeel van een groter project rond interprofessioneel onderwijs waarin studenten over disciplines en hogeronderwijsinstellingen heen leren samenwerken en elkaar beter leren begrijpen. Want hoewel veel studenten van verschillende disciplines tegelijkertijd op dezelfde afdeling stage lopen, weten ze elkaar vaak niet te vinden.

De studenten leren bijvoorbeeld hoe een patiënt goed wordt voorbereid voor ontslag uit het ziekenhuis. Wie moet wat regelen, zoals het schrijven van een ontslagbrief, voorschriften voor medicijnen of het informeren van de familie? De studenten oefenen ook samen om te begrijpen hoe pijn het beste kan worden beheerd en wie daar het beste in kan helpen. Door dit samen te doen, zien ze dat iedere discipline een eigen, belangrijke rol speelt. En waar hun eigen grenzen liggen.

"Effectieve zorg begint bij een goed begrip van elkaars vak­gebied."

Leen Van Landschoot, lector verpleegkunde HOGENT

Zorg op maat

“Interprofessioneel onderwijs zoals de LISa-leerlijn is de sleutel tot zorg op maat. Door samen te leren, zijn onze studenten straks beter voorbereid op hun rol in de gezondheidszorg”, schetst Leen van Landschoot. “De LISa-stage geeft toekomstige zorgverleners de kans om elkaar te vinden en samen te groeien. Effectieve zorg begint immers bij een goed begrip van elkaars vakgebied. Onze studenten krijgen dankzij de samenwerking met het Jan Palfijn-ziekenhuis de kans om in de praktijk te ontdekken dat elke discipline een unieke bijdrage levert.”

Publicatiedatum: 14/11/2024