Facebook Pixel Bib Schoonmeersen geeft je inzicht in fake news en beïnvloeding. - Hogeschool Gent
Foto Bib Schoonmeersen geeft je inzicht in fake news en beïnvloeding.

Bib geeft inzicht in fake news en beïnvloeding.

B

Bib geeft inzicht in fake news en beïnvloeding.

Sinds dinsdag loopt in bib Schoonmeersen The Glass Room. Deze tentoonstelling geeft de bezoeker, via een reeks posters en digitale objecten, inzicht in wat desinformatie en fake news is, waarom het wordt gedeeld, hoe het zich verspreidt en hoe we er ons kunnen tegen wapenen. Met andere woorden: een zeer actueel thema dat impact heeft op elk van ons.

Wat maakt informatie betrouwbaar of onbetrouwbaar? Welke rol spelen nieuwe technologieën en sociale mediaplatforms bij de verspreiding van desinformatie? En wat is de impact ervan op onze cultuur, politiek en samenleving?

De tentoonstelling confronteert je met hoe je zelf, als individuele burger, ongewild deelneemt aan de verspreiding van des­infor­matie.

Dit zijn enkele van de actuele vragen waar de tentoonstelling op focust. The Glass Room toont hoe sociale media en het internet de manier waarop we informatie lezen en erop reageren hebben veranderd. Je leert er waarom het ontmaskeren van fake news niet zo eenvoudig is en je duikt mee in de wereld van deep fakes, die nu zo realistisch zijn dat ze zeer moeilijk te detecteren zijn.

Je ontdekt er ook hoe socialemediaplatforms zijn ontworpen om ons aan zich te binden en hoe ze gebruikt kunnen worden om onze mening te beïnvloeden. De tentoonstelling confronteert je met hoe je zelf, als individuele burger, ongewild deelneemt aan de verspreiding van desinformatie door op items te klikken, ze te liken en te delen. Je leert over bedrijfsmodellen, ontwerppraktijken en gewoontes die een omgeving creëren waarin verkeerde informatie viraal kan gaan. Je komt te weten hoe de beslissingen die de technologiereuzen nemen ons gedrag en onze meningen kunnen beïnvloeden en welke tactieken influencers gebruiken.

The Glass Room is een internationaal project die wereldwijd al 370 keer getoond is en meer dan 270.000 mensen heeft bereikt. Deze ‘zelfleerinstallatie’ loopt in bib Schoonmeersen nog tot 19 oktober en past in de reeks Spotlight@bib, naar aanleiding van Information Access Day op 28 september.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Bibliotheken
Op elke campus is er een gespecialiseerde bibliotheek. Op deze pagina kan je snel zoeken in alle informatie­bronnen die de bib rijk is.
The Glass Room

The Glass Room is a public intervention that aims to demystify technology through immersive, thought-provoking, self-learning exhibitions. The Glass Room began as a large scale exhibition, …

Publicatiedatum: 22/09/2022