Facebook Pixel Puree als recept voor een succesvolle onderneming. - Hogeschool Gent
Foto Puree als recept voor een succesvolle onderneming.

De puree van grootmoeder als inspiratie voor succesvolle onderneming.

D

De puree van grootmoeder als inspiratie voor succesvolle onderneming.

Foto: Imschoot Media

Op het Gentrepreneur Awards-event, dat plaatsvond op 14 mei, werd Ruben Van Geenberghe, student leerkracht lager onderwijs aan Arteveldehogeschool, met zijn bedrijf JustSayInnovate verkozen tot Student-Ondernemer van het Jaar. De publieksprijs ging naar HOGENTenaar Gaetan Vandegehuchte die samen met zijn broer met hun bedrijf Pureto traditionele aardappelpuree opnieuw hip maakt. Eerder deze maand won Pureto ook al de Start Academy.

De tiende editie van de Gentrepreneur Awards kon in NTGent op een publieke belangstelling van maar liefst 550 enthousiaste aanwezigen rekenen. Die zagen Ruben Van Geenberghe met zijn onderneming JustSayInnovate de hoofdprijs wegkapen. De student richt zich op de BMX-wereld. Hij traint beginnende BMX’ers kent zo de problemen die kinderen ervaren als ze met een BMX rijden. Daarom voerde hij enkele aanpassingen aan die het gemakkelijker maken om comfortabeler en veiliger met BMX te rijden – zo ontwierp hij onder meer een verstelbare rem. De Arteveldestudent werd beloond met een prijzenpakket ter waarde van 7500 euro en is het nieuwe rolmodel voor student-ondernemers in Gent.

Pureto

Dat laatste geldt ook voor HOGENTenaar Gaétan Vandegehuchte, student toegepaste informatica, die met Pureto de publieksprijs won en daarmee op korte tijd voor de tweede keer in de prijzen viel. Pureto won op 4 mei immers al de Start Academy 2024 van Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw (Vlajo).

Gaétan Vandegehuchte en broer Gilles waren verzot op de puree van hun oma. Geïnspireerd door het succes van de poké bowl, bedachten ze een variatie daarop met als basis aardappelpuree, waar ze trendy twist aan geven met onder meer verschillende toppings en dressings en varianten met spinazie en wortel. En ze startten met dat concept een eigen onderneming: Pureto. 

Ze bieden de Pureto-bowls aan via een foodtruck waarmee ze naar allerlei events en festivals trekken. En het concept slaat aan, zegt Gaétan: “Het voorbije weekend namen we deel aan het Gent Smaakt-foodfestival en de mensen schoven aan in lange rijen. Dat zegt al iets. Daarnaast staan we deze zomer op meer dan dertig events en festivals. We merken dat de mensen het unieke van ons concept appreciëren: hoewel traditioneel, is het eens iets anders dan de klassieke hamburger of friet. Onze puree is ook vegan en ook voor het vlees dat we aanbieden hebben we vegan alternatieven. Voor veel festivals is dat trouwens een vereiste, maar ook los daarvan merken we dat de vraag naar vegetarisch en vegan toeneemt.”

Grootmoeders huiskamer

Het gaat de broers behoorlijk voor de wind, want de foodtruck waarin ze investeerden, is intussen terugverdiend en bovendien zetten ze binnenkort ook een tweede foodtruck in. Ze betalen zichzelf nog geen loon uit, maar op termijn is dat wel de bedoeling, want de lat ligt hoger: “De formule met de foodtruck is vooral bedoeld om cash flow te creëren. Onze ambitie is om in verschillende Vlaamse steden Pureto-restaurants met hetzelfde puree-bowl concept te openen. Het gaat immers niet alleen om het eten op zich: het moet een beleving worden met een vleugje nostalgie. Wie bij ons binnenkomt, moet als het ware het gevoel hebben in grootmoeders huiskamer terecht te komen. Zo’n sfeer kan je uiteraard niet creëren met een foodtruck.”

Statuut student-ondernemer

Een onderneming runnen en dan ook nog je studietraject succesvol doorlopen, is geen evidentie. Dat ervaart ook Gaétan, maar daar heeft hij van meet af aan rekening mee gehouden. “Ik koos er bewust voor om mijn studies over vier jaar te spreiden, zodat ik meer ademruimte kreeg. Bovendien kan je aan HOGENT het statuut student-ondernemer aanvragen – vergelijkbaar met het topsportstatuut – waardoor je meer flexibiliteit krijgt inzake lessen en examenregeling. En dat helpt natuurlijk ook om het allemaal beheersbaar te houden.”

Gentrepreneur: uniek aanspreekpunt voor ondernemende studenten

Arteveldehogeschool, HOGENT en de Universiteit Gent intensifiëren vanaf academiejaar 2024-2025 hun samenwerking binnen het ecosysteem Gentrepreneur. Bovendien neemt Gentrepreneur dan zijn intrek in het iconische Wintercircus. Dat werd bekrachtigd tijdens de Gentrepreneur Awards op dinsdag 14 mei. E-Lab, het HOGENT-expertisecentrum inzake ondernemerschapsonderwijs, blijft naast Gentrepreneur actief en zet sterker in op ondernemerschapsonderwijs en ondernemend leren.

Gentrepreneur stimuleert en ondersteunt al jaren ondernemerszin en ondernemerschap bij studenten, en kende in die periode een opmerkelijke bloei. Die succesvolle samenwerking wordt nu bekrachtigd: met Gentrepreneur bundelen de drie onderwijsinstellingen hun eigen student-ondernemerschapswerking tot een gezamelijke dienst.

Gentrepreneur wordt zo hét Gentse aanspreekpunt voor alle ondernemende studenten in Gent en zal een nog duidelijkere en sterkere dienstverlening aanbieden. Studenten met een onderneming, een vaag of heel concreet idee, of met interesse in ondernemerschap zijn er welkom voor persoonlijke begeleiding en een divers aanbod aan programma’s en events.

In totaal zal het Gentrepreneurteam, met veel vertrouwde gezichten, bestaan uit dertien (zowel voltijdse als deeltijdse) personeelsleden. Zij blijven verbonden aan hun oorspronkelijke onderwijsinstelling maar vormen vanaf september samen het Gentrepreneurteam – voor HOGENT zijn dat Edith Renne, Sien Willaert en Emma Decruyenaere.

E-Lab

Dat betekent echter allerminst dat E-Lab, het HOGENT-expertisecentrum inzake ondernemerschapsonderwijs, ophoudt te bestaan. Voor individuele coaching en begeleiding kunnen studenten er niet meer terecht maar E-Lab blijft wel de vakken Ondernemen (zowel in Nederlands als Engels) en design thinking als keuzeopties bij alle bacheloropleidingen aanbieden.

Daarnaast werkt E-Lab een extra-curriculair aanbod uit waar studententeams aan de slag gaan met een maatschappelijke uitdaging. “Hier mikken we niet op de eerste plaats op student-ondernemers, maar ook via dergelijke projecten ontwikkelen de studenten ondernemende vaardigheden”, legt Bart Derre, directeur E-Lab, uit.

E-Lab zal zich eveneens, meer dan voorheen, focussen op de professionalisering van ondernemerschapsonderwijs en op ondernemend leren, en zal daarvoor samenwerken met HELA (HOGENT Education Learning Academy), de leer- en exploratieplek voor HOGENT-lesgevers.

Behalve in Gentrepreneur, is HOGENT via E-lab ook partner in Broeikas, het Aalsterse ecosysteem voor student-ondernemers en de Aalsterse Health Care Hub, een innovatiecentrum voor health care-bedrijven.

De grote publieke lancering van de nieuwe Gentrepreneurwerking vindt plaats op 15 oktober in het Wintercircus. Ontvang als eerste een uitnodiging en blijf op de hoogte van alle nieuwe plannen.

  "Het gaat niet alleen om het eten op zich: het moet een beleving worden met een vleugje nostalgie. Wie bij ons binnenkomt, moet als het ware het gevoel hebben in grootmoeders huiskamer terecht te komen."
Gaetan Vandegehuchte, student-ondernemer

Andere genomineerden HOGENT

Met de verkiezing van de Gentrepreneur Student-Ondernemer van het Jaar en de publieksfavoriet komt een einde aan een boeiend groeitraject waaraan 10 genomineerden deelnamen. Geselecteerd door een jury, hebben deze genomineerden zich bewezen als opkomende, inspirerende student-ondernemers die het verdienen om in schijnwerpers te staan tijdens de Gentrepreneur Awards.

Van de 10 genomineerden waren er, naast Gaétan Vandegehuchte, nog twee andere HOGENTenaars genomineerd:

Quinten van Wesel brengt met Maki het beste van community management samen in een pakket voor de creatie van bruisende communities. Quinten zag de schadelijke effecten van grooming en cyberstalking op online platforms. Het gebrek aan effectieve moderatie en de terugkerende problemen motiveerden hem om een oplossing te ontwikkelen die deze problemen aanpakt.

Matthias Verbert gaat met MAVER verder dan alleen het maken van houten meubels. Hij creëert unieke stukken die volledig op maat zijn gemaakt en zoekt naar het persoonlijke verhaal van elke klant om in zijn meubels te verwerken. Daarnaast zet hij zich in voor duurzaamheid door materialen op verantwoorde wijze te gebruiken en de natuurlijke schoonheid van het hout te behouden.

Publicatiedatum: 15/05/2024