De leerlingen krijgen inzicht in het productieproces en de sensorische profilering van zowel (light)roomijs als drinkyoghurt.
De groep wordt opgesplitst in twee groepjes. Groep 1 start met de productie van het referentieroomijs: samenvoegen van de ingrediënten, turbineren, invriezen tot bewaarijs bij -18°C.
De andere groep start met de productie van drinkyoghurt: samenvoegen van de ingrediënten, blenden en koelen. Na een korte pauze wisselen de groepen en wordt het light ijs met aangepaste receptuur en drinkyoghurt met een andere stabilisator geproduceerd.
Nadat de verschillende producten klaar zijn, worden de leerlingen ondergedompeld in de sensorische profilering van de verschillende producten:
- welke smaakparameters zijn aanwezig?
- merken we verschillen?
- hoe kunnen we deze verschillen in kaart brengen?
Als afsluiter worden de ijsjes en drinkyoghurts verder geconsumeerd: het is COOL aan HOGENT.
Datum
na onderling overleg
Doelgroep
derde graad van de wetenschappelijke richtingen van ASO/TSO
Maximaal aantal leerlingen
20
Materiaal
Ter voorbereiding ontvangt de leerkracht informatie over het productieproces van roomijs en drinkyoghurt, zodat we meteen aan de slag kunnen.
Duur
3 tot 4 uur