Annick Gilles, lector audiologie aan de HOGENT-opleiding logopedie en audiologie, publiceerde deze zomer het boek ‘(h)OREN(dol)?! Alle antwoorden op je vragen over tinnitus’.
Tinnitus of oorsuizen (het horen van een geluid zonder dat dit in de omgeving aanwezig is) is een symptoom dat ongeveer 20 procent van de volwassenen ervaart en dat velen als zeer hinderlijk ervaren.
Annick Gilles is, behalve lector aan HOGENT, ook hoofd van de tinnituskliniek in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Daar ziet ze jaarlijks duizenden tinnituspatiënten en allen hebben ze één ding gemeen: ze kampen met veel vragen en onduidelijkheden omtrent tinnitus, wat veel onzekerheid en angst met zich meebrengt.
Met haar boek wil Annick mensen die met tinnitus te kampen hebben en hun omgeving duidelijk informeren. De huidige, wetenschappelijke inzichten worden op een toegankelijke manier uitgelegd.
Complex
“Tinnitus is een zeer complex fenomeen en de behandeling ervan verschilt naargelang de onderliggende oorzaken. Het belang van een geïndividualiseerd traject, zowel in diagnose als behandeling, is daarbij dus onontbeerlijk”, legt Annick uit.
Die complexiteit maakt het natuurlijk niet evident voor patiënten om de weg te vinden naar een effectieve behandeling. Het boek tracht die zoektocht gemakkelijker te maken zonder dat het gespecialiseerde of geïndividualiseerde tinnitusbegeleiding vervangt.
“Sowieso bestaat er voor iedereen een oplossing”, zegt Annick. “Maar soms, bijvoorbeeld bij onomkeerbare gehoorschade, bestaat die oplossing uit het aanvaarden en leren leven met de tinnitus, wat mensen al een hele stap vooruit helpt en het tot een draaglijke klacht kan maken.”
Het boek ‘(h)OREN(dol)?! Alle antwoorden op je vragen over tinnitus’ is vooral een ondersteunend platform. Het is een naslagwerk met verklaringen over onder meer het ontstaan van tinnitus en het geeft toelichting rond de vele termen, onderzoeken en behandelingen die in het kader van dit thema bestaan. Dit boek is op de eerste plaats gericht naar mensen die zelf met tinnitus kampen en die op zoek zijn naar correcte informatie. Het kan daarnaast een handige ondersteuning zijn voor hulpverleners die in contact komen met tinnituspatiënten.
Auteur: Annick Gilles
Uitgeverij: Garant Uitgevers, 2022
ISBN: 9789044138719
Pagina's: 188
Prijs: 25 euro
Al jaren gefascineerd door en gespecialiseerd in tinnitus.
Annick Gilles studeerde Audiologische Wetenschappen aan de Universiteit Gent. Ze vond het verbijsterend hoeveel mensen last van tinnitus ondervinden en hoe sommigen hier onder kunnen lijden. In 2011 startte ze een doctoraatsonderzoek aan de Universiteit Antwerpen naar de effecten van lawaaischade en naar tinnitus bij jongeren na luide muziekblootstelling. Ze behaalde in 2014 de doctoraatstitel in de Medische Wetenschappen en bleef zich verder specialiseren in tinnitus.
Sinds 2018 is ze professor aan de Universiteit Antwerpen en daarnaast deels lector aan HOGENT waar ze actief is in de modules rond gehoor in de geneeskundige en audiologische opleidingen. Ze is de oprichter en bezieler van TINTRA (Tinnitus Treatment & Research Center Antwerpen), een internationaal vooraanstaand expertise- en onderzoekscentrum omtrent tinnitus. Samen met een gespecialiseerd, multidisciplinair team staat ze met TINTRA in voor de diagnose, begeleiding en behandeling van jaarlijks om en bij de 2500 tinnituspatiënten.
Publicatiedatum: 09/08/2022