Facebook Pixel Juridisch-administratieve ondersteuning - Hogeschool Gent
Foto Juridisch-administratieve ondersteuning

Juridisch-administratieve ondersteuning.

J

Juridisch-administratieve ondersteuning.

Als juridisch-administratief medewerker ondersteun je advocaten, gerechts­deurwaarders, notarissen, griffies en overheids­diensten bij het opmaken, inventariseren en archiveren van juridische documenten. Je hanteert hierbij een discrete en deontologische werkwijze en gaat steeds oplossings­gericht te werk.

Je leert door te doen

Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroeps­gerichte aanpak van werkplek­leren. In het graduaat juridisch-administratieve ondersteuning leer je niet alleen op school. Je leert ook op de werk­vloer bij bijvoor­beeld advocaten, gerechts­deurwaarders, notarissen en griffies. De theorie en het brede kader die je aangeleerd krijgt, kan je meteen toepassen op de werkplek. Zo zal je in het eerste jaar op werkplek­bezoek gaan, in het tweede jaar al concrete dossiers verwerken en sluit je het derde jaar af met een stage verspreid over de twee semesters. Tijdens deze stage kan je alle kennis en vaardigheden aftoetsen op de werkvloer.

Wat leer je?

Algemene vaardigheden

  • Opmaken van juridische documenten en regelingen
  • Inventariseren en archiveren van juridische documenten
  • Discrete en deontologische handelingen
  • Oplossings- en doelgerichte werkwijzen

Verschillende rechtstakken

  • Publiek recht
  • Burgerlijk recht en gerechtelijk privaatrecht
  • Handelsrecht, economisch recht, vennootschapsrecht en verzekeringsrecht
  • Sociaal recht en fiscaal recht
  • Strafrecht en strafvordering

Download de brochure

Sfeerbeeld
“Neem het recht in handen en maak het verschil op vlak van juridische administratie.”

Jeroen D'hondt
Advocaat & lector strafrecht en strafvordering

Avond- en weekend­onderwijs.

Duurtijd?

Het programma is verdeeld over drie jaar (120 studiepunten) waarbij je telkens op vrijdagavond (tussen 18u en 21u) en een volledige zaterdag (tussen 8u en 17u30) les volgt.*

Voorbeeld­lessenrooster van het graduaat juridisch-administratieve ondersteuning.
uren vrijdag zaterdag
08:00 - 10:00   Personen- en familierecht
10:00 - 10:30 pauze
10:30 - 12:30 Grondwettelijk recht
12:30 - 13:00 middagpauze
13:00 - 15:00 Inleiding tot het burgerlijk recht en burgerlijke procedure
15:00 - 15:30  
15:30 - 17:30
17:30 - 18:00
18:00 - 20:00 Juridische termen: Nederlands
20:00 - 21:00

*onder voorbehoud van wijzigingen

Wil je later instappen in het academiejaar? Dan kan je ook starten in februari.

Waar?

Je volgt les op campus Schoonmeersen in Gent.

Schrijf je meteen in

Sfeerbeeld
“Dankzij de ervaring en expertise van de lesgevers werd de leerstof veel gemakkelijker om te interpreteren. De voorbeelden uit de praktijk hebben me enorm geholpen.”

Sabrina Claus
oud-student

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaats­opleiding heel interessant zijn.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaats­opleiding heel interessant zijn.

Opleiding volgen als werknemer

Doordat je 's avonds en in het weekend les krijgt, kan je de opleiding combineren met een job overdag.

Opleiding volgen als werkzoekende

Voor het graduaat juridisch-administratieve onder­steuning kan je een vrijstelling van beschikbaar­heid aanvragen bij VDAB. Dan behoud je tijdens je opleiding of stage je uitkering.

Meer info op VDAB.be →

Stage

Stages vinden plaats overdag en kunnen uitgevoerd worden op de eigen werkplek. Je loopt ongeveer 3 dagen per week stage tijdens het derde jaar.

Steunmaatregelen

Er zijn enkele mogelijke steun­maatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidings­verlof, opleidings­cheques, kmo-portefeuille…

 

 

Match ik met juridisch-administratieve ondersteuning?

1

Je hebt een brede interesse in maatschappelijke thema’s.

2

Je bent getriggerd door wetgeving en reglementering.

3

Je wil inzicht verwerven in het recht en juridische procedures.

4

Je hebt een groot inlevings­vermogen en je bent communicatief ingesteld.

5

Je hebt een kritische blik.

6

Je kunt efficiënt en gestructureerd werken.

Wat na je diploma?

Werken

Na het behalen van je diploma zijn er voor jou heel wat verschillende mogelijk­heden op de arbeids­markt.

Zo kan je onmiddellijk aan de slag als juridisch-administratief medewerker of juridisch assistent in advocaten- en notaris­kantoren, bij gerechts­deur­waarders, griffies van recht­banken, parketten en politie­diensten.

Of je kan solliciteren bij juridische diensten van bedrijven, banken, verzekerings­maatschappijen en sociale secretariaten.

Ook werken bij de overheid is een optie. Daar kan je aan de slag als ambtenaar bij diverse diensten van overheids­instellingen (gemeenten, provincies, federale en gemeenschaps- en gewest­instellingen), bijvoorbeeld financiële diensten en personeels­diensten.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! Na je graduaat juridisch-administratieve ondersteuning kan je aan HOGENT een bachelor­diploma behalen via een verkort traject bedrijfs­management - rechtspraktijk in voltijds dag­onderwijs (2 jaar) of in afstands­onderwijs, op je eigen tempo. Op 5 jaar tijd kan je dus een graduaats­diploma en een bachelor­diploma behalen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost de opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor iedereen hetzelfde. Het totaalplaatje hangt af van je opleiding, studie­traject, leefgewoonten en je keuze om te pendelen of op kot te gaan.

Overzicht van de studiekosten →

profielfoto Chaline Demunck

Chaline

Student

Chat met Chaline

Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?

Je hebt geen specifieke voorkennis nodig om te starten met een graduaats­opleiding. Je talen­kennis is wel belangrijk. Uiteraard moet je voor een Nederlands­talige opleiding voldoen aan de taalvoorwaarden Nederlands. Er zijn ook heel wat opties voor taalondersteuning Nederlands om je taalvaardigheid in het Nederlands te versterken. Daarnaast heb je ook een goede basiskennis nodig van Frans en Engels.

Wat houdt werkplekleren in?

Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplek­leren, dat kan in de vorm van stage, praktijk­lessen, bedrijfs­bezoeken, cases, gast­sprekers…

Kan ik starten?

Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (aso, tso of zevende jaar bso) bezit. Of als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de derde graad bso. Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Dan moet je een toelatings­proef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardig­heden bezit voor een graduaats­opleiding.

Meer info over toelatings­voorwaarden →

Je hebt geen leer­krediet nodig als je inschrijft voor een graduaats­opleiding. Let op: schrijf je met een credit­contract in voor opleidings­onderdelen uit een graduaats­opleiding, dan zet je wél altijd leerkrediet in.

Meer info over leerkrediet →

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar en wanneer?

Deze opleiding wordt in combinatie van avond- en weekendonderwijs aangeboden op campus Schoonmeersen (Gent).

bekijk campus Schoonmeersen →

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Rechtspraktijk

In de bachelor rechtspraktijk (3 jaar) duik je in het complexe en snel veranderende recht. Als praktijk­jurist kan je terecht in een recht­bank, notariaat, advocaten­kantoor …

Accounting administration

In de graduaats­opleiding accounting administration maak je kennis met alle facetten van boekhoud­kundig, fiscaal en financieel werk. In dag­onderwijs (2 jaar) of avond- en …

Verkort traject bedrijfsmanagement
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma behalen.