Wegwijs in de graduaten
Graduaten zijn een vorm van hoger onderwijs die studeren mogelijk maakt voor leerlingen die al doende leren. Bekijk alle info en/of schrijf je in voor een infosessie.
Waar en wanneer?
Aan HOGENT heb je een ruime keuze aan trajecten voor graduaatsopleidingen verspreid over verschillende locaties.
Een graduaatsopleiding is voor echte doeners. Alle graduaten bestaan minimaal uit één derde werkplekleren. In een voltijds dagtraject behaal je je diploma in twee jaar. Maar naast overdag zijn er ook opleidingen die je ’s avonds en in het weekend kan volgen. Daarna kan je meteen aan de slag of kan je via een verkort traject je bachelor halen.
A
Accounting administration
Zie jij jezelf als accountant een onderneming echt vooruit helpen? Maak kennis met alle facetten van boekhoudkundig en financieel werk. Deze opleiding stoomt je klaar voor het echte werk.
B
Basisverpleegkunde
Als basisverpleegkundige zorg je voor zorgvragers. Je doet er alles aan om hen fysiek beter te maken. Maar ook om hun leven draaglijker en aangenamer te maken. Daarnaast ben je hun mentale steun en toeverlaat. Een rol die je zeker niet mag onderschatten.
B
Biotechnologie
Elke dag met een hagelwitte jas het labo in. Je ziet het je wel doen? De opleiding biotechnologie bereidt je voor om in uiteenlopende sectoren als laborant aan de slag te gaan.
B
Bouwkundig tekenen
Altijd al gefascineerd geweest door een bouwproces? Met correcte plannen en tekeningen maak jij als bouwkundig tekenaar het verschil. Deze veelzijdige opleiding maakt je wegwijs in alle facetten van de organisatie van het bouwkundig tekenen.
E
Educatieve graduaatsopleiding
Word jij de praktijkleerkracht die vanuit een stevige praktijkbasis en liefde voor het vak jongeren inspireert en motiveert? Word jij de leerkracht die future proof in het werkveld staat: leergierig, verantwoordelijk, flexibel, …?
E
Elektromechanische
systemen
Je wil elke machine of installatie binnenstebuiten keren? Je ziet problemen als een uitdaging en oplossingen zoeken als je doel? Volg de opleiding elektromechanische systemen en word onderhoudstechnicus of meet- en regeltechnicus.
H
HVAC-systemen
Heb je interesse in installatie, onderhoud en herstel van ventilatie-, koel- en verwarmingssystemen? In deze praktijkgerichte opleiding word je helemaal klaargestoomd als HVAC-technicus.
J
Juridisch-administratieve ondersteuning
Na het volgen van deze opleiding kan je meteen aan de slag bij een advocaat, notaris, gerechtsdeurwaarder en griffie. Je ondersteunt hen bij het opmaken, inventariseren en archiveren van juridische documenten.
L
Laboratorium-
assistentie
Heb je een sterke interesse voor wetenschappen en sta je graag in een labo? Dan is deze opleiding beslist iets voor jou. Je leert alles over de chemische, biochemische, micorbiologische en biotechnologische technieken.
M
Marketing- en communicatiesupport
Jezelf ontpoppen tot een ware marketeer en communicatie-expert? In de opleiding marketing-en communicatiesupport maak je kennis met alle facetten van communicatie en marketing in een onderneming.
P
Productiebeheer
In het graduaat productiebeheer word je opgeleid om als productieverantwoordelijke voor een productieafdeling of -eenheid in een land- of tuinbouwbedrijf of in de voedingssector aan de slag te gaan. Je beheert, bewaakt en optimaliseert het productieproces.
P
Programmeren
Je wordt opgeleid om zelf apps en digitale services te programmeren. Je leert relevante programmeertalen voor het bouwen, onderhouden en beveiligen van softwareprojecten.
S
Sales support
In de opleiding sales support leer je alle kneepjes van het vak om een onmisbare schakel te worden in ieder salesteam. Van verkoopstrategieën tot klantenservice. Zo leer je waardevolle relaties opbouwen waar zowel je bedrijf als je klanten bij winnen.
S
Systeem- en netwerkbeheer
Scripting, cloudbeheer en IT-security staan bij deze opleiding hoog op de agenda. Dankzij jouw kennis kan je helpen bij het opzetten en beheren van de IT-infrastructuur en los je netwerkproblemen in een handomdraai op.
W
Werf-
organisatie
Droom je ervan om als werfleider alles in goede banen te leiden op een bouwwerf? Met een graduaat werforganisatie kan je meteen aan de slag!
W
Winkelmanagement
Een krak worden in verkooptechnieken, communicatie met klanten en personeel, voorraadbeheer, commercieel beheer, leidinggeven en HR? Volg deze opleiding en word zelf afdelingsverantwoordelijke of winkelmanager.
Veelgestelde vragen
Welke diploma’s in aanmerking komen om te starten met een graduaatsopleiding vind je op onze inschrijfpagina.
Bij de graduaatsopleidingen houden we de groepen beperkt in omvang om een persoonlijke en goede begeleiding te kunnen bieden.
Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studietraject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.
Als je een tweejarig traject aflegt (60 studiepunten), betaal je maximaal € 938,80 per jaar. Voor een driejarig traject maximaal € 682,10 per jaar. Als je een studiebeurs hebt of deeltijds studeert, betaal je minder. Afhankelijk van de gekozen studierichting hou je best ook een klein budget opzij voor de aankoop van boeken en andere leermaterialen.
Graduaatsopleidingen werken niet met leerkrediet. Je kan ook een opleiding starten wanneer je geen leerkrediet meer hebt.
Een volledige graduaatsopleiding telt 120 studiepunten. Studiepunten drukken het gewicht uit van een opleidingsonderdeel binnen een opleiding. Eén studiepunt staat voor 25 à 30 uren totale studietijd (inclusief aanwezigheid in lessen en thuiswerk).
Studiefiches per opleidingsonderdeel worden gepubliceerd voor aanvang van het academiejaar op hogent.be/studiefiches.
Lessenroosters worden meegedeeld bij de start van het semester. Avondlessen vinden plaats tussen 18 en 22 uur. Weekendlessen op zaterdag tussen 8.30 en 18 uur. Het is mogelijk dat er in een weekendtraject één avond les is in de week.
Vrijstellingen worden toegekend aan de hand van overeenkomsten tussen graduaats- en bacheloropleiding of tussen HBO5- en graduaatsopleidingen. Uitzonderingen hierop kan je aanvragen met een EVC/EVK-procedure. De studietrajectbegeleider van de opleiding bekijkt samen met jou welke vrijstellingen mogelijk zijn.
Onder de juiste voorwaarden. Check alle info alvast hier.
Volledig afstandsonderwijs voor een graduaatsopleiding is niet mogelijk. De minimale vereiste aanwezigheid in de les of bij opdrachten hangt af van de lesgever. Elk opleidingsonderdeel zal bestaan uit een deel contactmomenten en een deel zelfstandig werk.
Taalniveau B2 is een voorwaarde voor instroom in een graduaatsopleiding.
Als ondernemer kan je een beroep doen op de KMO-portefeuille van de Vlaamse Overheid om jouw opleiding deels te betalen. Ben je werknemer in een KMO, informeer je dan bij je werkgever om na te gaan of jouw opleiding via KMO-portefeuille deels kan worden betaald. Lees er alles over op www.kmo-portefeuille.be.
Een subsidieaanvraag kan worden ingediend tot 14 kalenderdagen na de effectieve start van de opleiding.
Het erkenningsnummer van HOGENT is DV.O101616.
Het is vooral belangrijk dat de student(e) bij inschrijving een bestelbrief meebrengt waarop volgende zaken vermeld staan:
- briefhoofd van de werkgever
- adresgegevens van de werkgever + btw-nummer (mocht men btw-vrijgesteld zijn, dit graag vermelden)
- naam en opleiding van de student(e)
- naam en handtekening van de besteller
De bestelbrief (in .pdf-formaat) mag zo snel mogelijk na inschrijving verstuurd worden naar Sofie Moreau via sofie.moreau@hogent.be.
.Aan HOGENT heb je een ruime keuze aan trajecten voor graduaatsopleidingen verspreid over verschillende locaties.
.