Facebook Pixel Juridisch-administratieve ondersteuning - Hogeschool Gent
Foto Juridisch-administratieve ondersteuning

Juridisch-administratieve ondersteuning.

J

Juridisch-administratieve ondersteuning.

Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak van werkplekleren. Je leert niet alleen op school maar ook op de werkvloer bij bijvoorbeeld advocaten, gerechtsdeurwaarders, notarissen en griffies. De theorie en het brede kader die je aangeleerd krijgt, kan je meteen toepassen op de werkplek.

Avond en weekend

Deze opleiding omvat 120 studiepunten. Het programma is verdeeld over drie jaar waar je telkens op zaterdag en één avond in de week les volgt. Wil je later instappen in het academiejaar? Dan kun je ook starten in februari.

In de graduaatsopleiding juridisch-administratieve ondersteuning maak je kennis met:

Algemene vaardigheden

  • Opmaken van juridische documenten en regelingen
  • Inventariseren en archiveren van juridische documenten
  • Discrete en deontologische handelingen
  • Oplossings- en doelgerichte werkwijzen

Verschillende rechtstakken

  • Publiek recht
  • Burgerlijk recht & gerechtelijk privaatrecht
  • Handels-, economisch, vennootschaps- en verzekeringsrecht
  • Sociaal recht en fiscaal recht
  • Strafrecht en strafvordering

Werkplekleren: vakoverschrijdende praktijkvakken en stage.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Opleiding volgen als werknemer

Doordat je 's avonds en in het weekend les krijgt, kan je de opleiding combineren met een job overdag.

Stage

Stages vinden plaats overdag en kunnen uitgevoerd worden op de eigen werkplek of je kan deelnemen aan een project dat aangepast wordt aan jouw specifieke omstandigheden.

Steunmaatregelen

Er zijn enkele mogelijke steunmaatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingsverlof, opleidingscheques, KMO-portefeuille…

Opleiding volgen als werkzoekende

Voor het graduaat juridisch-administratieve ondersteuning kan je een vrijstelling van beschikbaarheid aanvragen bij de VDAB. Dan behoud je tijdens je opleiding of stage je uitkering. Meer info vind je op de website van VDAB.

 

Wat na je diploma?

Werken

Als je je opleiding succesvol beëindigt, krijg je een officieel Europees erkend diploma van gegradueerde.

Met de graduaatsopleiding in de juridisch-administratieve ondersteuning kan je aan de slag als juridisch-administratief medewerker in advocaten- en notaris­kantoren, bij gerechts­deurwaarders, griffies van rechtbanken, parketten en politie­diensten.

Je kunt ook solliciteren bij juridische diensten van bedrijven, banken, verzekerings­maatschappijen en sociale secretariaten.

Ook de overheid is een optie. Je kunt aan het werk als ambtenaar bij diverse diensten van overheids­instellingen (gemeenten, provincies, federale en gemeenschaps- & gewest­instellingen), bijvoorbeeld financiële diensten en personeels­diensten.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt een vervolgtraject aan waarmee je een bachelor bedrijfsmanagement (afstudeerrichting rechtspraktijk) kan behalen.

Het traject omvat vrijstellingen voor studenten met het diploma van gegradueerde in de juridisch-administratieve ondersteuning.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost de opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Overzicht van de studiekosten

Wat is leerkrediet?

Graduaatsopleidingen werken niet met leerkrediet. Je kan ook een opleiding starten wanneer je geen leerkrediet meer hebt.

Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?

Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul.

Wat houdt werkplekleren in?

Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, praktijklessen, bedrijfsbezoeken, cases, gastsprekers...

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (ASO, TSO of zevende jaar BSO) bezit, maar ook als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de derde graad BSO. Voldoe je aan geen enkele van deze voorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding. Een volledige lijst van geldige studiebewijzen en meer informatie over de toelatingsproef vind je hier.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar en wanneer?

Deze opleiding wordt in combinatie van avond- en weekendonderwijs aangeboden op campus Schoonmeersen.

ontdek onze campussen →

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

chat met een student of lector →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar ann.dhooghe@hogent.be of voor alle andere praktische vragen naar info@hogent.be

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Rechtspraktijk

Rechtspraktijk is een afstudeerrichting van de professionele bachelor bedrijfsmanagement. Je verdiept je in het complexe en snel veranderende recht en je leert op een praktische en …