De graduaatsopleiding bouwkundig tekenen wil de praktijk van het werkveld zo sterk mogelijk benaderen. Daar was echter een digitale tool voor nodig die meer mogelijkheden biedt. Die vond de opleiding in Autodesk ACC. HOGENT is daarmee de eerste hogeschool in Vlaanderen die over een licentie beschikt voor een dergelijke geavanceerde tool.
De tweejarige graduaatsopleiding laat de studenten kennis maken met alle facetten van het bouwkundig tekenen en kiest daarbij voor een sterk praktijk- en beroepsgerichte aanpak. Werkplekleren en stages zijn daar een onderdeel van, maar ook in groepsopdrachten wordt ernaar gestreefd om de dagelijkse professionele praktijk zo dicht mogelijk te benaderen. De opleiding is opgezet vanuit de sector en in samenwerking met het werkveld, die het programma via werkveldcommissies regelmatig evalueert en bijstuurt.
Samenwerken
De opleiding focust sterk op ‘Building Information Modelling’ (BIM). Dat is een manier van samenwerken via een digitale tool waarbij informatie gestructureerd beschreven, beheerd en uitgewisseld wordt tijdens de volledige cyclus van een project (van programmafase tot exploitatiefase).
Zo werken de studenten onder meer met de modelleersoftware Autodesk AEC Collection. Maar om op basis van BIM echt goed samen te werken, is er meer nodig. Cindy Parewijck, lector en coördinator van de opleiding, licht toe: “In het laatste jaar moeten studenten alle kennis en ervaring die werd opgedaan, verwerken in een groepsopdracht, wat impliceert dat er intensief wordt samengewerkt volgens de BIM-methodiek. Maar de digitale tools waar de opleiding tot nog toe gebruik van maakte, bleken daartoe niet helemaal toereikend.”
Het gevolg was dat studenten genoodzaakt waren om modellen en andere opdrachtbestanden via de bekende platformen als Dropbox of WeTransfer te delen om een medestudent toe te laten verder te werken aan de opdracht. Dat kwam de efficiëntie uiteraard niet ten goede.
ACC
Er was dus nood aan een digitale tool die toestond om tegelijkertijd aan hetzelfde model te werken. Want als je bouwkundig tekenen in de beroepspraktijk zoveel mogelijk wil benaderen, moeten studenten volgens de BIM-methodiek leren met verschillende personen in uiteenlopende disciplines samenwerken en die disciplines met elkaar linken. En dan is een centraal platform waar je de data opslaat en deelt, van groot belang.
HOGENT ging te rade bij Ann Van den Borre, technical solutions executive bij Autodesk Construction Solutions Benelux. HOGENT werkte immers al samen met Autodesk en maakte gebruik van hun AEC Collection-software. “Maar om aan de behoefte van de opleiding te voldoen, was meer nodig”, legt Ann Van den Borre uit. “Autodesk Construction Cloud (ACC) kon hier een oplossing bieden. Daarom hebben we HOGENT een educational licence voor die tool aangereikt. HOGENT is daarmee de allereerste hogeschool die een beroep kan doen op zo’n licentie.”
Autodesk Construction Cloud bestaat uit verschillende modules die in overleg met de school beschikbaar gesteld worden en die de student mag gebruiken tot het einde van de opleiding.”
Met dit platform voor bouwmanagement kan informatie gedeeld worden tijdens alle stadia van het bouwtraject, van ontwerp en bouw tot en met de exploitatie. Iedereen kan er altijd en gelijktijdig aan projecten werken. Voor de opleiding met ACC aan de slag ging, was dat niet mogelijk en werd het werk van studenten opgedeeld in verschillende segmenten, met tijdverlies maar ook een grotere foutenlast tot gevolg.
En het verschil is nu al duidelijk: bij de presentatie van de groepswerken was het voor docenten en de jury duidelijk zichtbaar wie al met ACC had gewerkt. Er was een échte samenwerking ontstaan.
Publicatiedatum: 26/04/2023