Foto Inspiratiedag Emotionele ontwikkeling: van basis tot borging

Inspiratiedag emotionele ontwikkeling.

I

Inspiratiedag emotionele ontwikkeling.

Wil jij jouw kennis over Emotionele Ontwikkeling (EO) verdiepen en versterken? Ben je benieuwd naar de nieuwste inzichten, praktische handvatten en inspirerende methodieken om nog beter in te spelen op de emotionele noden van je cliënten of collega’s?

Dan mag je onze Inspiratiedag Emotionele Ontwikkeling niet missen! Een dag vol nieuwe inzichten, praktijkgerichte lezingen en waardevolle ontmoetingen met collega’s en experts uit het werkveld.

Wat mag je verwachten?

  • Concrete handvatten om EO in jouw praktijk of organisatie te versterken
  • Netwerkmomenten om ervaringen en expertise te delen
Sfeerbeeld

Programma

09.30 uur


Verwelkoming & nieuws vanuit onze opleiding - VST-modules

Spreker: Leen Poppe

10.00 uur


VST EO, warming up – situering van de actuele tendensen

Sprekers: Ellen Rodts en Sanne Van Den Abeele

11.00 uur


PAUZE

11.30 uur


Belang van coaching en borging van EO binnen organisaties

Spreker: prof. dr. Filip Morisse

Een benadering gebaseerd op emotionele ontwikkeling probeert de cliënt zelf met probleemgedrag niet extra 'aan te passen', te viseren of te overvragen maar probeert een omgeving te creëren die zich aan-past, af-stemt op de emotionele noden van cliënten. Het gaat dus niet om een 'aanpak' of 'behandeling' van cliënten maar om het sensitief-responsiever maken van medewerkers. Onderzoek wijst uit dat vorming hiervoor slechts rendeert door coaching on the job. In deze lezing wordt een state of the art gebracht hoe dergelijke coaching van teams en van medewerkers het best kan vorm krijgen, vanuit het model van emotionele ontwikkeling.

Prof. Dr. Filip Morisse is als orthopedagoog verbonden aan het P.C. Dr. Guislain (Gent). Daarnaast is hij als wetenschappelijk medewerker en docent werkzaam in Hogeschool Gent en EQUALITY Research Collective, voor de Academische Werkplaats Emotionele Ontwikkeling (SENS-EO). Tot slot is hij gastprofessor aan de Vakgroep Orthopedagogiek Universiteit Gent.

12.30 uur


PAUZE

13.30 uur


Praktijkgerichte lezing naar keuze

Spreker: Sanne Van Den Abeele

Een goede kennis en begrip van het concept en kader van emotionele ontwikkeling is heel belangrijk voor het inschatten van emotionele behoeften en noden bij cliënten, kinderen, jongeren, ....

In deze workshop gaan we terug naar de basis. We staan stil bij het ontwikkelingsdynamisch model van Došen, zowel bij het ontwikkelingskader als bij het belang van het dynamisch gebruik. We gaan in op de 7 emotionele behoeften met talrijke voorbeelden uit de praktijk en ruimte voor eigen casussen. We nodigen de deelnemers uit om stil te staan bij hun eigen kijk naar gedrag en hiermee aan de slag te gaan in hun eigen werkcontext.

Sanne Van Den Abeele is orthopedagoog, gecertificeerd EO-trainer en lector aan HOGENT. Ze leerde emotionele ontwikkeling kennen als orthopedagoog in de sector voor mensen met een beperking. Sindsdien geeft ze opleidingen over emotionele ontwikkeling in diverse sectoren. Momenteel geeft ze ook les over inhouden binnen het domein emotionele ontwikkeling in verbinding in de opleiding Orthopedagogie.

vzw Ampel

De workshop richt zich op het thema 'trauma' en hoe dit herkend en behandeld kan worden bij mensen met een verstandelijke beperking. Het behandelt de volgende onderwerpen:

  • Het herkennen van de symptomen van trauma.
  • De impact van complex trauma op de hersenwerking en ontwikkeling.
  • Het creëren van een traumasensitieve context.
  • De vertaling van deze inzichten naar behandeling en ondersteuning.

Daarnaast wordt er concreet gewerkt met de teammethodiek 'Rudy de Rugzak

Tine Morisse, Michelle Lapeere en Nele Vermeulen zijn allen werkzaam als mobiele medewerkers bij Ampel en Ampel WINGG. Ampel is een ambulante consulenten- en therapiewerking in West-Vlaanderen. Ze richten zich op mensen met een verstandelijke beperking die bijkomende psychische, psychiatrische en/of gedragsproblemen hebben, evenals hun omgeving. Via een grondige beeldvorming proberen ze vastgelopen situaties te deblokkeren.

Eind 2024 wonnen ze de Anton Došen-prijs met hun inzending van 'Rudy De Rugzak'.

Spreker: Leen De Neve

Na het inschalen of inschatten van emotionele ontwikkeling begint het echte werk pas. Je probeert de informatie die je hieruit krijgt te vertalen naar ondersteuningsnoden en gaat op zoek naar hoe je daar als omgeving het best aan tegemoet kan komen. In deze workshop staan we stil bij dit proces, geven we ideeën mee en bespreken we kansen en valkuilen.

Leen De Neve is orthopedagoog en werkzaam als coördinator van Outreach De Steiger (Zorggroep Guislain). Daarnaast geeft ze regelmatig opleiding in emotionele ontwikkeling, met een voorliefde voor het vertalen van dit gedachtegoed naar ondersteuning.

Sprekers: Mieke Blontrock & Ellen Rodts

Elke emotionele ontwikkelingsfase brengt spanningen met zich mee, die onvermijdelijk terechtkomen bij het team van begeleiders. Om zich te kunnen afstemmen op de emotionele noden van cliënten, is stressregulatie van begeleiders van cruciaal belang. Binnen deze workshop worden stressregulatie, emotionele afstemming en emotionele beschikbaarheid met elkaar verbonden.

Naast een aantal theoretische handvaten krijgen jullie praktische houvasten mee aan de hand van de 4 deelaspecten van emotionele beschikbaarheid, die verder toegepast worden binnen de coachingsmethodiek Mentemo. De workshop nodigt begeleiders en teamcoaches uit om de concepten emotionele ontwikkeling, emotionele beschikbaarheid en emotionele afstemming een zinvolle plaats te geven in het geheel van hun ondersteuningscontext.

Mieke Blontrock is klinisch orthopedagoog, gecertificeerd beoordelaar SEO-R² en SEO-V en lector aan HOGENT. Mieke is medeauteur van het boek 'emotionele ontwikkeling in verbinding' en doceert diverse inhouden met betrekking tot dit thema.

Ellen Rodts is klinisch psycholoog, gecertificeerd beoordelaar SEO-R² en SEO-V en lector aan HOGENT. Ellen leerde emotionele ontwikkeling kennen als psycholoog/coach binnen Jeugdzorg, in het werken met jonge ouders met jonge kinderen (0-3 jaar). Ellen geeft les over inhouden binnen het domein emotionele ontwikkeling in verbinding in de opleiding Orthopedagogie.

Spreker: Aristo Ongena

Emotionele ontwikkeling is geen statisch proces en is niet te vatten is in één vaste fase van Emotionele Ontwikkeling. Sterker nog, het vastpinnen op één fase brengt risico's met zich mee. Om deze dynamiek recht te doen, ontwikkelen we een nieuw model dat meer flexibiliteit biedt in het gebruik van de SEO.

Tijdens deze workshop geef ik een actuele stand van zaken over het model, bespreek ik hoe je het in de praktijk kunt toepassen en deel ik eerste ervaringen uit het werkveld. Ben je benieuwd hoe je de SEO dynamischer kunt inzetten? Schrijf je dan in voor deze workshop en ontdek hoe je cliënten nog beter kunt ondersteunen.

Aristo Ongena is orthopedagoog, gecertificeerde SEO trainer en wetenschappelijk medewerker bij ScienceForCare, waar ik onderzoek doe om cliënten met een verstandelijke beperking actiever te betrekken in het werken rond emotionele ontwikkeling. Dit vraagt niet alleen vormelijke aanpassingen, zoals visualisaties en spelmethodieken, maar ook een inhoudelijke herziening van hoe we naar emotionele ontwikkeling kijken.

 

Praktisch

3 april 2025 van 9.30 tot 16 uur
Campus Schoonmeersen, gebouw T

Inschrijven kan tot 21 maart 2025.

Inschrijven

 

Extra

Je kan het boek "Emotionele ontwikkeling bij personen met een verstandelijke beperking" tegen reductietarief aankopen (24 EUR i.p.v. 37.50 EUR)