Facebook Pixel Accounting administration - Hogeschool Gent
Foto Accounting administration

Accounting administration.

A

Accounting administration.

 

Als accountant help je een onderneming overzicht te krijgen over alles wat met boekhouden, fiscaliteit en btw te maken heeft. Je doet dit telkens met de juiste juridische achtergrond en kennis van de deontologische code. Je communiceert klantgericht en staat in voor de juiste adviezen.

Je leert door te doen

Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak waardoor je meteen wordt uitgedaagd je kennis naar de praktijk te vertalen. De opleiding stoomt je klaar om een concreet beroep te gaan uitoefenen.

Nadat je de basisbouwstenen van het boekhouden onder de knie hebt, leer je ze zelfstandig toe te passen. Je leert werken met de meest recente boekhoudsoftware en je komt in nauw contact met de financiële kant van de bedrijfswereld via allerlei boeiende projecten (digitale werkomgevingen en cases uit het werkveld) en stages. Zo bestaat een derde van je studietijd uit werkplekleren.

Wat leer je?

 • Je krijgt een uitgebreid overzicht van alle boekhoudkundige, vennootschapsrechtelijke en fiscale aspecten.
 • Je krijgt een juridische achtergrond zodat je elke boekhoudkundige handeling kan kaderen in de correcte juridische reglementering.
 • Je krijgt kennis van de deontologische code.
 • Je maakt kennis met de continue verandering van het werkveld. Je leert in te spelen op nieuwe complexe uitdagingen en kan aan de slag met de nieuwste digitale boekhoudtoepassingen.
 • Je leert hoe je klantgericht kan communiceren om klanten volledig en passend te informeren.

Algemene vakken zoals bedrijfsmanagement en talen komen niet aan bod. In deze opleiding werken we voornamelijk aan jouw praktische vaardigheden.

Schrijf je meteen in

Sfeerbeeld
Je kan de opleiding in Aalst, Gent en Lokeren volgen. Kies welke campus en welk traject het beste bij je passen.

Het graduaat accounting administration kan je zowel overdag als 's avonds en in het weekend volgen. Welk traject het best bij je past hangt van jou af. We bieden flexibele trajecten aan waarbij de student centraal staat.

Dagonderwijs

Duurtijd?

Het dagtraject duurt minimaal twee jaar (120 studiepunten). Wil je deze opleiding liever in meerdere jaren volgen? Dat kan! Bespreek het met de studietrajectbegeleider.

Waar?

Je volgt les op campus Mercator in Gent, campus Lokeren of campus Aalst.

Wil je later instappen in het academiejaar? Dan kan je ook starten in februari.

Avond- en weekendonderwijs

Duurtijd?

Het combinatietraject van avond en weekend duurt drie jaar (120 studiepunten). In dit traject heb je gemiddeld twee avonden en één zaterdagvoormiddag per week les.

Wil je deze opleiding liever meer gespreid of op een kortere periode volgen? Dat kan! Bespreek het met de studietrajectbegeleider.

Waar?

De lessen worden op de campus Schoonmeersen in Gent of op de campus Aalst gegeven.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Opleiding volgen als werknemer

Het 'avond + weekend'-traject kan je combineren met een job overdag. Ook het dagtraject kan je eventueel combineren met een deeltijdse job waarbij je het programma spreidt op jouw maat.

Stage

Stages vinden overdag plaats. Er kan bekeken worden of een stage op de eigen werkplek mogelijk is. Studenten in het 'avond + weekend'-traject kunnen in de plaats van stage ook kiezen voor twee vakoverschrijdende cases.

Steunmaatregelen

Er zijn enkele mogelijke steunmaatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingsverlof, opleidingscheques, KMO-portefeuille…

Opleiding volgen als werkzoekende

De graduaatsopleiding accounting administration is erkend door VDAB en leidt op tot een knelpuntberoep. Dat biedt je een grote kans op werk. Als je de opleiding volgt via de VDAB kan je je uitkering behouden en geniet je financiële voordelen. Je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Meer info vind je op de website van VDAB.

 

Wat na je diploma?

Werken

De graduaatsopleiding zet je in de ideale startpositie voor een job bij de federale overheid en als Junior Accountant in:

 • de boekhoudkundige sector
 • kmo's
 • de financiële sector

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt een vervolgtraject aan waarmee je een bachelor bedrijfsmanagement afstudeerrichting accountancy-fiscaliteit kan behalen.

Het traject omvat vrijstellingen voor studenten met het diploma van gegradueerde accounting administration.

Sfeerbeeld
De opleiding leidt op tot een knelpuntberoep. Dat biedt je heel wat kansen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost de opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Overzicht van de studiekosten

Wat is leerkrediet?

Graduaatsopleidingen werken niet met leerkrediet. Je kan ook een opleiding starten wanneer je geen leerkrediet meer hebt.

Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?

Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul.

Wat houdt werkplekleren in?

Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, praktijklessen, bedrijfsbezoeken, cases, gastsprekers...

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (ASO, TSO of zevende jaar BSO) bezit, maar ook als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de derde graad BSO. Voldoe je aan geen enkele van deze voorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding. Een volledige lijst van geldige studiebewijzen en meer informatie over de toelatingsproef vind je hier.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar en wanneer?

Deze opleiding wordt aangeboden op verschillende campussen:

 • Gent Schoonmeersen (combinatie van avond- en weekendonderwijs)
 • Gent Mercator (dagonderwijs vanaf september 2021)
 • Lokeren (dagonderwijs)
 • Aalst (combinatie van avond- en weekendonderwijs + dagonderwijs vanaf september 2021)

ontdek onze campussen →

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

chat met een lector →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
traject op maat →
Inhoudelijke vragen? Mail naar jan.desmet2@hogent.be 
Algemene en praktische vragen? Mail naar info@hogent.be

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →