Foto DCD in de les LO: tips en tricks

DCD in de les LO. Tips & tricks.

D

DCD in de les LO. Tips & tricks.

TICKET KOPEN

Ben je leerkracht LO in het kleuteronderwijs, lager onderwijs of secundair onderwijs (in het regulier of buitengewoon onderwijs)? Aan de hand van getuigenissen, theoretische achtergronden en praktijksessies word je ondergedompeld in het omgaan met leerlingen met Developmental Coordination Disorder (DCD) in de les LO.

Of je nu al ervaring hebt met Developmental Coordination Disorder tijdens de les LO, of je bent een beginnende leerkracht en je wil graag hierrond meer kennis opdoen, tijdens deze bijscholing krijg je gegarandeerd een pak tools mee naar school.

Programma

13.45 uur


Ontvangst

14.15 uur


Algemene sessie

Welkom 

Introductie
Silke Plaetinck en Hannelore Sys - lerarenopleiders educatieve bachelor secundair onderwijs LO-BR, HOGENT

Beter begrijpen van de motorische leertekorten bij kinderen en jongeren met DCD
dr. Mireille Augustijn, onderzoeker postdoctoraat ‘Motorisch leren bij jongvolwassenen met DCD”, leerkracht lichamelijke opvoeding en STEM-sport 2de-3de graad, Sint-Bavo Gent

15.00 uur


Keuzesessie 1

Kies een uit vijf mogelijkheden

Veerle Algoed – vzw Dyspraxis

Inleefmoment voor iedereen die nog weinig voorkennis heeft over DCD. A.d.h.v. praktische vaardigheden en duidelijke uitleg ervaren de deelnemers wat de impact van DCD op het dagelijks leven is.

Griet Dewitte – docent Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie UGENT en auteur van het boek ‘Help, mijn kind heeft DCD’

Stimuleren van fijne en grove motoriek bij kleuters en lagere schoolkinderen.

Niels Decock - leerkracht LO en leerondersteuner in het Specifiek Leersteuncentrum Dominiek Savio, Gits

Camille Staelens - ergotherapeute en leerondersteuner in het Specifiek Leersteuncentrum Dominiek Savio, Gits

Praktische sessie met methodieken en voorbeelden voor aanpassingen van de les LO in het basisonderwijs voor leerlingen met DCD. 

Stien Storme - Psychomotorische therapeut binnen BuSO Dominiek Savio, Gits
 
Praktische sessie met methodieken en voorbeelden voor aanpassingen van en evaluatie in de les LO in het secundair onderwijs voor leerlingen met DCD.

prof. Bert Steenbergen – Hoogleraar Faculteit sociale wetenschappen, Radboud Universiteit Nijmegen (NL)

dr. Femke van Abswoude – Universitair docent Faculteit sociale wetenschappen, Radboud Universiteit Nijmegen (NL)

Livestream: toelichting over impliciet en expliciet motorisch leren met aansluitend een Q&A- sessie. Hierbij wordt er kort ingegaan op het verschil tussen expliciet en impliciet leren. Daarna worden er voorbeelden gegeven van de toepassing van impliciet leren in het bewegingsonderwijs.

Dit gebeurt a.d.h.v. het handboek ‘Iedereen sport op maat’, dat vooraf aan de deelnemers wordt bezorgd. Het handboek biedt heel wat concrete handvaten voor verschillende leerlijnen / sportdisciplines in het lager en secundair onderwijs.

Het doel is zo veel mogelijk sportlesgevers/docenten te ondersteunen bij het stimuleren van bewegen en een actieve leefstijl bij kinderen en jongeren met o.a. DCD. Sporten op maat is hierbij het uitgangspunt.

16.00 uur


Pauze

16.15 uur

 

17.15 uur


Keuzesessie 2

Maak een tweede keuze uit de vijf mogelijkheden
 

Einde

 

 

Doelgroep

  • Leerkrachten lichamelijke opvoeding kleuteronderwijs, lager onderwijs en secundair onderwijs, zowel uit het regulier als het buitengewoon onderwijs
  • Geïnteresseerden
 

Wanneer?

dinsdag 1 april 2025
van 13.45 tot 17.15 uur

 

Locatie

HOGENT Campus Schoonmeersen - Sporthal (lokaal 0.210)
Sint-Denijslaan 151
9000 Gent

 

Kostprijs

  • € 50: Standaardtarief
  • € 25: Reductietarief HOGENT-studenten mits voorleggen geldige studentenkaart.

Ticketprijzen zijn vrijgesteld van btw (art 44 § 2.4°)

 

Vragen?

Sfeerbeeld van studenten achter computer

Alles is duidelijk, je hebt genoeg info en je bent volledig overtuigd? Koop dan snel je ticket!

Ticket kopen

ANNULERINGSVOORWAARDEN Bij het niet bereiken van een minimum­aantal inschrijvingen, zal HOGENT zich genoodzaakt zien deze bijscholing te annuleren. Je zal daarvan per e-mail tijdig op de hoogte gebracht worden. Je inschrijvingssom storten we in dat geval terug. Zelf annuleren kan tot 7 dagen vooraf mits betaling van de administratieve kost. Een vervanger laten deelnemen kan altijd. Mail naar hannelore.sys@hogent.be.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

bijscholingen

Bekijk ons uitgebreid aanbod navormingen, studiedagen, bijscholingen of nascholingen, workshops, symposia en congressen. Dit zijn korte vormingen van een of meerdere dagen. Een ideale manier om je …

Connect
Blijf up-to-date over nieuws, onderzoek, bijscholingen en events met HOGENT Connect. Selecteer de thema's die jou interesseren.
Leerstoornissen

Het postgraduaat leer­stoornissen richt zich tot bachelors en masters in de logopedie met minimaal twee jaar ervaring in het begeleiden van kinderen of jong­volwassenen met …

Research Centre for Learning in Diversity
Leren en diversiteit staat centraal in het onderzoeks­centrum. We voeren praktijk­gericht onderzoek naar zowel formeel als informeel leren, typisch en atypisch leren en leren doorheen …