Facebook Pixel Accounting administration - Hogeschool Gent
Foto Accounting administration

Accounting administration

A

Accounting administration

Het graduaat accounting administration is een veelzijdige opleiding. Je maakt kennis met alle facetten van boekhoudkundig en financieel werk. Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak waardoor je meteen wordt uitgedaagd je kennis naar de praktijk te vertalen.

Nadat je de basisbouwstenen van het boekhouden onder de knie hebt, leer je ze zelfstandig toe te passen. Dit in digitale werkomgevingen, cases uit het werkveld en een blokstage.

Je maakt kennis met
de volgende facetten

 • Een uitgebreid overzicht van alle boekhoudkundige, vennootschapsrechtelijke en fiscale aspecten.
 • Een sterke juridische achtergrond zodat je elke boekhoudkundige handeling kan kaderen in de correcte juridische reglementering.
 • Een uitgebreide kennis van de deontologische code.
 • De continue verandering van het werkveld. Je leert in te spelen op nieuwe complexe uitdagingen en kan aan de slag met de nieuwste digitale boekhoudtoepassingen.
 • Klantgerichte communicatie om klanten volledig en passend te informeren.

Overdag of ’s avonds
en in het weekend

Deze opleiding omvat 120 studiepunten. Aan jou de keuze of je de opleiding volgt in dagonderwijs of in een combinatie van avond- en weekendonderwijs.

Het dagtraject duurt twee jaar. Het combinatietraject van avond- en weekendonderwijs duurt drie jaar. In dat traject hebt je gemiddeld een volledige zaterdag les en één à twee avonden in de week. Wil je later instappen in het academiejaar? Dan kun je ook starten in februari.

Schrijf je meteen in

Sfeerbeeld
Je kan de opleiding in Aalst, Gent en Lokeren volgen. Kies welke campus en welk traject het beste bij je passen.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Opleiding volgen als werknemer

Het avond + weekendtraject kan je combineren met een job overdag. Ook het dagtraject kan je eventueel combineren met een deeltijdse job waarbij je het programma spreidt op jouw maat.

Stage

Stages vinden plaats overdag. Er kan bekeken worden of een stage op de eigen werkplek mogelijk is. Studenten in het weekend + avondtraject kunnen in de plaats van stage ook kiezen voor twee vakoverschrijdende cases.

Steunmaatregelen

Er zijn enkele mogelijke steunmaatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingsverlof, opleidingscheques, KMO-portefeuille…

Opleiding volgen als werkzoekende

De graduaatsopleiding accounting administration is erkend door VDAB en leidt op tot een knelpuntberoep. Dat biedt je een grote kans op werk. Als je de opleiding volgt via de VDAB kan je je uitkering behouden en geniet je van financiële voordelen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer info vind je op de website van VDAB.

 

Wat na je diploma?

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt een vervolgtraject aan waarmee je een bachelor bedrijfsmanagement afstudeerrichting accountancy-fiscaliteit kan behalen.

Het traject omvat vrijstellingen voor studenten met het diploma van gegradueerde accounting administration.

Werken

De graduaatsopleiding zet je in de ideale startpositie voor een job bij de federale overheid en als Junior Accountant in:

 • de boekhoudkundige sector
 • kmo's
 • de financiële sector
Sfeerbeeld
De opleiding leidt op tot een knelpuntberoep. Dat biedt je heel wat kansen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost de opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Overzicht van de studiekosten

Wat is leerkrediet?

Graduaatsopleidingen werken niet met leerkrediet. Je kan ook een opleiding starten wanneer je geen leerkrediet meer hebt.

Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?

Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul.

Wat houdt werkplekleren in?

Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, praktijklessen, bedrijfsbezoeken, cases, gastsprekers...

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (ASO, TSO of zevende jaar BSO) bezit, maar ook als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de derde graad BSO. Voldoe je aan geen enkele van deze voorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding. Een volledige lijst van geldige studiebewijzen en meer informatie over de toelatingsproef vind je hier.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar en wanneer?

Deze opleiding wordt aangeboden op verschillende campussen:

 • Gent Schoonmeersen (combinatie van avond- en weekendonderwijs en onder voorbehoud ook dagonderwijs vanaf september 2021)
 • Lokeren (dagonderwijs)
 • Aalst (combinatie van avond- en weekendonderwijs en onder voorbehoud ook dagonderwijs vanaf september 2021)

ontdek onze campussen →

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

chat met een lector →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar jan.desmet2@hogent.be of voor alle andere praktische vragen naar info@hogent.be

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →