- graduaat
- Gent, Aalst, Lokeren
- dagonderwijs of avond- en weekendonderwijs
- 2 of 3 jaar
In de graduaatsopleiding accounting administration maak je kennis met alle facetten van boekhoudkundig, fiscaal en financieel werk. Als accountant help je een onderneming overzicht te krijgen over alles wat met boekhouden, fiscaliteit en btw te maken heeft. Je doet dit telkens met de juiste juridische achtergrond en kennis van de deontologische code. Je communiceert klantgericht en staat in voor de juiste adviezen.
Al doende leren
Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak waardoor je meteen wordt uitgedaagd je kennis naar de praktijk te vertalen. De opleiding stoomt je klaar om een concreet beroep te gaan uitoefenen.
Nadat je de basisbouwstenen van het boekhouden onder de knie hebt, leer je ze zelfstandig toe te passen. Je leert werken met de meest recente boekhoudsoftware. En je leert ook de financiële kant van de bedrijfswereld kennen via stages en allerlei boeiende projecten. Denk bijvoorbeeld aan digitale werkomgevingen en cases uit het werkveld. Zo bestaat een derde van je studietijd uit werkplekleren.
Wat leer je?
- Je krijgt een uitgebreid overzicht van alle boekhoudkundige, vennootschapsrechtelijke en fiscale aspecten.
- Je krijgt een juridische achtergrond zodat je elke boekhoudkundige handeling kan kaderen in de correcte juridische reglementering.
- Je krijgt kennis van de deontologische code.
- Je maakt kennis met de continue verandering van het werkveld. Je leert in te spelen op nieuwe complexe uitdagingen en kan aan de slag met de nieuwste digitale boekhoudtoepassingen.
- Je leert hoe je klantgericht kan communiceren om klanten volledig en passend te informeren.
Algemene vakken zoals bedrijfsmanagement en talen komen niet aan bod. In deze opleiding werken we voornamelijk aan jouw praktische vaardigheden.
Je kan de opleiding volgen in Aalst, Gent en Lokeren. Kies welke campus en welk traject het beste bij je passen.
Flexibele trajecten
Het graduaat accounting administration kan je zowel overdag volgen als 's avonds en in het weekend. Welk traject het best bij je past? Dat hangt van jou af. We bieden flexibele trajecten aan waarbij de student centraal staat.
Dagonderwijs
Duurtijd?
Het dagtraject duurt minimaal twee jaar (120 studiepunten). Wil je deze opleiding liever in meerdere jaren volgen? Dat kan! Bespreek het met de studietrajectbegeleider.
Waar?
Je volgt les op campus Mercator in Gent, campus Lokeren of campus Aalst.
Wil je later instappen in het academiejaar? Dan kan je ook starten in februari.
Avond- en weekendonderwijs
Duurtijd?
Het combinatietraject van avond- en weekendonderwijs duurt drie jaar (120 studiepunten). In dit traject heb je gemiddeld twee avonden en één zaterdagvoormiddag per week les.
Wil je deze opleiding liever meer gespreid of op een kortere periode volgen? Dat kan! Bespreek het met de studietrajectbegeleider.
Waar?
De lessen gaan door op campus Schoonmeersen in Gent.
Lesuren?
- dinsdag van 18u tot 21u30
- donderdag van 18u tot 21u30
- zaterdag van 8u tot 13u15
*onder voorbehoud van wijzigingen
Deze opleiding volgen als werknemer of werkzoekende? Het kan!
De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.
Deze opleiding volgen als werknemer of werkzoekende? Het kan!
De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.
Opleiding volgen als werknemer
Het traject in avond- en weekendonderwijs kan je combineren met een job overdag. Ook het dagtraject kan je eventueel combineren met een deeltijdse job, waarbij je het programma spreidt op jouw maat.
Stage
Stages vinden overdag plaats. Er kan bekeken worden of een stage op de eigen werkplek mogelijk is. Studenten in het traject in avond- en weekendonderwijs kunnen in de plaats van de stage ook voor twee vakoverschrijdende cases kiezen.
Steunmaatregelen
Er zijn enkele mogelijke steunmaatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingsverlof, opleidingscheques, kmo-portefeuille…
Opleiding volgen als werkzoekende
Ben je werkzoekend en wil je graag opnieuw studeren? Dan kan je de graduaatsopleiding accounting administration onder bepaalde voorwaarden gratis volgen via de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB).
meer info op vdab.be/diploma-behalen →
inschrijven via vdab.be →
Match ik met accounting administration?
Je wordt getriggerd door cijfers en door correcte berekeningen.
Je bent zeer nauwkeurig en hebt oog voor detail.
Je vindt het fijn om mensen te adviseren en te informeren.
Je bent bijzonder integer, geheimen zijn veilig bij jou.
Je bent een teamspeler. Maar je kan ook prima zelfstandig werken.
Nieuwe evoluties in je werkgebied zijn voor jou een leuke uitdaging.
Wat na je diploma?
Werken
De graduaatsopleiding zet je in de ideale startpositie voor een job bij de federale overheid en als Junior Accountant in:
- de boekhoudkundige sector
- kmo's
- de financiële sector
Verder studeren
Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt een vervolgtraject aan waarmee je een bachelor bedrijfsmanagement afstudeerrichting accountancy-fiscaliteit kan behalen.
Door je opleiding krijg je hiervoor al veel vrijstellingen. Je kan het vervolgtraject volgen in dagonderwijs (2 jaar) of in afstandsonderwijs, op je eigen tempo.
De opleiding leidt op tot een knelpuntberoep. Dat biedt je heel wat kansen.
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.
Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.
Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.
Hoeveel kost de opleiding?
Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor iedereen hetzelfde. Het totaalplaatje hangt af van je opleiding, studietraject, leefgewoonten en je keuze om te pendelen of op kot te gaan.
Overzicht van de studiekosten →
Wat is leerkrediet?
Je hebt geen leerkrediet nodig als je inschrijft voor een graduaatsopleiding. Let op: schrijf je met een creditcontract in voor opleidingsonderdelen uit een graduaatsopleiding, dan zet je wél altijd leerkrediet in.
Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?
Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul.
Wat houdt werkplekleren in?
Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, praktijklessen, bedrijfsbezoeken, cases, gastsprekers…
Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?
Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (ASO, TSO of zevende jaar BSO) bezit. Of als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de derde graad BSO. Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding.
Nog vragen? Stel ze gerust!
Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
W
Waar en wanneer?
Deze opleiding wordt aangeboden op verschillende campussen:
- Gent Schoonmeersen (combinatie van avond- en weekendonderwijs)
- Gent Mercator (dagonderwijs)
- Lokeren (dagonderwijs)
- Aalst (dagonderwijs)
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
chat met een student of lesgever →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
traject op maat →
Inhoudelijke vragen? Mail naar stefaan.castelein@hogent.be
Algemene en praktische vragen? Mail naar nena.janssens@hogent.be
I
Inschrijven
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
C
Cursussen inkijken
Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.
N
Nuttige
links
brochure downloaden →
brochure ontvangen per post →
hou me op de hoogte →
veelgestelde vragen →
infodagen →
een vlotte start →
starten in februari →
studentenvoorzieningen →
studiefiches →
K
Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding
HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Accountancy-fiscaliteit
In de bachelor accountancy-fiscaliteit verwerf je diepgaande kennis van de boekhoudkundige en fiscale wetgeving. Je wordt een krak in het analyseren en interpreteren van …
Accountancy-fiscaliteit in afstandsonderwijs
Accountancy-fiscaliteit kun je volgen in dagonderwijs of in afstandsonderwijs. Met afstandsonderwijs studeer je op jouw tempo, waar en wanneer het past. Het studiemateriaal is aangepast voor …
Verkort traject bedrijfsmanagement
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma behalen.Bedrijfsmanagement
In de bachelor bedrijfsmanagement kan je kiezen tussen 7 afstudeerrichtingen en 1 allround opleiding: accountancy-fiscaliteit, financiën & verzekeringen, …
Juridisch-administratieve ondersteuning
Het graduaat juridisch-administratieve ondersteuning leidt je op tot juridisch assistent of juridisch medewerker. Je leert niet alleen op school, maar ook op de werkvloer, zoals bij advocaten, …